Kisalföld logö

2019. 02. 15. péntek - Kolos, Georgina 0°C | 9°C Még több cikk.

Vidéki fiatal a Teréz körúti robbantó - videó az elfogásáról

A gyanúsított magyar, és nem szerepelt eddig a bűnügyi nyilvántartásokban. Az elfogásra Keszthelyen került sor.
Előre kitervelten, több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés  kísérletével és robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) egy magyar állampolgárságú, nem budapesti, büntetlen előéletű fiatalembert a Teréz körúti robbantással összefüggésben - jelentette be csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Keresztes Imre főügyész.     
   
Keresztes Imre elmondta: a szerdán elfogott fiatalember a  gyanúsítása és az őrizetbe vétele ellen is panasszal élt, ugyanakkor a főügyészség kezdeményezi az előzetes letartóztatását. Hozzátette: a férfi élt azzal a jogával, hogy nem teszvallomást.   
   
Beszámolt arról is, hogy a gyanúsított a felvételek alapján  egyedül követte el a bűncselekményt, az eljárás során nem merült fel, hogy bérgyilkosként robbantott volna.   
   
A KNYF vezetője hangsúlyozta, hogy a nyomozás folyamatos, még nem fejeződött be; a bizonyítékok ismertetése, értékelése az eljárás jelenlegi szakaszában nem lehetséges. Közölte: a nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodával (KR NNI)  együttműködésben végezték és végzik.   
   
Keresztes Imre tájékoztatása szerint kezdettől minden lehetséges verziót vizsgáltak a robbantással összefüggésben, és ez  a munka továbbra is tart: sok körülményt kell még bizonyítani, felderíteni. Leszögezte ugyanakkor: több erős bizonyíték szól az elfogott férfi ellen, és nem volt megalapozatlan a félelem attól,  hogy a gyanúsított újabb hasonló bűncselekményt követhet el. Ezért  megnyugtató, hogy már őrizetben van az illető - jegyezte meg.   
   
Papp Károly országos rendőrfőkapitány arról adott  tájékoztatást, hogy folyamatosan javul a robbantásban megsérült rendőrök állapota, remélhetőleg néhány hónap múlva vissza tudnak állni a szolgálatba, amelyet eddig is elkötelezetten láttak el. Az utókezelések biztosítottak számukra - fűzte hozzá.   
   
Az altábornagy elmondta: mintegy ezer bejelentés érkezett az üggyel összefüggésben, ezek közül egyiket sem "tették félre", valamennyit ellenőrizték.   
   
A rendőrfőkapitány megköszönte a társszervek együttműködését és  jelezte: az Országos Rendőr-főkapitányság továbbra is biztosítja a főügyészség számára a humán erőforrásokat és a technikai eszközöket  az ügy felderítéséhez.   
   
Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója  arról beszélt, hogy Keszthelyen fogták el a gyanúsítottat. A vezérőrnagy hangsúlyozta: a TEK műveleti egységei országos szinten több helyen beavatkoztak, de nem igaz az, hogy mindegyik a Teréz körúti bűncselekménnyel lenne kapcsolatban. Példaként említette, hogy Bátonyterenye térségében egy felfegyverzett elkövetőt fogtak el, Gyál térségében egy kóros elmeállapotú embert, Szolnokon pedig  egy jövő heti katonai gyakorlat miatt jelentek meg; ezek nincsenek  összefüggésben a szerda délutáni délnyugat-magyarországi műveletekkel.   
   


Hajdu János elmondta: Papp Károly szerdán személyesen olyan  információkat adott át a TEK-nek, amelyek lehetővé tették a  délutáni órákban a célszemély elfogását. A feltételezett elkövetőt  16 óra 9 perckor, Keszthelyen tudták elfogni, a férfi az autójában várakozott a Balaton-parti sétányon egy a forgalomtól elzárt  területen.   
   
