Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -1°C | 12°C Még több cikk.

Veszélyes csontok és játékszerek

A játékok néha megkeserítik kedvencünk életét azáltal, hogy szétrágja és meg is eszi őket.

Manapság már szinte mindenki vesz kedvencének valamilyen játékot, amivel az eb szabadidejét múlatja. Van olyan kutyus, amelyiknek gumisünije, gumicsirkéje van, mások pedig teniszlabdával vagy akár üres üdítőspalackkal játszanak. Ezek a játékok néha nagyon megkeserítik kedvencünk életét azáltal, hogy szétrágja és meg is eszi őket. Ezért ha ilyen tárgyakat veszünk, mindig az állat méretét figyelembe véve válasszunk.

A nagy testű kutya gond nélkül szétrág egy gumisünit vagy egy teniszlabdát, ezért nekik nem célszerű ilyet vásárolni, mivel egy nagyobb műanyag- vagy gumidarab lenyelése komoly vagy akár végzetes következményekkel is járhat az állat számára. Hasonló veszélyt jelent például a kis testű kutyáknál a kavics vagy a barackmag lenyelése is, de a túl nagy mennyiségben fogyasztott csont vagy egy nagyobb darab, például csigolyacsont lenyelése is okozhat bélelzáródást.

Bárhol elakadhat

Sorrendben haladva az idegen testek elakadhatnak a szájüregben, a nyelőcsőben, a gyomorban a vékonybélben, a vastagbélben és a végbélben.

Idegen test a szájüregben általában a fogak közé szokott ékelődni vagy esetleg a szájüreg lágy szöveteibe fúródik. Ilyenkor a leggyakoribb tünet a nyálzás. További tünet lehet emellett, hogy az állat csak az egyik oldalon rág vagy egyáltalán nem rág, csak iszik, a mellső végtagjaival a szájához kapkod. Ilyenkor érdemes megnézni a szájüreget, a szájpadlást, hogy nincs-e valami beékelődve oda. Ezt azonban nem minden kutya hagyja, ezért kicsit meg kell nyugtatni őket, mielőtt hozzáfogunk. Néhány esetben, például amikor a nyelv alá szúródik be valami, csak bódításban valósítható meg a beavatkozás annak nagyfokú fájdalmassága miatt. Ha nem vesszük észre azonnal és az idegen test napokig van a szájüregben, erős szájszag és véres, bűzös nyál alakul ki.

Bízzuk szakemberre

A szájüregben elakadt idegen testek eltávolítását célszerű szakemberre bízni. Ennek két oka van: az egyik, hogy gyakran nagyobb kárt okozunk a kivétellel, mint amit maga a tárgy okozott, a másik oka pedig az, hogy számos kutya, cica harap, ha a szájüregébe próbálunk nyúlni. Bár a szájsebek rendkívül jól gyógyulnak, azért nem árt az óvatosság, célszerű – a keletkezett sérüléstől függően – néhány napig antibiotikumot adni az eltávolítást követően.

Dr. Parcsami András igazgatásügyi és járványügyi szakállatorvos

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

5 éves uniós útiterv a nemek közötti egyenlőtlenség ellen

Az EU a nemek közötti egyenlőség központjának felállításával és egy ötéves „útiterv"… Tovább olvasom