Kisalföld logö

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Végleg lefulladt a Rába Motor

Egy évig tartó agónia után történelemmé vált a győri Rába Motor Gyártó Kft. A vállalkozásnál már nincs termelés.
Idén eddig száz emberétől vált meg az egykoron a Rába-birodalomhoz tartozó, de évekkel ezelőtt magánszemélyek által privatizált Rába Motor Gyártó Kft.

További szomorúság, hogy az elbocsátottak sem elmaradt fizetésüket, sem pedig végkielégítésüket nem kaphatták meg, a kassza ugyanis üres. Sőt, nemcsak üres, hanem súlyos mínuszok terhelik.

– A Rába Motor Gyártó Kft. irdatlan adósságot hagyott maga után, pontos számokat nem tudok mondani, de az összeg meghaladja az egymilliárd forintot – jelentette ki a Kisalföld érdeklődésére Puskás Béla felszámolóbiztos. Kérdésünkre, hogy adósságait valaha is képes lesz-e rendezni a vállalkozás, Puskás egyértelmű nemmel válaszolt.

A felszámoló úgy véli, tavaly áprilisban végleg eldőlt a Rába Motor sorsa, egy vagyontalan cégnek ugyanis nincs esélye a talpra állásra. Puskás Bélát emlékeztettük arra, hogy két korábbi végelszámoló – Megay Oktáv és Hajnal Béla – lebegtette az újrakezdésre vonatkozó esélyeket, ezeknek azonban – véli a felszámoló – nem volt alapjuk.

Szörnyű leírni, de tény: a munkások egy év óta nem láttak fizetést. Annak ellenére sem nyíltak meg a bérgarancia-alap forrásai, hogy több országgyűlési képviselő is próbált segíteni ebben. Puskás Béla szerint a hozzávetőlegesen 550 ezer forintos személyenkénti bruttó összeget hamarosan elkezdik kifizetni a dolgozóknak, a folyamat azonban lassúnak ígérkezik, lesznek dolgozók, akik már áprilisban megkapják, mások csak az év végén.

– A Rába Motor Gyártó Kft.-nél semmilyen tevékenység nincs, a még állományban lévő harminc embernek is felmondunk, ha visszatérnek a táppénzről, s már csak a felszámolás adminisztratív teendői vannak hátra – jelentette ki Puskás Béla.

Hangsúlyozta azt is, annak megítélése, hogy mi vezetett ide, s miért ment csődbe a vállalkozás, nem a felszámoló feladata.

A Rába Motor kft. ellen több eljárás is folyamatban van, a rendőrség többek között sikkasztás gyanúja miatt nyomoz.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyuszi és csibe

Tovább olvasom