Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Vihar - 2400 ház rongálódott meg

Az elektromos hálózat tönkrement, jelenleg 33 településen nincsen áramszolgáltatás Szabolcs megyében.

Csaknem 2300 lakóház és mintegy 100 önkormányzati tulajdonú épület sérült meg a hétfő délutáni viharban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője kedden az MTI-vel.

Pernyák Sándor tűzoltó ezredes elmondta: az eddigi bejelentések alapján 54 településen regisztráltak károkat Újfehértótól Balkányon és Nyírbátoron át Mátészalkáig, valamint Magosligetig. Mint mondta, összesen 94 ember ideiglenes elhelyezését kellett megoldani, mivel néhány épület lakhatatlanná vált.

"Az elektromos hálózat tönkrement, jelenleg 33 településen nincsen áramszolgáltatás a megyében" - tette hozzá.

Az igazgató közlése szerint a borsodi egységekkel megerősített szabolcsi tűzoltók minden erővel azon vannak, hogy helyreállítsák az érintett településeken az áramszolgáltatást és az ivóvízellátást.

Lezárt határ

A vihar okozta elektromosvezeték-hálózat megrongálódása miatt három Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei határállomás továbbra sem tud utasokat fogadni - közölte Fülöp Gergely, a térségi rendőr-főkapitányság sajtószóvivője kedd reggel az MTI-vel.

Áramszünet miatt áll a forgalom a Tiszabecs-tiszaújlaki magyar-ukrán, valamint a Csengersima-petei és a Vállaj-csanálosi magyar-román átkelőhelyen - mondta a rendőr százados.

Hozzátette: a Romániába utazóknak kerülniük kell a Hajdú-Bihar megyei ártándi határállomásra.

Az Ukrajnába tartók viszont a szabolcsi átkelőhelyek közül már igénybe vehetik a Záhony-csapi, a Beregsurány-asztélyi, valamint a nap közben nyitva tartó Barabás-mezőkaszonyi és Lónya-haranglábi állomást - tudatta a szóvivő.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye déli részén, Újfehértó, Balkány, Szakoly, Nyírbátor, Mátészalka és Túristvándi vonalában hétfőn délután pusztított vihar, 39 településről érkezett kárbejelentés. Több száz lakóház teteje sérült meg az orkánszerű szélben, fák dőltek az utakra, vasúti sínekre, illetve szakítottak le elektromos vezetékeket, s negyven településen volt áramszünet emiatt.

69 ház rongálódott meg Uszkán

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Uszka községben egy óra alatt 69 lakóház sérült meg az orkánerejű viharban - tájékoztatta az MTI Önkormányzati Sajtószolgálat honlapját a település polgármestere.

Sértő-Radics István közleményében azt írta: jelenleg a károkat méri fel és szervezi a sürgős kárelhárítást. Mint írta, az egy óra leforgása alatt megrongálódott 69 lakóingatlanból hat súlyosan megsérült. Ezeknek a tetejének a jó része lerepült, a tűzfaluk berogyott. A 69 sérült ingatlanból 9 önkormányzati, a többi magántulajdon.

Gyümölcsfákat tépett ki vihar, az uborkaültetvényeket tönkretette, még a temetőben is ledöntötte a sírköveket, a kopjafákat a betonágyukból kitépte - írta a polgármester.

A település honlapja alapján a mintegy 340 lakost számláló településen 111 lakás található szalagtelkeken, ezek közül sérült meg 69.
A megyében több tucatnyi településen okozott károkat a vihar.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajdú-Bihart sem kímélte a vihar

Több száz épület rongálódott meg az orkánszerű viharban. Rengeteg a kidőlt fa. Tovább olvasom