Az elfogás után orvosi vizsgálatnak vetették alá a  gyanúsítottat, akinek nem volt sérülése, sem panasza, majd  tűzszerészi vizsgálatot végeztek az autóján. Ezt követően egy másik  településen átvizsgáltak egy épületet, amely kétszeres művelet  alatt zajlott: a tűzszerészek biztosítása mellett hatoltak be a  műveleti egységek a házba, "ahol más célszemélyt nem találtak". Ezután a feltételezett elkövetőt Budapestre szállították.   
   
Keresztes Imre az MTI-nek arra a kérdésére, hogy meg tudják-e  erősíteni azt a korábbi kijelentést, miszerint a robbantás rendőrök  ellen irányult, azt mondta: nyilvános az a felvétel, amelyen látszik, hogy mi történt, "teljesen egyértelmű, hogy kiket céloz az elkövető".   
   
A gyanúsítottról további részleteket nem közölt, arra  hivatkozva, hogy annyit mondott el róla, amit jelenleg el lehet  mondani, további azonosításra alkalmas adatot nem. Ismertette: magyar állampolgárról van szó, büntetlen előéletű és nem budapesti illetőségű. Hozzátette: semmilyen előzménye nincs annak, hogy gyanúsított egy ilyen cselekményre képes.   
   
A főügyész nem beszélt arról sem, hogy találtak-e a házkutatások során további robbanószert a gyanúsítottal  összefüggésben. Csak annyit mondott el, hogy nagyon sok bizonyítékot szereztek be, külön megjegyezve, a szakértők is éjjel-nappal dolgoztak azért, hogy a nyomozás során előbbre juthassanak. Hangsúlyozta ugyanakkor, sem a nyomozás, sem az egyes  bizonyítékok nem nyilvánosak, így nem reagált a főügyész arra a  sajtóhírre sem, hogy a gyanúsított édesanyjának DNS-e vezette el a  hatóságokat a gyanúsítotthoz.   
   
FotókA robbanószerkezettel összefüggésben Keresztes Imre  megerősítette, hogy abban szögek voltak, ereje látható volt a  felvételeken is. Arra a kérdésre, hogy van-e a gyanúsítottnak a  robbanószerkezettel kapcsolatban speciális képzettsége, a főügyész azt mondta: "erre csak azt tudom mondani, hogy elkészítette, és  működött".   
Szintén kérdésre válaszolva azt mondta: amikor a gyanúsított látókörbe került, a lehető leggyorsabban eljárás alá vonták, "pont  azért, nehogy történhessen még egy hasonló bűncselekmény, mert az elviselhetetlen lett volna".

Az Origo információi szerint egy „csellel szerzett" DNS-minta vezette a nyomára a nyomozókat. Az édesanyjától egy szondáztatás során szerzett DNS-mintát vetették össze a robbantás helyszínén talált hátizsákon rögzített DNS-nyommal, ami egyezett. 

Az Origo azt írja, a férfi vélhetően jogi értelemben beszámítható, ám egyértelműen megszállott, „őrült". Profi diverzáns is lehet: a merénylet utáni hosszú gyaloglásáról készült felvételeken nemcsak az látszik, hogy átöltözött, hanem a mozgása is megváltozott. Eddig egy olyan kép sincs, amelyen a kamerába nézne.

Több portál is arról írt, hogy a férfi a volt karmacsi polgármester fia. A helyiek az Indexnek azt mondták, nem csoda, hogy P. László labilis lett. Robbantást persze senki sem várt tőle, bár – ha valóban ő követte el az akciót – annak is volt előjele.
 
A Teréz körút Király utcai kereszteződésében szeptember 24-én, 22 óra 36 perckor robbant bomba, egy házi készítésű szerkezet. Két rendőr sérült meg, egyikük életveszélyesen, társa pedig súlyosan. Papp Károly, országos rendőrfőkapitány a támadás másnapján azt mondta, ki akarták végezni a rendőreit. A rendőrség közölte: egy fiatalembert keresnek, és tízmillió forintos nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki érdemi információval segíti a nyomozást.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamionnal ütközött az autós, a helyszínen meghalt - fotók

Kamionnal ütközött az autós, a helyszínen meghalt - fotók
A baleset a 4-es főúton Szolnok külterületén történt. Tovább olvasom