Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Véget érhet a folyadéktilalom

Minden utazót kellemetlenül érint a folyadékok körüli körülményeskedés a repülőtéri beléptetéskor. Bár a 2006 óta érvényben lévő korlátozást minden utas biztonsága érdekében vezették be szinte az egész világon, mind a mai napig igazán senki sem szokott hozzá ahhoz, hogy a szomjúság a reptéri várakozás kellemetlen velejárója is legyen egyben.

A folyadékok tilalmának végét jelentheti a Smiths Detection legújabb fejlesztése, ami így nem csak a bizalmat, hanem az utasok komfortját is növeli. Az egyedülálló berendezés képes arra, hogy bármilyen folyadék összetételét felismerje, akár még a lezárt palackban is. A RespondeR BLS készülék a színképelemzés elvén működik, azaz a különböző folyadékrészecskék fényelnyelési tulajdonságai alapján azonosítja be az üveg és a műanyag palackok tartalmát. Az új biztonsági rendszer tehát képes arra, hogy érzékelje a különbséget az ártalmatlan és a repülésre veszélyes folyadékok között, legyenek átlátszóak, áttetszőek, vagy akár fagyott halmazállapotúak.


Általános tilalom négy éve

A jelenleg érvényben lévő előírások szerint az utasok maximum 100 ml-es kiszerelésben, plasztik zacskóban lezárva és jól elkülönítve vihetnek fel folyadékokat a repülőgépekre. Az üdítőitalos, ásványvizes palackokat 2006 augusztusa után, egy szerencsésen megelőzött terrortámadás óta kobozzák el az Európai Unió repülőterein. A terroristák akkor a „Sátán anyjaként" ismert robbanásveszélyes keveréket próbálták meg kézipoggyászokban feljuttatni tíz, az Egyesült Államokba induló repülőgépre.

Az új technológiának köszönhetően minden robbanásveszélyes vagy gyúlékony folyadék, illetve zselé már a beléptető kapuknál felismerhető. Így a „Sátán anyjától" sem lesz okunk rettegni, mivel a TAPT, azaz triaceton-triperoxid teljesen más spektrofotometriás képet ad, mint az ártalmatlan kristályvíz. Az utasok most reménykedhetnek a tesztek sikerében, ugyanis, ha az Európai Polgári Repülési Konferencia (ECAC) irányelveinek megfelel a készülék, akkor üzembe helyezésük után enyhíthetnek a folyadéktilalom szigorán.


Lépésről lépésre a szomjúság ellen

A sikeres teszteket és az új biztonsági rendszer bevezetését követően a tilalmat két lépésben oldják fel. Az EU tervei szerint először az átszálló utasok vihetnek magukkal folyadékokat 2011. április 29-től. A második lépésben, 2013. április 13-tól – amely nem péntekre esik – a folyadékmennyiségre vonatkozó korlátozásokat teljes egészében feloldják. Ez természetesen nem csak az italokra, hanem minden másra is igaz, így a hajzselé, a fogkrém, a parfüm és a gyógyszeroldatok is velünk utazhatnak a fedélzeten.

A folyadék szkenner használata gyors és egyszerű az utasok oldaláról nézve is. Bár még az összes palackot ki kell venni a kézipoggyászból, mégsem kell kinyitni őket ahhoz, hogy a készülék megvizsgálja azok tartalmát. Fontos, hogy így az eredeti csomagolás is érintetlen maradhat, ami az ajándékba szánt Tokaji Aszú esetében például felettébb előnyös lehet." – érzékelteti a különbséget Solymár Zoltán, a Smiths Detection hazai képviseletének szakértője.

Napjainkban a biztonsági berendezések csak a fémek és a szilárd robbanóanyagok felismerésére képesek. A folyadékszkennerek reménybeli bevezetése egy újabb rést tömhet be a pajzson, és hála az új technológiának a repülőtéri átvizsgálás sem a spanyol inkvizíció érzetét kelti az utasokban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenhét határsértőt találtak egy furgonban Szőregen

Tizenhét határsértőt találtak a szegedi határrendészek egy szlovák rendszámú kisteherautóban szerda hajnalban. Tovább olvasom