Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

Vissza a szabad sajtóhoz

Bodor Pál (Diurnus) Pulitzer-díjas újságíró gondolatai a sajtószabadságról, igazságról, újságírásról. >>
– Régen tudjuk, hogy sajtószabadság a szó eredeti, klasszikus formájában nem létezik. A sajtószabadságnak határt szab belülről a saját tudásom-tudatlanságom, az elfogultságaim, az érdekeim, a rögeszméim, az önzésem... Kívülről pedig a világ állapota, a hatalom és a tulajdonos igényei; no meg a közönség kíváncsisága: az, hogy mit szeretne olvasni. És persze van még valami: az érzelmek, amelyekre nem lehet érvekkel hatni. Ahogy senkit sem lehet lebeszélni a szerelemről, úgy a gyűlöletről sem. Így érez a magyar médiavilág is. – A mai magyar sajtó mégis zászlajára tűzi a sajtószabadságot mint olyan erényt, amiért megküzdött, s amely egyértelműen az övé.
– Én nagyon szeretnék nagyon szabadon írni, de már sosem fogok. Hozzáteszem: nem is akarok. Igyekszem ehelyett tapintatos lenni, az igazságra inkább rávezetem az embereket, ahelyett, hogy kiordítanám azt magamból. Néha az utalás, a metafora célravezetőbb, mint a harsányság. A sajtószabadság – attól félek – a naiv, lelkes, lobogó, őszinte, tájékozatlan, tehetséges újságírók monopóliuma. Öregember igenis vénember – első írásom 1947-ben jelent meg – , s a végkonklúzióm most az: jó lett volna más szakmát választani.
– Furcsa ezt olyan újságíró szájából hallani, aki a magyar költészet és próza vívmányait olyan ambícióval és sikerrel kísérelte meg a magyar sajtóba bevinni – ahogy az imént már utalt rá – , mint ön.
– Az ambíció kétségtelenül megvolt. Már csak azért is, mert a huszadik század első felében olyanok írták a publicisztikát, mint Krúdy, Ady, Kosztolányi, Heltai... Akkor még volt a szókimondásnak egyfajta nosztalgikus, reménykedő, csupa illúzió módja. Azt hiszem, ennek az illúziónak ma nincs keletje, elfelejtettünk igazán reménykedni. Realistábbak lettünk, talán cinikusabbak is.
– Van visszaút ?
– Nem akarok senkit kiábrándítani ebből a szakmából. Titkon még mindig remélem, hogy van a többé-kevésbé teljes igazmondásnak esélye. Amennyire tehetem, én is megpróbálok élni ezekkel az esélyekkel. A legszörnyűbb állapot a magyar sajtóban mégis az, hogy mély barázdát húzva kettévált a politikai áramlatok mentén. Nagyon remélem, hogy ebből kilábalunk, és tragikus kockázatok nélkül visszatérhetünk a sajtó jó minőségű szabadságához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosolyalbum: Simon Viktória

Népszerű fotósorozatunkban a Mosolyalbum… Tovább olvasom