Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Vámos tanácsok Horvátországba utazóknak

Utazás - Horvátországba ezentúl vámmentesen vihető be 300 kunának megfelelő áru. Nem kell vámot fizetni többek között 200 szál cigaretta, 1 liter égetett szesz esetén. Fejenként 10 kilogramm hús, hústermék, tej, tejtermék vihető be szabadon az országba.

Horvátországban számos, a ki- és beutazást érintő jogszabályváltozást vezettek be. A Vám- és Pénzügyőrség Nyugat-dunántúli Regionális Parancsnokságának sajtóreferense, Sárer Ferenc őrnagy tájékoztatása szerint a déli szomszédunkhoz utazók 300 kuna – 10.500 forint – értékig vámmentesen vihetnek be poggyászukban nem kereskedelmi természetű tárgyakat.

Ezenfelül nem kell vámot fizetni 200 szál cigaretta, 1 liter égetett szesz, 2 liter bor vagy likőr, 50 gramm parfüm és 250 milliliter kölnivíz után. A 17 évnél fiatalabb turisták dohány- és alkoholtartalmú termékek esetében nem vehetik igénybe a vámkedvezményt.

A 300 és 5 ezer kuna – 10.500 és 175 ezer forint – közötti értékű vámáru esetében a különböző típusú termékek után egységesen 10 százalék vámot és 22 százalék áfát kell fizetni.

Minden beutazó szabadon vihet be külföldi valutát Horvátországba, de ha 40 ezer kuna ellenértéket – mintegy 5 ezer eurót – képező valutánál nagyobb összeget kíván bevinni, köteles ezt a határátlépéskor bejelenteni. A horvát fizetőeszköz esetében az egyes személyek a belépéskor, illetve kilépéskor legfeljebb 15 ezer kunát vihetnek magukkal.

A háziállatok rövid időre való bevitelénél a tulajdonosnak rendelkeznie kell az állat oltási könyvével, amelyen szerepelnek az azonosító adatok és jelek. A három hónapnál idősebb kutyáknak és macskáknak veszettség elleni védőoltással kell rendelkezniük, azzal a megkötéssel, hogy az oltásnak a beutazás előtt legalább 15 nappal, de legfeljebb 6 hónappal korábban kellett megtörténnie.

Május 21-én hatályba lépett a horvát mezőgazdasági tárca szabályzata, amelynek értelmében az Európai Unió tagállamainak állampolgárai Horvátországba személyenként legfeljebb 10 kilogramm mennyiségben szabadon vihetnek be húst, hústermékeket és tej, tejtermékeket. Annak ellenére, hogy ezen termékeknél a megengedett mennyiség meglehetősen nagy, bármilyen élelmiszert, italt, ajándéktárgyat személyenként összesen 300 kuna értékben lehet vámmentesen bevinni.
Tojás bevitele továbbra sem megengedett. Csecsemők részére tejpor, bébiétel és más külön szükségleteket kielégítő étel abban az esetben vihető be, ha azokat felbontás előtt nem szükséges hűtőben tárolni, illetve azok csomagolása sértetlen.

A gépjárművel utazóknak érdemes tudniuk, hogy beutazás során az érvényes vezetői engedély és forgalmi engedély mellett rendelkezniük kell a járműre vonatkozó érvényes nemzetközi biztosítási zöldkártyával is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyomozás, találgatások

Darnózseli - Tovább tart a nyomozás a két hete a darnózseli temetőből érthetetlen okokból kiásott… Tovább olvasom