Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Végveszélyben a koraszülöttmentés?

Havonta másfél millió forintra lenne szüksége a koraszülött babák mentéséért tevékenykedő közalapítványnak, ám az összeg évről évre kevesebb. A győrieknek speciálisan felszerelt mentőautójuk sincs, s most úgy tűnik, vég- napjait éli a civil szervezet. A kormány dön- tése alapján ugyanis januártól az Országos Mentőszolgálat (OM) veszi át a feladatot.
Száz újszülöttből tíz bizonyosan rövidebb-hosszabb időre a koraszülöttosztály kis lakója lesz. Egy részük az idő előtti világrajövetel, másik részük pedig veleszületett rendellenesség és egyéb, újszülöttkori betegség miatt. Nem ritka, hogy ilyen esetben négy-öt hónapig is az osztály lakói maradnak a csecsemők. A kis betegek szülei tisztában vannak vele: a PIC osztály nélkül kisebb lenne a babájuk életesélye, s idővel óhatatlanul a kórház napi ellátási gondjaival is szembesülnek. A kapcsolat később is megmarad, ebben segít az a találkozó („PICNIK”), amelyet most hétvégén már ötödikként jegyeznek a sorban.
„ Az ötödik évükben járó ikreink: Attila, Márk és Erik közel egy hónapot töltöttek a koraszülöttosztályon. Nem értem, miért pont ettől a területtől, a legkisebbektől vonnak el pénzt, ezzel együtt az életben maradás esélyét. Szülőként rendkívül fontosnak tartom az ott folyó munkát, alkalmunk volt látni, mi mindent megtettek az orvosok és az ápolók a gyermekeinkért.”
Hogy januártól pontosan miként történik a koraszülöttmentés, maguk a szakemberek sem tudják. Dr. Alexy Miklós, a győri Petz Aladár Megyei Oktató kórház koraszülöttosztályának főorvosa is csupán a kormány hivatalos lapján a Határozatok Tárának egyik pontjával szembesült. E szerint pedig az eddigi, alapítvány által végzett feladatokat 2007 januárjától az Országos Mentőszolgálat veszi át.
– A megyében 70–80 koraszülött, illetve beteg újszülött azonnali szállítását végeztük, ám a mentés a végnapjait éli – állítja a főorvos, aki évek óta megszállottan harcol a koraszülött babák életesélyeinek jobbításáért. – A központi alapítvány éves költségvetését folyamatosan kurtította a szakminisztérium, most pedig a feladatot átruháznák. Arról viszont már mindenki mélyen hallgat, honnan hívnak szakorvost, speciálisan képzett nővért, neonatológust a nap 24 órájában...?
A változás leginkább azokat a legkisebbeket érinti, akiknek életesélye sok esetben amúgy is minimális. Az Egészséges Újszülöttekért Alapítvány égisze alatt utolsó szalmaszálként bízhattak a szülők a kicsinyek megfelelő ellátásában és szállításában. Ráadásul a győrieknek egyetlen mentőautójuk sincs, a jelenleg használatos – műszaki állapota miatt – feltétlenül cserére szorul. Noha sokan próbáltak már tenni e nemes ügyért, végleges megoldás soha nem született. Pedig az Egészséges Újszülöttekért Alapítványon keresztül ki-ki az életre, a humánumra mondhatna igent. Az ETO focicsapata és Kovacsics Imre polgármesterjelölt is meghallotta a hívó szót és támogatta a civil szervezet munkáját. Kérdés, január után ki és milyen körülmények között ment és szállít, lesz-e szükség a speciálisan képzett és nagy tapasztalattal bíró orvosok, nővérek szakértelmére, munkájára?

Piknik a legkisebbeknek

Ma délelőtt 10 órától a győri Magvassy-sportcsarnok előtti térre családokat, köztük az úgynevezett PIC-es babákat várják az ötödik koraszülöttpikniken. A program bábszínházzal, arcfestéssel és kézműves-foglalkozással ígér jó szórakozást, dr. Alexy Miklós főorvos a helyszínen pedig további információkkal szolgál. Az Egészséges Újszülöttekért Alapítvány számlaszámán keresztül –11737007-20712734 – bárki támogathatja az alapítványt, így a még működő mentést is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szavazzon Ön is Győr polgármesterére!

Ön kit választana meg Győr polgármesteri székébe? Nézze meg a jelölteket és Tovább olvasom