Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Vége a fáradságos kertlocsolásnak

Hazánkban 500-600 milliméter csapadék esik évente, ám a kerti növények ennek körülbelül a kétszeresét igényelnék; a locsolás egész embert kíván. Vagy automatikus öntözőrendszert, ami tavasztól késő őszig felügyelet nélkül végzi a dolgát.

A virágok, a gyep már az első évben meghálálják a rendszeres, szakszerű öntözést. A munka azonban fáradságos, ezért egyre többen gépesítik. Az egyszerűbb mobil vagy félmobil műanyag és fém pázsitöntözőkkel [amelyeket leteszünk a földre, rányitjuk a csapot, majd néhány perc múlva áthelyezzük) nyerünk némi időt, és egyenletesebben oszlik el a víz. Ám a rendszer majdnem ugyanúgy lefoglal minket, mintha egy kannával járnánk körbe. Gyakori, hogy csak a vízcsap nyitását-zárását helyettesítik egy rászerelt automatikával, de a szórófejek továbbra is helyhez kötöttek.

Időt, vizet spórolhatunk

Gondos felmérés, tervezés és kivitelezés után minden szórófej a megfelelő helyen van, nem maradnak száraz vagy túlöntözött részek, a csapadékeloszlás pedig egyenletes. A kertet ilyenkor zónákra osztják, igy viszonylag kis időráfordítással és odafigyeléssel a teljes kert kényelmesen locsolható. "Az automatikus öntőzőrendszer a legfejlettebb megoldás" állitja Bucskó Balázs táj- és kertépítész. - A lényegi különbséget a programozható vezérlőegység, az esőérzékelő és a mágnesszelepek adják. Ha ilyen rendszert telepítenek, nem kell mindennap bajlódniuk a locsolással, több idő marad a növények ápolására. A fúrt kutas berendezés ára pár év alatt megtérül, mivel nem kell vezetékes vizet használni az öntözéshez.

Az automatikák általában két- vagy háromféle, egymástól független programlehetőséget kínálnak, ami napi négy, hat vagy kilenc indítást tesz lehetővé. Be lehet állítani a startidot, az öntözés hosszát, sőt azt is, mely napokon lesz szükség a vízpótlásra. Külön-külön locsolási mód és időtartam választható a pázsit, a cserje és a tujasor számára." A vezérlő önmagában nem képes arra, hogy "észrevegye" a csapadékot. Ezért jó, ha van esőérzékelő, ami több fokozatban, a kiszáradási idot is figyelembe véve állítható be. Az érzékelő letiltja az öntözést anélkül, hogy az automatika programjába beleszólna, száradás után pedig minden a maga rendjén megy tovább. Ilyenformán odafigyelés nélkül rengeteg vizet lehet megspórolni.

Sziklakertekben is alkalmazható

A gyep számára az esőztetés a legmegfelélőbb öntözési mód. Díszkertekben ezt földbe süllyesztett fejekkel célszerű megoldani. A kisebb szórási sugarúak (2-5,5 m) fix területet öntöznek, a nagyobb tartományra (C-15 m) beállított rotoros szórók hatékonyabbak, itt a tíz centire kientelkedő elem az ideális. Sövények, talajtakarók: ezeket a novényeket a pázsittól eltérően nem kell mindennap öntözni, csak hetente egyszer-kétszer, de akkor nagyobb vízadaggal, hosszabh ideig. Erre legalkalmasabb a vastag falú csepegtetőcső, amelyet a tuják vagy bokrok tövébe, a talajfelszin alá 115 centire ásnak.

Sziklakertek, talajtakarók, virágoskertek: a mikroszórófejeket eredményesen alkalmazhatják a pázsit kivételével szinte mindenhol: tuja- és cserjesövények, virágos- és konyhakertek öntözésében, sziklakertekben, cserjével, örökzöldekkel borított felületen. Viszonylag kicsi a szórási sugaruk (1,5-4 m), és finom cseppekre oszlatják a vizet.
A köves részekkel vigyázni kell, mert a sziklák közé nehezen építhetők szórófejek, és lemossák a vékony termotalajréteget. A sziklakertek vízigénye ráadásul eltér minden más növényzetétől, (így azokat mindenképpen elkülönítve kell öntözni.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kirúgott menedzserek aranyozott ejtőernyővel

Aranyozott ejtőernyőnek hívja a francia sajtónyelv azokat a hét, netán nyolc számjegyű… Tovább olvasom