Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Verseny a legrosszabb film címéért

Ben Afflecket és Halle Berryt is jelölték az Arany Málna "Legrosszabb színész" kategóriájában.

Az Arany Málna műanyag szobrocskája 5 dollárt ér
Február 26-án Hollywoodban huszonötödik alkalommal osztják ki a legrosszabb filmeknek járó "kitüntetést", az Arany Málna díjakat. 
A szerény kezdet után - az első díjkiosztóra szűk baráti körben, az alapító nappalijában került sor - az Arany Málna ismert, a legnagyobb televíziók és hírügynökségek, lapok által is figyelemmel kísért eseménnyé vált. Becslések szerint világszerte mintegy egymilliárd ember értesül arról, melyek is voltak a legkínosabb momentumok az előző év filmtermésében. 

Az Arany Málna (Golden Raspberry, avagy Razzies) díjat 1980-ban   alapította John Wilson, egy cinikus filmőrült, miután egy ülésben   végigszenvedte a Canít Stop the Music és a Xanadu című filmmusicaleket. Ez adta neki az ötletet, hogy az Oscar-díjnak szánt   fricskaként megszavaztassa barátait az előző év legrosszabb filmes   teljesítményeiről. Az eredményt a legrondább kölcsönzött frakkba   öltözött Wilson egy kartonpapír dobogón hirdette ki.

Tom Green személyesen is részt vett a gálán
A tréfából hagyomány lett, a jelöltek és a győztesek bejelentését is egy nappal a "nagy testvér"  - az Oscar - bejelentése elé időzítik. A jelöltekről és díjazottakról az Arany Málna Alapítvány tagjai döntenek, az egyre gyarapodó, immár 675 tagú testületben 39 szövetségi állam és 15 külföldi ország filmkritikusai, filmrajongói vesznek részt.  

Az igazsághoz tartozik, hogy a gálák az ünnepeltek távollétében   zajlanak, huszonöt év alatt egyetlen ember, Tom Green komikus vette   a bátorságot, hogy személyesen tegye tiszteletét. A hírek szerint azonban a szám hamarosan duplázódik, mert a több kategóriában jelölt Halle Berry úgy nyilatkozott, jelen lesz az eseményen, sőt ruháját is a másnapi Oscar-gálához hasonló gonddal választja meg. 
A "győztesek" egy műanyagból készült, arany festékkel beszórt málnát kapnak, amelynek értéke az inflációt is beszámítva már majdnem öt dollár körül jár. 

Ben Affleck több kategóriában is esélyes
Az elmúlt huszonöt évre visszatekintve megállapítható, hogy (2004-ig bezáróan) toronymagasan a legjobb legrosszabb Sylvester Stallone. A sztár nem kevesebb, mint harminc jelöléssel büszkélkedhet(ne), ebből tízet díjra is váltott. 1985-ben a Rambo és a Rocky soros részéért egyszerre lett a legrosszabb színész, rendező és forgatókönyvíró, 2000-ben pedig megkapta az évszázad legrosszabb színésze címet is. A férfiak mezőnyében legközelebbi riválisa Kevin Costner (eddig) 16 jelöléssel és 6 díjjal. A nők között Madonna tarolt: neki szinte minden mozis próbálkozását honorálták, eddigi pályafutása során 15 jelölést és 9 díjat gyűjtött össze, és persze ő az évszázad legrosszabb színésznője is.  
A női örökranglistán a második Bo Derek 11 jelöléssel és 6 díjjal.

Minden idők legszörnyűbb filmje holtversenyben a John Travolta által tető alá hozott Háború a földön és a Showgirls 7-7 díjjal. A mérleg nyelve mégis az utóbbi felé billen, mert a Showgirls 13 jelölésével abszolút csúcstartó és ez lett az évszázad legrosszabb filmje is. 

Halle Berry a Macskanővel tarolhat
Az egyébként egy Santa Monica-i bűvészboltban rendezett díjkiosztót a kerek számra való tekintettel egy Hollywood szívében található színházba helyezték át. A jubileum alkalmából nem csak az előző év, de az elmúlt negyedszázad legrosszabb színészeit és filmjeit is díjazzák.  
Hab a tortán, hogy meg fogják választani a legrosszabb Arany Málna-veszteseket is, a kategóriában Kim Basinger, Angelina Jolie, Ryan OíNeal, Keanu Reeves és Arnold Schwarzenegger van ringben. 

A hagyományos kategóriákban A Macskanő és a Nagy Sándor versenyfutása várható, az elsőt hét, a másodikat hat kategóriában jelölték. Ben Affleck esélyes a legrosszabb főszereplő és a legrosszabb filmes páros kategóriában is, Halle Berry szintén a   legrosszabb női főszereplő és a legrosszabb páros díjáért versenyez.  
Érdekesség, hogy jelölést kapott George W. Bush elnök és Condoleezza Rice külügyminiszter is, a Fahrenheit 9/11 című filmben nyújtott "alakításukért". 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szépségversenyektől az Oscarig

Ritka, hogy valaki a modellkifutót otthagyva pár év múlva színésznőként egészen az Oscarig vigye. Tovább olvasom