Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Változik az osztrák KRESZ

Októbertől kötelezővé teszik a tompított fényszóró használatát nappal, lakott területen Ausztriában.
Néhány hete az osztrák rendőrök már szigorúan büntetik azokat az autósokat, akik nem tartják az autó utasterében az egyébként már hónapok óta kötelező tartozéknak számító fényvisszaverő mellényt. A közeljövőben azonban már arra is figyelnie kell az osztrák utakon autózóknak, hogy nappal lakott területen belül is kötelezővé teszik a tompított fényszóró használatát. Az osztrák KRESZ erről szóló módosítása októberben lép életbe.

Kevesebb baleset lehet

A jogszabály változtatásával a szakemberek szerint évente mintegy harminccal csökkenhet a közlekedési balesetek halálos áldozatainak a száma. A fényszóró állandó használatával előzésnél jobban észre lehet venni a szembejövő forgalmat, kevesebb lenne a frontális ütközés és a gyalogosok is jobban tudják észlelni a gépkocsiforgalmat. A számítások szerint akár tizenöt százalékkal is csökkenhet a balesetek száma a KRESZ módosításával.

Ellenzői is vannak

A „Mehr Licht!", azaz a „Több fényt!" program elfogadását hosszú huzavona előzte meg a szomszédos országban. Egyes vélemények szerint a fényszóró használatával a két gépjármű között az úttestre lelépő gyalogost sokkal kevésbé vennék észre a szembejövők. Egy dán statisztika szerint például Dániában öt százalékkal nőtt a gyalogosbalesetek száma az általánosan kötelező fényszóróhasználat bevezetése óta. Az ellenzők arra is hivatkoztak, hogy az állandó fényszóróhasználat száz kilométerenként egy-két deciliterrel megnöveli a kocsik fogyasztását, és az égőket is gyakrabban kell cserélni.

Márciustól büntetnek

A KRESZ-módosítás ugyan októberben lép életbe, ám az osztrák hatóságok jövő év márciusáig átmeneti időszakot biztosítanak az autósoknak. A határidő leteltével azonban már büntetik azokat, akik lakott területen nem kapcsolják be lámpáikat. Ezért a szabálysértésért az osztrák rendőrök helytől és forgalomtól függően saját megítélésük szerint szabhatnak majd ki pénzbírságot legfeljebb 38 euróig.

Országonként más a szabály

Európában egyébként nem egységes a szabályozás a fényszóróhasználat terén. Szlovéniában, Horvátországban, Macedóniában, Romániában, Észtországban, Lettországban, Norvégiában, Svédországban és Dániában nappal is kötelező a világítás lakott területen minden gépjármű számára. Olaszországban, Finnországban és hazánkban azonban csak lakott területeken kívül, Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában pedig csak télen kell lakott területen is bekapcsolni a fényszórókat.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem ellenőrzik a gyümölcs ízét

A hipermarketekben ki ellenőrzi a zöldségek, gyümölcsök minőségét? Kiderült: az ízt sehol senki nem… Tovább olvasom