Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Van még lehetőség a földgázkitermelésben Magyarországon

Vannak még lehetőségek a magyarországi földgázkitermelésben, miközben nagyon jelentős változások várhatók a földgázpiacon - mondták a szakértők az IIR Magyarország GasCon 2010 konferenciáján szerdán Budapesten.
Székely Árpád, Magyarország volt moszkvai nagykövete kiemelte, hogy az Egyesült Államok "szép csendben" túlhaladta az orosz földgázkitermelést, miközben a Nabucco és a Déli Áramlat tervezett megépítése a földgázvezetékekre terelte a figyelmet. Holoda Attila, a Mol eurázsiai kutatás-termelési igazgatója arról szólt, hogy a Mol-nak van technológiája a kitermelés fokozására a magyarországi gázmezőkön. Székely Árpád emlékeztetett arra, hogy az amerikaiak megelőzték az oroszokat és 2009-ben 774 milliárd köbmétert földgáz hoztak felszínre, míg az Európát ellátó Gazprom 540 milliárdot.

A volt nagykövet véleménye szerint az orosz szállító ugyanolyan kiszolgáltatott a földgáz ügyében, mint az európai vevők, mert az orosz költségvetés nagy részben a gázexport árbevételétől függ és máshová nem tudnak szállítani, csak Európába. Székely Árpád szerint Magyarország csak azt teheti, hogy erősíti kapcsolatait Németországgal, ami eddig is a kölcsönösen előnyös érdekeken alapult. A németek ugyanis tulajdonosok a Gazpromban, és sajtóhírek szerint készségesnek mutatkoznak az ukrajnai tranzitszállítások támogatására. Magyarország érdeke az, hogy az európai tranzit Magyarországon keresztül menjen, és a vezetékhálózat rácsos szerkezetű, azaz jól kihasználható legyen - húzta alá a volt nagykövet.

A Mol szakértője beszámolt arról, hogy a magyar olajtársaság az utóbbi 5-6 évben jelentős erőfeszítéseket tett a meglévő mezőkön a földgázkihozatal növelésére. Ebben Magyarország élen jár - tette hozzá. Kifejtette: a Mol azért ért el kiemelkedő eredményeket ezen a területen, mert ott tevékenykedett, ahol a legkisebbek a kockázatok, tavaly például nyolc kutatófúrásból hat "találat" volt. Igaz, ma már nagy méretű találat nincs, az 50-200 millió köbméter kapacitás kicsi az ország felhasználásához képest, de " a sok kicsi sokra megy" - fűzte hozzá Holoda Attila. Elmondta: a Mol a megkutatott szénhidrogén mennyiség átlagosan 32 százalékát felszínre hozza, míg a világon az átlag 8 százalék, de általában 22 százaléknál már mindenki felhagy a kitermeléssel. A Mol a megújuló energiák közül a bioenergia és geotermikus energia mellett kötelezte el magát.

A szakember véleménye szerint a nem hagyományos földgázkutatás eredményeként érzékelhető mennyiségű földgázt legkorábban 2023 táján lehet majd felszínre hozni. Holoda Attila a legbiztosabb forrásnak a földgáztárolókban lévő gázt nevezte, és utalt arra, hogy a Mol érdekelt a 2009 végén átadott 1,2 milliárd köbméter kapacitású stratégiai tárolóban és közös földalatti tároló projektje van a Gazprommal.

A Mol igazgatójának előadásában nagy hangsúlyt kapott a környezetvédelem. Térképen mutatta be, hogy a Mol kutatási területeinek közel 24 százaléka a Natura 2000 védelem alatt álló területén helyezkedik el. Itt többek között azért nem tud a Mol tevékenykedni, mert "a kőrisfát zavarják" a kútfúrások.

A szakember szerint elgondolkodtató, hogy környezetvédelem címszó alatt milyen károkat okoznak a magyar gazdaságnak, miközben a környezeti változások tízezer éves időszak alatt történnek meg.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. március 11. 10:01
    „Ja bekell vetni a "nyocker"-es legényeket!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Malév három görögországi járatát törölte

Egy szerdai és két csütörtöki görögországi járatát törölte a Malév, a március 11-re Görögországba… Tovább olvasom