Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 26°C Még több cikk.

Vision Consulting: Kockázatos politikai casting folyik

Az előre hozott választás politikai értelemben összességében kevésbé kockázatos vállalkozás lenne, mint egy sajátos "politikai casting" alapján létrehozott szakértői jellegű kormány, állapították meg jelentésükben a Vision Consulting elemzői.

Az elemzés szerint az előre hozott választás három területen is lényegesen csökkentené a politikai kockázatokat: minden bizonnyal stabilabb, döntésképesebb és komolyabb társadalmi támogatottsággal bíró kormányt eredményezne.

Az eddig egyedül kormányzó MSZP, valamint az SZDSZ és/vagy az MDF támogatta új kormány ezzel szemben elsősorban a gazdasági racionalitás terén csökkentené a kockázatokat. Mindkét forgatókönyvnek van egy-egy kiszámíthatatlan, előre nehezen kalkulálható kockázati területe - írták az elemzők.

Egyrészt keveset tudni arról, hogy milyen volna az előre hozott választás után megalakuló kormány viszonya a gazdasági racionalitáshoz, másrészt pedig az, hogy a szakértői kormány mennyire volna döntésképes, miként tudná átvinni akaratát az őt elvben támogató parlamenti többségen.

Az elemzők emlékeztetnek arra, hogy a kormányválságnak alapvetően két megoldása képzelhető el. Egy új, az MSZP és valamelyik vagy mindkét kisebb parlamenti párt - SZDSZ és MDF - képviselőinek támogatásával megválasztott, szakértői jellegű kormány létrehozása, vagy az előre hozott választás után új kormány alakulása.

Bármelyik forgatókönyv valósul meg, a Vision szerint a jogbiztonság és a kül-, valamint a biztonságpolitika kivételével mindenhol változás következne be. Az új választás feltehetően jelentősen csökkentené a stabilitási kockázatokat, ezzel szemben a szakértői kormány hivatalba lépése esetén komoly kockázatokkal - a kormányzás ellehetetlenülésével, a kormányfő lemondásával és akár előre hozott választáshoz vezető kormányválsággal - kell számolni.

A gazdasági racionalitás érvényesülése kapcsán jelentős kockázati csökkenés várható, ha az új, szakértői jellegű kormány miniszterelnöke valóban szabad mandátumot kap a kormánypártoktól a válságkezelésre. Az előre hozott választás után megalakuló kabinet ebből a szempontból ma még "zsákbamacska": akár jelentős kockázati csökkenés, akár komoly növekedés is elképzelhető addig, amíg nem válik egyértelművé az új kormány programja - írták.

Az előre hozott választás utáni helyzet a működőképességet és a kormányozhatóságot minden bizonnyal jelentősen javítaná, hiszen stabil és homogén kormánytöbbség kialakulására van esély. A szakértői kormány esetében ez alapvetően attól függ, hogy az egyébként nem automatikus támogatást meg tudja-e kapni a kormányt támogató parlamenti erőktől a politikai hátországgal nem rendelkező kormányfő.

Az előre hozott választás után - legalábbis az első időszakban - minden bizonnyal a társadalmi támogatottság minőségi változásáról lehetne beszélni. A szakértői kormány itt egy kisebb kérdőjel: a Gyurcsány-kormányhoz képest akár valamelyest növelheti is a közmegegyezés mértékét, a kormányzat és a politikai elit elfogadottságát, de sorozatos bukdácsolás és cselekvésképtelenség esetén ezzel ellentétes tendenciát sem lehet kizárni - fogalmaztak a Vision Consulting elemzői.

