Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -5°C | 2°C Még több cikk.

Veszély légmentesen csomagolva

Régió - Szagelszívó, ventilátor, szárítógép, beépített központi porszívó – ma már szinte minden otthonban van belőlük. Ezek az ártatlannak tűnő berendezések a szén-monoxid-mérgezés legalattomosabb veszélyforrásai, amellyel főképp akkor kell számolnunk, ha otthonunk régi nyílászáróit tökéletesen záródóra cseréltük.
Kontár szerelés, elhanyagolt karbantartás – ezek okozzák a legtöbb balesetet, szén-monoxid-mérgezést a gázfogyasztó berendezésekkel felszerelt lakásokban. Az elmúlt tizenöt évben azonban egy új veszélyforrásra lettek figyelmesek a szakemberek. A hazai lakásokban üzemelő gázkészülékek döntő többsége a lakótérből veszi az égéshez szükséges levegőt. (Egy köbméter gáz biztonságos elégetéséhez készüléktípustól függően 10–13 köbméter levegő szükséges!) A régi típusú nyílászárók résein át áramolhatott a helyére megfelelő mennyiségű utánpótlás, de a fűtéstakarékos, jól szigetelő ajtók, ablakok ezt megakadályozzák.

S itt lép színre a konyhai, fürdőszobai szagelszívó, a szárítógép, a beépített központi porszívó, amelyek szintén a lakótérből szippantják el működés közben a levegőt. Ha a tökéletes szigetelésű nyílászárók megakadályozzák a levegő beáramlását, a berendezések az egyetlen külvilági kapcsolatból, a kéményből szívják el, visszaáramoltatva a mérgező égéstermékeket.

A konyhai szagelszívó magához szippantja a papírlapot. Képünkön a győri Szalkai István, aki azt mutatja meg, milyen észrevétlenül tűnik el a levegő a lakótérből. Fotóillusztráció: K. Cs
A konyhai szagelszívó magához szippantja a papírlapot. Képünkön a győri Szalkai István, aki azt mutatja meg, milyen észrevétlenül tűnik el a levegő a lakótérből. Fotóillusztráció: K. Cs

Molnár Károly, az Égáz-Dégáz földgázelosztó hálózati igazgatója éppen ebben látja a szén-monoxid-mérgezések legfőbb veszélyét. – A fogyasztónak érdemes tudnia minderről, és mindig, amikor a gázfogyasztó berendezéseket bővíti, cseréli vagy lakása felszerelését változtatja, számolnia kell vele. Fokozott légzárású nyílászárók esetén mindig erre a célra kifejlesztett berendezésekkel kell a megfelelő mennyiségű levegőt a lakótérbe juttatni. A levegő nem csak a gázüzemű berendezések működéséhez szükséges, elégtelen légellátás, szellőzés esetén pedig egészségtelenül magas páratartalom alakulhat ki a lakótérben, ami vizesedést, penészedést okozhat.

A megfelelő légbevezetést, szellőzést biztosító berendezések kiválasztását bízzuk szakemberre.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján azoknak a listáját is megtaláljuk, akik jogosultak arra (ötévente ezt mindenkinek kötelezően el kell végeztetnie), hogy a fogyasztási helyet komplex módon ellenőrizzék. Megnézik a működő berendezéseket, átfogóan felmérik a biztonságunkat.

Az igazgató azt tanácsolja: gázrendszereket csak szakemberrel terveztessünk, kiviteleztessünk, készülékeinket és az égéstermék-elvezető berendezéseket évente ellenőriztessük, kérjünk minden változtatásról, építésről, elvégzett munkáról dokumentációt. A kereskedelemben egyre nagyobb választékban kapható, különféle gázérzékelő berendezések is csak szabályosan kivitelezett, rendszeresen karbantartott készülékek esetén segíthetik a biztonságos üzemeltetést, de a szabálytalanul elvégzett, ellenőrzés nélküli, kontár kivitelezésekkel járó veszélyt nem szüntetik meg.

Olvasóink írták

 • 4. zotya975 2009. február 25. 09:17
  „Kedvencem a kéményseprő, aki ezen a télen még nem is volt.Kontár kivitelező? A gombamódra szaporodó lakóparkokat felépítő vállalkozó alvállalkozójának az alvállalkozója akinek a fele embere feketemunkás biztos szakszerű munkát végez. a kivitelezők is csak olyan emberek, mint te meg én, próbálnak talpon maradni, minnél több munkát elválalnak minnél kevesebb idő alatt, hamar-hamar, csak a pánz jöjjön, számla nélkül ennyi lesz.Jó reggelt kívánok!”
 • 3. rebetli 2009. február 25. 08:22
  „Ezek az ablakok,ajtók sem zárnak légmentesen! Reklám a FOTON-tól,hogy csak a fényt engedjük be!
  Bejön a por,eső,levegő,stb.Nemsokára még a madarak is,berepülnek!”
 • 2. k 2009. február 24. 21:38
  „mecsoka központi porszívó pl itt http://www.crossvac.hu/?gclid=CJuE57f-9ZgCFYwH3wodJQSZ0Q”
 • 1. mecsoka 2009. február 24. 18:37
  „Mi az a beépített központi porszívó? Ráadásul szinte minden otthonban? Hm?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erőtlen magyar térerő

Ágfalva - Legozáék kétezer forintos próbacsomagot vásároltak internetes szolgáltatójuktól. Végül 34… Tovább olvasom