Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

Vatikán: a katolikus Krisztus egyetlen és igaz egyháza

A Vatikán a katolikus egyházat tartja Krisztus egyetlen és igaz egyházának - áll a hittani kongregáció dokumentumában, amelyet kedden hozott nyilvánosságra a Szentszék.
A dokumentum megerősíti azokat a téziseket, amelyet a hittani kongregáció által 2000. szeptember 5-én kiadott Dominus Iesus pápai nyilatkozat tartalmaz. Fejtegetései ételmében helytelenül értelmezték a II. vatikáni zsinaton kidolgozott, a katolikus egyház megreformálását célzó dogmákat. Az 1962 és 1965 között lezajlott zsinat "nem akarta megváltoztatni, és nem is változtatta meg az egyház ezzel kapcsolatos korábbi téziseit.

A katolikus egyház ökomenikus kötelezettségvállalása nem jelenti azt, hogy feladja azt a meggyőződését: Krisztus egyetlen és igaz egyháza" - hangoztatta a nyilatkozat. "Krisztus egyetlen egyházat teremtett a Földre", és csakis a katolikus egyházzal a azonosítja magát "teljes mértékben", nem más keresztény közösségekkel (vagyis az ortodoxokkal és a protestánsokkal - a szerk.) - húzta alá az a dokumentum, amely akkor készült, amikor a hittani kongregáció (a Szent Hivatal jogutódja) élén a jelenlegi pápa, Joseph Ratzinger bíboros állt.

A most megerősített pápai nyilatkozat ugyan elismeri, hogy a katolikus egyházon kívül is létezik számos igazság. A keleti egyházak (az ortodoxok) azonban nem ismerik el a pápát Szent Péter utódául, és ez a "fogyatékosság" "sajátos egyházakká" teszi őket, míg a protestáns közösségek, amelyeknek más felfogásuk van az oltáriszentségről és a papi hivatásról, nem tekinthetőek egyházaknak - fejtette ki a hét évvel ezelőtti dokumentum, amelynek tartalmát most a Vatikán megerősítette.

A bejelentés megfigyelők szerint ismét heves vitákat gerjeszt majd a keresztény felekezetek között.

Olvasóink írták

  • 1. x 2012. december 17. 00:00
    „http://www.delmagyar.hu/forum/vatikan_a_katolikus_krisztus_egyetlen_es_igaz_egyhaza/24/2000648/?action=kifejt”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városközpontot álmodott Révfalunak

Imre Krisztián építészmérnök (29) éppen egy éve kapta meg diplomáját, s annak a tervező-teamnek a tagja lehetett, amelyik nemrég megosztott első helyezést ért el a Dunakapu tér fejlesztésére kiírt pályázaton. Tovább olvasom