Olvasóink írták

 • 8. pampus 2009. március 26. 07:33
  „Ha a képviselői, miniszteri szinten nincs felelősségre vonás akkor miről beszélünk? Nem mindegy,hogy kik tesznek tönkre bennünket? A bűnüldözésünk nem e népet szolgája! Ja ,hát álmodozni, képzelődni azt lehet!”
 • 7. k 2009. március 25. 23:12
  „6,jockey egyet értek veled.”
 • 6. jockey 2009. március 25. 20:07
  „4. load

  Persze. És nem csak ők, hanem mindenki. Csak arra a szintre kellene már végre eljutni, hogy kik miatt van ez. Mert annyíra mélyen vagyunk ia gödörben, hogy onnan komoly érvágás nélkül lehetetlen kimászni. De legalább ki kellene mondani, hogy végre mindenki megértse, kik azok, akik 7 év alatt elsőből utolsóvá tették hazánkat, pedig az utóbbi 3 évben folymatosan mennek a megszorítások, mégis csak a külföldi kölcsön mentett meg - egyelőre - a csődtől. Az teljesen egyértelmű, hogy innentől kezdve nagyon nehéz lesz, de nehogy már arra bízzuk a kivezető út keresését, aki bevitt az erdőbe. Ha ezt a teljesítményt egy vállalat élén nyújtja a böszme, úgy kirúgják, hogy le sem esik. Itt meg még ő akarja továbbra is megmondani, merre van előre. Ez nevetséges. Az pedig, hogy még mindig van, aki hisz neki, rendkívül siralmas.”
 • 5. menti 2009. március 25. 16:15
  „nah, nekem az egészből úgy van elegem, ahogy van. 56 évesen sok mindent megértem. Mit mondok, amikor megírják, Sz. Katalin, az OGY elnökének 7 év alatt 134 milla jövedelme volt, és úgy vett fel költségtérítést, hogy szolgálati lakásban lakik, gépjármű hozza, viszi. Na ez az!!! nekem nem adatott meg, életemben nem kerestem ennyit. A 20 év alatt az országgyűlési képviselők, így vallják be jövedelmüket, és ne legyenek megválaszthatóak. Miért? érintse meg Őket is az, hogy mi az amikor a főnök azt mondja, irány a munkanélküli hivatal. Sokan vagyunk, akiket érint, Ők meg max. 500 fő, akit érintene. Bár az a gond, hogy ilyen jövedelmek mellett Sz. Péter, aki 4 év alatt 50 milliót vallott be, nem érdekli az egész, mert már a menekülő utakat kiépítették maguknak, függetlenül a hovatartozástól. Szumma szummárum Új választások, de azok, akik a rendszerváltást követően parlamenti képviselők voltak ne legyenek megválaszthatók, ha 4 millió feletti jövedelemmel bírtak, a képviselői idejük alatt. Így talán lehetne konszenzus, megújhodás, és Magyarország kilábolna a korrupt társadalmi helyzetéből.”
 • 4. load 2009. március 25. 13:26
  „3. jockey
  Igazad van, de tartok tőle, hogy a nyugdíjasok Orbánnal is szívni fognak.”
 • 3. jockey 2009. március 25. 13:20
  „Minden .épeszű ember szerint csak és kizárólag az előrehozott választás a megoldás, de az MSZP annyira görcsösen ragaszkodik a hatalomhoz, hogy ebbe semmiképpen nem mennek bele maguktól. Ha nem sikerül valamilyen módon kikényszeríteni, akkor jó esélyünk van az államcsődre. Akkor majd örülhetnek a nyugdíjasok, hogy Fletóra szavaztak, amikor a postás nem hozza a nyugdíjat, mert nincs miből. (Elqurták a pénzt, a gyengébbek kedvéért.)”
 • 2. Reális 2009. március 25. 12:31
  „Megbukott a baloldal,de ezek tovább kapálóznak!Ezzel ártanak legtöbbet az országnak!Nem értik az idő szavát!”
 • 1. rozsomak 2009. március 25. 12:15
  „"Sólyom László szerint előrehozott választást kellene tartani Magyarországon. A köztársasági elnök a közszolgálati televíziónak és rádiónak adott interjúban mondta ezt. Az államfő úgy fogalmazott: Magyarország elpazarolna egy évet, ha egy új, választott kormány helyett egy átmeneti kormánynak adna felhatalmazást."
  http://www.hirszerzo.hu/cikk.gyorshir_solyom_az_elorehozott_valasztast_tamogatja.102452.html”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harminc panasz a március 15-i rendőri intézkedések miatt

Harminc panasz érkezett a rendőrség március 15-i intézkedéseivel kapcsolatban, derült ki kedden egy… Tovább olvasom