Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Végre új gazdára talált a gazdasági épület

Háromból kettőt már sikerült értékesítenie a mosonmagyaróvári önkormányzatnak azokból a nagy értékű ingatlanokból, amik a Karolina Kórház rekonstrukciójával váltak feleslegessé. A volt gazdasági épület helyére üzletházat tervez az új tulajdonos, a Sattler-villába a Joule Kft. költözött be, ám az újrónafői kastély továbbra sem talált új gazdára.
Mosonmagyaróvár költségvetésének összeállításakor a bevételi oldalra néhány éve már minden alkalommal beterveztek egy jelentős tételt, ami aztán az év végére rendre elmaradt. Ezt a bevételt a Karolina Kórház rekonstrukciója eredményeként feleslegessé vált nagy értékű ingatlanok – Szent István király úti egykori Sattler-villa, a Kórház korábbi gazdasági épülete és az újrónafői kastély – eladásából várták. Tavaly az önkormányzatnak végre sikerült értékesítenie a Sattler-villát, az elmúlt napokban pedig a gazdasági épület talált új gazdára.

Üzletházzá alakul

Az eladásra szánt Régi vámház téri egykori gazdasági épületet eddig több érdeklődő is megtekintette, ám végül mindegyikük letett vételi szándékáról. A kétszintes, 862 négyzetméter alapterületű épületre aztán a közelmúltban egy ingatlanhasznosító társaság jelentette be igényét. A cég itt – a jelenlegi épület lebontásával – többfunkciós üzletközpontot kíván felépíteni, ám ehhez szüksége volt a szomszédos Bolyai-iskola udvarából mintegy ezer négyzetméteres területre.
Stipkovits Pál polgármester a Kisalföldnek elmondta: egyeztettek az iskola vezetésével, akik bizonyos feltételek teljesülése esetén egyetértenek a terület értékesítésével. Az iskolaudvar érintett részén jelenleg két salakos sportpálya és egy távolugrópálya működik. Ebből mintegy ezer négyzetméteres darab eladására úgy van lehetőség, hogy átépítéssel a fennmaradó területen sportpályát kell kialakítani, illetve az udvar leaszfaltozásával további sportpályát megvalósítani. Az önkormányzat azzal a feltétellel értékesítette ezt a területet, hogy az így befolyt pénzt az iskolai pályák kialakítására és a szennyvíz-, illetve csapadékvíz-elvezetési problémák megoldására fordítják. A gazdasági épületet 77 millió forintos nettó kikiáltási áron értékesítették, míg az iskolaudvart négyzetméterenként 15 ezerért. A polgármester szerint a Régi vámház térre tervezett beruházás segíteni fogja a csomópontba már régóta tervez ett körforgalom kialakítását is.

Városi cég vette meg

Szintén a Kórház rekonstrukciójával vált feleslegessé az egyesített Mosonmagyaróvár első polgármestere, dr. Sattler János Szent István király úti egykori villája, ami évtizedek óta tüdőgondozó állomásként működött. Az önkormányzatnak az elmúlt évben sikerült gazdát találnia az 1931-ben épült 227 négyzetméteres villára és a hozzá tartozó 1072 négyzetméteres területre. Ez az ingatlan az értékesítés ellenére gyakorlatilag a városé maradt, hiszen az önkormányzati tulajdonú Joule Kft. vásárolta meg, majd újította fel és állította vissza eredeti állapotába.

A kastély még gazdátlan

Az egykoron szebb napokat is látott újrónafői kastélyra viszont továbbra is keresik a vevőt, ez idáig hiába. A patinás épület története az 1800-as évek utolsó negyedéig nyúlik vissza, amikor báró Götz Gyula a mosonszolnoki németség tulajdonában lévő 1600 katasztrális hold területen Rónafőpuszta elnevezéssel telepet alapított. Istállókat, cselédházakat és egy nagy kastélyt kezdett építeni a birtokon. A folyamatosan virágzó és bővülő birtokra aztán az 1920-as évektől komorabb idők jöttek, majd a Földhitel Intézet tulajdonába került. Az egykori kastélyban az elmúlt évtizedekben a mosonmagyaróvári Karolina Kórház pulmonológiai osztálya működött. A Kórház rekonstrukciója részeként az osztályt beköltöztették az anyaintézménybe, így az ingatlan feleslegessé vált.
A 2,7 hektáros parkos terület közepén álló 1618 négyzetméteres patinás épületet 128,7 millió forintos nettó áron bocsátotta árverésre az önkormányzat. Ám hiába. Az elmúlt időszakban többen is érdeklődtek az ingatlan iránt, végül mégsem sikerült nyélbe ütni az üzletet. Volt, aki rehabilitációs központot vagy emelt szintű idősek otthonát szeretett volna kialakítani az újrónafői ingatlanon. Ám végül az adásvételi szerződés aláírására mégsem került sor.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődtek

a szóbeli érettségik

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom