Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Vállalkozók tisztítják az utakat

Csorna városa az elmúlt télen 4 millió 772 ezer 350 forintot és 15 százaléknyi áfa összeget költött a hóeltakarítási és síktalanítási munkák elvégzésére.
Bár eddig a szebbik arcát mutatta az időjárás, de vélhetően – kinek örömére, kinek bánatára – ezúttal sem ússzuk meg a telet hó és jég nélkül. Hogyan készülnek a természet adta feladatra az önkormányzatok? Erről érdeklődtünk néhány településen.
Csornán a tulajdonos feladata az ingatlan előtti-melletti járdaszakasz, a tömbtelkeknél az épületek körüli, az azokat összekötő, valamint a közútig terjedő járdaszakasz hó- és síkosságmentesítése. Az önkormányzat a tulajdonában lévő járdaszakaszok tisztántartásáról gondoskodik – tudtuk meg Gyopáros Alpár alpolgármestertől, aki azt is elmondta, hogy a városi utak, járdák gépi hóeltakarítási és síktalanítási munkáinak elvégzésére a Be-Va Sped Kft.-vel kötött szerződést az önkormányzat.
– A vállalkozó feladata az utak és járdák gépi hóeltakarítása és síktalanítása, amit az önkormányzati rendeletben meghatározott fontossági sorrendben kell elvégeznie. A járdák kézi hóeltakarítását a vagyonkezelési és -hasznosítási osztály látja el. A feladat elvégzésére jelenleg négy közhasznú munkás áll rendelkezésre, létszámuk januártól várhatóan emelkedik – tette hozzá Gyopáros Alpár.
Az alpolgármester szerint a vállalkozó a szerződésben rögzített egységdíjak alapján, a ténylegesen elvégzett munka mennyisége alapján számlázhat.
Például a kistraktoros hótolás egységára óránként 4.300 forint. IFA (vagy azzal egyenértékű) tehergépjármű hótolóval óránként 5.500 forint, a síkosságmentesítés homokos sóval tonnánként 14.900 forint.
A belterületi gyűjtőutak esetén öt, járdák és kerékpárutak esetén három centiméteres hórétegvastagságnál a takarítást egy órán belül el kell kezdeni.
Csorna városa tavaly – 2005. novembere és 2006. áprilisa között – 4 millió 772 ezer 350 forintot és ennek 15 százaléknyi áfáját költötte a téli csapadék eltakarítására.
Bősárkányban – miként Szalay Imre polgármester közölte – a belterületi utak tisztítását egy helyi vállalkozó végzi, a járdákat önkormányzati dolgozók, illetve az ingatlantulajdonosok takarítják. A ráfordítás általában százezres nagyságrendű, a síktalanító anyagok árát foglalja magába.
Kónyban szintén helyi vállalkozókat bíznak meg az önkormányzati utak tisztításával. Aller Imre településvezető elmondta, a járdák, közterületek takarítása az önkormányzat dolgozóinak, valamint az ingatlanok gazdáinak a feladata. A költségek az időjárástól függően elérik a három-négyszázezer forintot.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életre keltek a tollak

Keresztes Erika első helyezést ért el egy országos kirakatrendező versenyen, ahol az ő… Tovább olvasom