Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 26°C Még több cikk.

Választásra több mint 4 milliárd

Magyarország - A parlament 4,1 milliárd forintot, az öt évvel ezelőttinél is kisebb összeget szán a júniusi európai parlamenti választás lebonyolítására. Az összeg harmada személyi kiadásokra megy el.


Sólyom László köztársasági elnök ugyan még nem írta ki az európai parlamenti választás időpontját, de sok lehetősége nem lesz: június 4. és 7. közötti dátumot jelölhet ki. Miután a rendszerváltás óta mindössze egyetlen voksolás, az uniós csatlakozásról szóló 2003-as népszavazás volt szombaton Magyarországon, feltehető, hogy az államfő a hagyománynak megfelelően ismét a vasárnap, azaz június 7. mellett dönt.

A szavazás költségeit illetően még ennyi bizonytalanság sincs. Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője a Kisalföldet arról tájékoztatta, hogy a parlament az ország 2009-es költségvetéséről szóló törvényben 4,1 milliárd forintot különített el a lebonyolításra.

Az összeg kevesebb, mint a korábbi hasonló alkalmakkor: a tavaly márciusi „háromigenes" népszavazásra csaknem 400 millió, a 2006-os önkormányzati választásra 200 millió, míg a 2006-os országgyűlési választások két fordulójára 2,5 milliárd forinttal több pénzt tett félre a T. Ház.

Rytkó Emília a költségtervről is tájékoztatott. A 4,1 milliárd forintból a központi kiadások költségei mintegy 740 millió, a külképviseleti szavazás hozzávetőlegesen 100 millió, míg az informatikai háttér és üzemeltetés mintegy 1,1 milliárd forintot emésztenek fel.

A helyi és területi kiadásokon belül az összes dologi kiadás 807 millió, míg a személyi kiadások 1,34 milliárd forintra rúgnak.

Az utóbbi jelenti tehát a legnagyobb tételt, noha a választásban özreműködők nagy része nem kap több pénzt, mint az egy évvel ezelőtti referendum után – derül ki a Gyenesei István önkormányzati miniszter által nemrégiben aláírt rendeletből. Változatlan a területi választási irodák vezetőinek – a megyei főjegyzőknek – 300 ezer, helyetteseinek 150–150 ezer, tagjainak 50–50 ezer forintos díjazása. A regionális államigazgatási hivatalok vezetői 150 ezer forintot kapnak.

Nem nőtt a körjegyzők juttatása, amely a korábbi alkalmakhoz hasonlóan a település lélekszámától függ. Ezer lakosig 20 ezer, ötezerig 24 ezer, tízezerig 30 ezer, húszezerig 40 ezer, ötvenezerig 60 ezer, százezerig 80 ezer, afelett 100 ezer forint jár. A központi községen kívüli falvak további 4–4 ezer forinttal  járnak.

Maradt az ország több mint tízezer szavazókörében dolgozó szavazatszámláló bizottsági tagok juttatása is. Nekik a 15–16 órás vasárnapi munkáért 15 ezer forint jár, ami hozzávetőlegesen nettó 500 forintos órabérnek felel meg. Igaz, ez másfélszer több, mint 2006-ban.
(A cikkben szereplő valamennyi járandóság bruttó, azaz az adók és járulékok levonása nélkül értendő.)

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogszabály van, pénz még nincs

Győr-Moson-Sopron - Külön törvény szabályozza év elejétől az önkéntes tűzoltó-egyesületek működését.… Tovább olvasom