Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Vissza lehet követelni az elmaradt órabért

A ki nem fizetett bért és juttatásokat három évig lehet visszakövetelni, természetesen a mindenkori jegybanki alapkamattal számolva.

Potyondi Antal, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének megyei titkára azt javasolja, hogy olvasónk először a munkaügyi felügyelőségen tegyen bejelentést. Szükség esetén a második lépés lehet a kereset benyújtása a munkaügyi bíróságra. Azt azonban tudni kell, hogy a garantált bérminimumnak feltétele, hogy olyan munkakört, beosztást töltsön be a dolgozó, aminek ellátásához szakvégzettség szükséges. A legkisebb órabér szempontjából ez fontosabb, mint hogy milyen végzettségekkel rendelkezik a munkavállaló. Idén egyébként a szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott dolgozók garantált bérminimuma havi 89.500 forint, órabér alkalmazása esetén 515 forint. A különböző pótlékokat ezenfelül kell (lehet) fizetni, azokat a garantált bérminimumba nem lehet beszámítani.

Olvasói kérdés

Mivel tavaly is volt minimálórabér, sőt, előtte is, ezért azt szeretnénk megtudni, az elmúlt években ki nem fizetett órabérhez milyen módon lehet hozzájutni. Tehát a megkapott órabérünk és az előírt minimálórabér közti különbözetet hogyan lehetne kifizettetni a munkáltatóval? Csak munkaügyi bíróságon? Jár késedelmi kamat ezek után? Mennyi időre visszamenőleg lehet követelni?
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kisfiú életben maradt, Geréb Ágnes őrizetben

Őrizetbe vették a szülész-nőgyógyászt, miután egy újszülöttet a mentőknek kellett újraéleszteniük egy fővárosi magánintézményben. Tovább olvasom