Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 4°C Még több cikk.

Válságenyhító csomagok érhetők el hamarosan a bankokban

A vállalkozások számára meghirdetett 1400 milliárdos gazdaságélénkítő programokból 360 milliárd már hozzáférhető a kereskedelmi bankokon keresztül, újabb pénzintézetek csatlakozásával rövidesen már közel 1000 fiókban érhetők el a hitelek és hitelgaranciák - mondta pénteken délután Bajnai Gordon gazdasági miniszter, miután Veres János pénzügyminiszterrel fogadta a bankszövetség elnökét és 13 bank vezetőjét. Eddig 10 bank kínálja a vállalkozásoknak a hitelprogramokat.
Novemberben hirdette meg a kormány 1400 milliárd forint keretösszeggel elsősorban kis- és közepes vállalkozásoknak a mikrohitelt, beruházási hitelt és hitelgaranciát. Eddig 360 milliárd forint érhető el a kereskedelmi bankokon keresztül, amelyek közül eddig 10 kötött szerződést a pénzügyi segítség értékesítésére. A három csomagot - az átfedések miatt - összesen 19 bankban kaphatják meg a vállalkozások. Rövidesen további 5 pénzintézet csatlakozik, amelyekkel együtt közel 1000 fiók áll a vállalkozások rendelkezésére - mondta Bajnai Gordon. Az uniós forrásból származó élénkítő csomagok piacra vezetése időigényes, mert ezeket a banoknak új termékként kell kidolgozniuk, s hálózatukban megismertetniük az ügyintézőkkel - mondta a gazdasági miniszter. A tárca kistérségi munkatársai 150 "próbavásárlás" keretében kerestek fel bankfiókokat, s azt tapasztalták, hogy sok helyen még nem ismerik eléggé a programokat. Bajnai Gordon egyébként bejelentette, hogy a közeli napokban levelet ír a kis- és közepes vállalkozásoknak, hogy segítse azok eligazodását a hitelek és hitelgaranciákban, azok fellelhetőségében és információforrásokban. A bankok megerősítették elkötelezettségüket a magyar piac iránt, a külföldi tulajdonúak nem tervezik itteni tevékenységük szűkítését - mondta Veres János pénzügyminiszter. Ugyanezt mondta Felcsúti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke, az egyik nagyobb pénzintézet vezetője. Felcsúti úgy jellemezte a mostani helyzetet, hogy válság idején megnő a bankok kockázatkerülése, emiatt mérséklik a hitelkihelyezést. Eközben azonban gondolnak a krízis utáni időkre is, piacaikat tehát meg kell őrizniük. A bankok óvatosak, de keresik a lehetőségeket - mondta Felcsúti. A parlament által megszavazott bankerősítő (tőkepótló és garancianyújtó) csomag iránt még egyetlen pénzintézet sem kereste meg hivatalosan a Pénzügyminisztériumot - mondta Veres János.

Olvasóink írták

 • 5. elemér 2009. február 01. 18:08
  „Igen a banki szféra az hitelképes és feladata hogy a bizalmat visszaszerezze. Nem egy könnyü feladat, de nincs más kiut. Hitel nélkül csak továb romlik a helyzet.”
 • 4. Löw 2009. február 01. 16:57
  „a banki szféra milyen hitelkérelmi vizsgálaton esett át?
  Most ök hitelképesek vagy sem? Vállalatokat már réges rég a sóhivatalba küldték volna ekkora bénasággal.”
 • 3. Freddy01 2009. január 31. 10:27
  „A Magyar Bankszövetség kéri a lakosságot, hogy a torlódások elkerülése végett páros napokon a páros, míg páratlanokon a páratlan személyi számmal rendelkezők menjenek bankot rabolni.”
 • 2. Putyilov 2009. január 31. 10:11
  „A vállalkozók meg belepúposulnak a hiteltörlesztésbe,míg a bankok ismét zsíros haszonra tesznek szert.
  Köszönjük néked Bajnai elvtárs...
  Ennél jobb program nincs a vállalkozások tönkretételére?”
 • 1. hehe08 2009. január 30. 21:11
  „Bajnai.... bajnai..... az melyik is.... jaaaaaaaa, már tudom..... az amelyik tönkretette a libatenyésztőket....

  hitellel segít????? hmmmm ...... az kinek is jó hosszútávon???????????

  anyámat ne adjam jelzálogba ??????????

  tessék normális adórendszert kialakítani és pénzt (magas bérek kifizetésének lehetőségét előteremteni) az emberek zsebébe tenni.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb volt a tűz, több a vízkár tavaly

Győr-Moson-Sopron - Kevesebb tűzhöz, több műszaki mentéshez kellett vonulniuk a tűzoltóknak tavaly,… Tovább olvasom