Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás; az órákat hajnali 2 órakor 3 órára kell előreállítani.

Az óraátállítás a BKV és a MÁV menetrendjét is érinti. A BKV óránként vagy annál kisebb követési idővel közlekedő éjszakai járatai vasárnap 2 és 3 óra között nem indulnak. Az ennél ritkábban vagy csak meghatározott időpontokban induló járatokra egyedi szabályozás lesz érvényben, ezeknek a járatoknak több esetben módosul a menetrendjük.

A MÁV-nál az óraátállítás a hajnalban úton lévő személyvonatok és több, Budapestre tartó vagy innen induló nemzetközi gyorsvonat (Kálmán Imre, Wiener Walzer, Venezia, Ister, Metropol, EuroNight, Beograd, Dacia, Corona, Tisza) közlekedési rendjét érinti; ezek többnyire egyórás késéssel érkeznek meg a célállomásra.

A Volán társaságok menetrend szerinti belföldi járatait nem érinti az óraátállítás. A Volánbusz úton lévő nemzetközi járatai egy órával később érkeznek majd meg. Magyarországon 1980-ban vezették be a nyári és a téli időszámítást, az energiatakarékosság érdekében.

Az átállást szabályozó 1996-os kormányrendelet szerint a nyári időszámítás minden évben március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart.

Olvasóink írták

 • 9. senkialadár 2011. március 27. 05:34
  „"vasárnap 2 és 3 óra között nem indulnak" az lenne a fura ha sikerülne egy járatot elindítani 2:30kor”
 • 8. miracle 2011. március 26. 22:48
  „akela4
  A tények ne nagyon zavarjanak, Oroszország éppen hogy megtartja folyamatosan a nyári időszámítást, - ami gyengébbek kedvéért pont a normál időszámítástól az eltérő - vagyis mégis csak elég sok értelme van.
  Vagyis takarékossági szempontból mindenképpen van haszna ezek szerint.
  Az állítgatás az egy másik kérdés, de ahogy ilyenkor óbégatás van, ősszel meg azt lehet elsütni, hogy az emberek 1 órával kipihentebben mennek munkába.
  Túrabakancs
  Nem veszik el, mert a téli az alap.”
 • 7. anuvuk 2011. március 26. 17:56
  „Megint eljött az óra állítgatás ideje, mint olvasom komoly veszélynek vannak kitéve az autósok.
  Mivel korábban indulnak az emberek a munkába, a vadak, melyek megszokták a bejárás ritmusát gyakrabban fognak ütközni, - ez sajnos néhány ember életébe fog kerülni!
  Az óra állítgatás nagy ostobaság, - meg kell felezni a téli és a nyárit, - csak fél órával előre hajtani és utána mindig úgy hagyni!
  "Madárvédelem - Természetvédelem"”
 • 6. Túrabakancs 2011. március 26. 16:05
  „Tavasszal igenis pénzt lehet megtakarítani ezzel az eljárással,
  (hosszabbodó nappalok/ csak az a gond, hogy az őszi visszaállítással
  ez az összeg el is veszik. /rövidülő nappalok/ Tehát nem ér és semmit az egész.”
 • 5. kaucsukcsuka 2011. március 26. 15:52
  „én nem érzem olyan nagy tehernek. annyit azért nyerünk vele, hogy nyáron még fél kilenckor is világos van. ez sem tetszik?”
 • 4. akela4 2011. március 26. 15:00
  „Oroszország már régebben bejelentette, hogy nem állogatják többet az óráikat, mert belátták, semmi hasznot nem hoz és csak problémákat okoz!
  Az illetékeseknek nálunk is csak be kéne ismerni a valóságot és örökre el kellene felejteni ezt az ostobaságot, nem terhelni vele az embereket!”
 • 3. Bo9903 2011. március 26. 12:52
  „Engeriatakarékossági okok? Igenis marhaság. Semmi de semmi értelme. SEMMI!!!!! Az, hogy HItlernek ehhez volt köze, tök mindegy, marhaság és kész.”
 • 2. Agent 2011. március 26. 12:44
  „1, marhaságnak tényleg marhaság, de az is, hogy Hitlernek ehhez bármi köze is lett volna....

  "Elsőként az USA-ban, 1916-ban, energiatakarékossági okok miatt vezették be az alternatív időszámítást, és ezt Magyarország is átvette, de voltak évek, amikor szünetelt. 1954-57-ben még a munkanapok esti csúcsterhelésekor jelentkező kapacitási nehézségek enyhítésének reményében alkalmazták. 1958 és 1979 között a nyári időszámítás használata szünetelt, 1980-ban újra bevezették villamosenergia-megtakarítási céllal.[2]

  Néhány ország, köztük Ausztrália, Nagy-Britannia, Németország és az Egyesült Államok az I. világháború alatt bevezették a nyári időszámítást, hogy üzemanyagot spóroljanak meg, mert így kevesebb közvilágításra volt szükség.

  A II. világháború alatt az órákat néhány ország folyamatosan 1 órával előre állította (például az USA-ban 1942. február 9-től 1945. szeptember 30-ig). Nagy-Britannia ,,dupla nyári időszámítás"-t használt, nyáron 2 órával előre állítva az órákat, télen pedig 1 órával.[3]"”
 • 1. elemér 2011. március 26. 12:35
  „Ez egy butaság manapság. Hitler találta ezt ki, és mégis elvesztette a háborut.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csecsemőbántalmazás ügyében nyomoznak Miskolcon

Csecsemőbántalmazás ügyében indított vizsgálatot a miskolci rendőrkapitányság ismeretlen tettes… Tovább olvasom