Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 18°C Még több cikk.

Varrjunk függőágyat!

Milyen nagyszerű dolog is egy függőágy! A gondtalan tengerparti pihenést idézi fel bennünk. Most mégis egyszerűen valósággá válhat az álomkép: nem kell hozzá más, csak jó erős textilanyag és kötél: szinte még varrni sem kell tudni.

Varrógéppel szinte percek alatt elkészül, de kézzel is kivitelezhető, ebben az esetben azonban egy kicsit több kitartást követel meg a feladat.

(illusztráció)
Hozzávalók:
3 m tartós, vastag anyag, legalább 1 m széles
Erős cérna
Kb. 15 m erős és nem nyúlós kötél, kb. 1 cm átmérőjű. A polipropilénből készülteket ajánljuk.

Kellékek:
Varrógép vagy varrótű
Olló
Mérőszalag

1. Vágjuk méretre az anyagot. 1-1,5 méter széles legyen használói méretétől és preferenciáitól függően. Ha szélesebb az ágy, jobban bele lehet hengergőzni, viszont kevesebbet láthatunk a környezetünkből. Az ideális hossz a használó magassága + 60 cm.

2. Szegjük el a hosszanti széleket. Kétszer hajtsunk alá 1 cm-t és fussunk végig rajta a géppel. (Le is vasalhatjuk a szegést, hogy könnyebb legyen a munka).

3. Alakítsuk ki a kötél házait. Hajtsunk alá először egy centit a rövidebb oldalak szélein, majd ismét 5-7 centit ugyanabba az irányba. Varrjuk le az aláhajtás végénél kétszer-háromszor. Ennyire legalább szükség van, hogy tartós és strapabíró legyen a függoágy. Így egyszerre alakítottuk ki a kötél házát és szegtük el az anyagot.

4. Talán meglepő, de maga a függőágy már kész is van! Már csak félbe kell vágni a kötelet és befűzni a helyére. Könnyebben fog menni, ha egy vékony botot vagy pálcát a kötél anyagába szúrunk, és ezzel vezetjük át, de már egy csomó a kötél végén is sokat segít.

A függőágy elhelyezése

Ideális esetben a támasztási pontok 5 lépésnyire vannak egymástól. Szelíd ívben kell lógnia a függőágynak, amiben éppen nagyszerűen esik a fekvés és az ülés. A kötelet lehetőoleg mennél magasabbra kössük.
Fogjuk meg a kötél egyik végét, és kétszer tekerjük körbe a fa törzsés. Ez mutatós, erős tartást ad, könnyű megkötni és kibontani.
Ha a felerősítés után a kötelek végeit egymáshoz kötjük, ez extra tartást biztosít, és nyugodtan lehet fekve hintázni.
Egy-két jó ötlet: a két fa közti kötélre akaszthatjuk hátizsákunkat, a zseblámpát, vagy bármi egyebet. Varrhatunk zsebet is a függőágyra apróságaink (zsebkendő, cigaretta, stb.) tárolására.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A teológiai gondolkodás ma is élő

A magyar könyvpiac többé-kevésbé „lefedetlen területe” az igényes teológiai művek… Tovább olvasom