Kisalföld logö

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Varga: idén is 10 százalék körül emelkedhetnek a reálbérek

A minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum 25 százalékkal emelkedett, és a munkáltatókat terhelő adók érdemben csökkentek.
Idén is jelentősen, 10 százalék körül emelkedhetnek a reálbérek - mondta kérdésre válaszolva hétfőn Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter budapesti sajtótájékoztatóján.

A miniszter arra reagált, hogy a KSH adatai szerint kimagasló mértékben, 7,4 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek a nemzetgazdaságban 2016-ban.

Varga Mihály rámutatott: a jelentős béremelkedés idén elsősorban amiatt várható, mert ez év elejétől életbe lépett a munkaadók és munkavállalók érdekvédelmi szervezeteivel kötött hatéves bérmegállapodás, így a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum 25 százalékkal emelkedett, és a munkáltatókat terhelő adók érdemben csökkentek, így például a társasági adó 9 százalékra.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: a pénzromlás idei első havi üteme ugyan meglepetést okozott, de a kormány továbbra is azzal számol, hogy idén az infláció éves szinten 1,6 százalék lesz.

Az NGM közleménye rámutat: nemzetgazdasági szinten és a közfoglalkoztatás hatását beszámítva7,4 százalékkal, anélkül 7,7 százalékkal növekedtek 2016-ban a reálkeresetek. A közfoglalkoztatással szűrt reálbér-emelkedés mindhárom szektorban kiemelkedő mértékű, így a vállalkozási szférában 6,6 százalékos, a költségvetési szférában 10,8 százalékos, a nonprofit szektorban pedig 6,9 százalékos volt tavaly. A versenyszféra és a közszféra folyamatos béremeléseinek, a Munkahelyvédelmi Akciónak és az évről-évre emelkedő minimálbérnek köszönhetően 4 éve nőnek a reálbérek Magyarországon.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedd éjszaka kerülje el az Andrássy utat Budapesten

Filmforgatás miatt nem lehet majd közlekedni a Bajcsy-Zsilinszky út és a Nagymező utca között kedd… Tovább olvasom