Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Veszélyesek voltak a kivágott fák

Az egyetem erdő- és faanyagvédel- mi intézete vizsgálta a Deák téri fák egészségi állapotát Wallner Kriszti- na kerttervező kérésére, még az elmúlt év őszén. Dr. Varga Szabolcs intézetigazgató szerint csak favizs- gálatokat végeztek és javaslatot tettek a fák egyedi kezelésére.
Az elmúlt időszakban többen, többször is hivatkoztak a Deák tér átépítése kapcsán a Nyugat-Magyarországi Egyetem szakértőire, mondván, az ő vizsgálataik alapján döntötték el, melyik fát kell kivágni. Ezt cáfolja dr. Varga Szabolcs, az egyetem erdő- és faanyagvédelmi intézetének az igazgatója.
– Az erdőmérnöki kar szakértői csoportja – dr. Kocsó Mihály, dr. Divós Ferenc és jómagam – végzi a favizsgálatokat, felkérésre az egész ország területén – mondotta az intézetigazgató. – Mi a Deák téri megbízás során csak a fák egészségi vizsgálatával foglalkoztunk és javaslatot tettünk arra, milyen beavatkozásokkal lehet a kondíciójukat, egészségi állapotukat javítani. A vizsgálatra az elmúlt év szeptemberében került sor. Feladatunk volt megállapítani, hogy a téren álló koros fák az akkori állapotukban veszélyeztetik-e az ott sétáló, közlekedő embereket. Összesen 203 fa vizsgálatát végeztük el, indokolt esetben műszerrel is mérve a korhadás mértékét. Az eredmény: kettő kiszáradt, egy alászorult állapotban volt, ez azt jelenti, hogy fejlődése nem biztosított, kettő tőben korhadt volt. Száradó koronájú – emiatt hulló ágai veszélyesnek minősíthetők – és kedvezőtlen statikai állapotú hét volt. Ezeknél a fa tövében általában nem volt korhadás. Tőben erősen korhadt fát nyolcat találtunk. A törzs korona alatti részén erősen korhadt fa, amely már veszélyeztette környezetét, hét volt. Ez összesen 27. Újabb hat fára azt mondtuk, a korona könnyítése, visszavágása vagy a fa kivágása lehet a megoldás. Ebben az esetben a park kezelőjének kell eldöntenie, hogy vállalja-e tovább a felelősséget vagy sem. Mi egyetlen fát sem jelöltünk kivágásra, csupán azt mondtuk, az akkori állapotukban azok a fák veszélyeztetik a város lakosságát, a veszély elhárítása lehet a fa kivágása.
– Ebből nem az következik, hogy a veszélyes fákat ki kell vágni?
– A zöldfelület fenntartójának, kezelőjének a felelőssége, hogy csonkolással, koronaalakítással, vagy más módon oldja meg a problémát. Természetesen azért készíttették a szakvéleményt, hogy biztonságosan tudjanak dolgozni. Abban az esetben, ha én lennék a kezelő helyében, én sem vállalnám a felelősséget azért, hogy bármelyik pillanatban egy gyalogosra vagy autósra rádőljön egy fa, ami megtörtént például Székesfehérváron. Megjegyzem: az elmúlt időszakban készített munkagödör a vadgesztenyék tövében nagyon közeli, így a fák gyökérzete károsodott, s az építkezés miatt a jövőben kiszáradhatnak, elpusztulhatnak. A munkálatok során eddig négy olyan fát is kivágtak, amelyeket mi a múlt év őszén egészségesnek minősítettünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 05.26.

Tovább olvasom