Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Választási csalást emleget a Jobbik

A lakáshitelesek megsegítéséről, a "Kubatov-listáról", október 6-áról és a kormány gazdaságpolitikájáról beszéltek a napirend előtt felszólalt képviselők kedden az Országgyűlésben.
Napirend előtti felszólalások

A lakáshitelesek megsegítéséről, a "Kubatov-listáról", október 6-áról és a kormány gazdaságpolitikájáról beszéltek a napirend előtt felszólalt képviselők kedden az Országgyűlésben.

Fidesz: 800 lakáshitelesen segít a Fidesz-KDNP javaslata
Rogán Antal fideszes képviselő az előző kormányok bűnének nevezte a devizaalapú hitelek elterjesztését, és érvelt a fideszes és KDNP-s képviselők által hétfőn benyújtott törvénycsomag mellett, amely egyebek között tiltja az egyoldalú szerződésmódosítást és a díjak emelését, kormányrendelethez köti a kamatemelés szabályozását és biztosítja az áttérést a középárfolyam kötelező alkalmazására, egyszeri alkalommal pedig lehetővé tenné az ingyenes előtörlesztést. Több mint 800 ezer lakáshiteles érdekeit szolgálja az előterjesztés - mondta.

Jobbik: vizsgálóbizottságot a pártadatbázisok feltárására!
"A nagytestvér nem csak, hogy mindent nyilvántart rólunk, hanem a választási csalást is sikerrel alkalmazták" - ezt látja bizonyítottnak Novák Előd jobbikos honatya az úgynevezett "Kubatov-listával" kapcsolatos, múlt héten nyilvánosságra került újabb hangfelvétel nyomán. Kifogásolta, hogy egyelőre nincs információ arról, a rendőrség lépett volna az ügyben, ugyanakkor szerinte ha a Jobbik követett volna el hasonló "törvénytelenséget", az ügyészség bizonyosan kezdeményezné - a Magyar Gárdához hasonlóan - a párt feloszlatását. Jelezte, a Jobbik feljelentést is tett az ügyben. Szorgalmazta, hogy vizsgálóbizottság foglalkozzon például azzal, használnak-e "ilyen adatbázisokat" álláspályázatok elbírálásakor, segélyek odaítélésekor.
Szabó Erika államtitkár szerint Novák Előd "átláthatatlan vádsorozatot" prezentált. Hangsúlyozta, hogy a választások tisztaságának megőrzése minden párt feladata, és szólt arról: éppen a Jobbik egyik fellépése kapcsán fordult Bordás Vilmos, az Országos Választási Bizottság elnöke a rendőrséghez annak gyanújával, hogy úgy gyűjtöttek adatokat a XX. kerületben, hogy az érintett állampolgárok beleegyezését nem tudták igazolni.

Az MSZP a nemzeti gyásznapra emlékezett
Hiller István az október 6-ai nemzeti gyásznap kapcsán felelevenítette: 161 éve, hogy a levert forradalom és szabadságharc tábornokait Aradon kivégezték. Felhívta a figyelmet arra, hogy 2004. április 25-én, "hosszú évek küzdemei után" újra felállították Aradon a szabadságszobrot, amely több, egymást követő kormány fellépése, az Antall-, a Horn- és az első Orbán-kormány, majd a Medgyesy-kabinet tárgyalásai révén történhetett meg, és amely folyamatban Dávid Ibolya korábbi igazságügyi miniszter, MDF-elnök is komoly szerepet játszott.

LMP: a kormány ellöki magától a szegényeket
Az LMP-s Vágó Gábor megemlékezett a hétfői kolontári katasztrófáról.
"Se pénz, se posztó" címmel elmondott felszólalásában kitért arra, hogy a miniszterelnök szeptemberben Kötcsén forráskivonásról beszélt, Pintér Sándor belügyminiszter "szegénybeszédet" mondott; a kormány egyes intézkedései kapcsán összességében úgy értékelte, a kabinet "ellöki magától a szegényeket", látszatintézkedéseket tesz. Ideje elkezdeni kormányozni - szólított fel a képviselő, aki szerint például "a hajléktalanok kriminalizációja rúgás a földön fekvőbe".
Tállai András államtitkár válaszában rámutatott arra, hogy a képviselő úgy próbált a jövő évi költségvetés várható hatásairól beszélni, hogy azt még be sem terjesztették. A kormány nem fog megszorító intézkedéseket tenni a lakosság irányába - szögezte le. Visszautasította a feltételezést, hogy a kormány karhatalmi eszközökkel akarná kezelni a hajléktalanok problémáját.

______________________

A parlamenti pártok közül egyedül a Jobbik utasítja el az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2009. évi tevékenységéről szóló jelentést, amelynek keddi, parlamenti expozéjában Domokos László elnök elmondta: a szervezet a tavalyi évben is határidőre eleget tett a törvényekben előírt jelentéskészítési kötelezettségeinek.

Domokos: az ÁSZ eleget tett jelentéskészítési kötelezettségének
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a tavalyi évben is határidőre eleget tett a törvényekben előírt jelentéskészítési kötelezettségeinek - mondta Domokos László kedden a parlamentben. Az ÁSZ-elnök szavai szerint el kívánják érni, hogy megszűnjenek a következmények nélküli ellenőrzések.
Az ÁSZ első embere expozéjában kitért arra, hogy határidőre benyújtották a költségvetésről szóló véleményt, a zárszámadás, az MNV Zrt. valamint az MTI Zrt. ellenőrzéséről szóló jelentéséket.
Kiemelte: az intézmény 2009-ben 57 jelentést hozott nyilvánosságra; a közreadott jelentésekben közel 700 javaslat szerepel, amelyeket mintegy 650 szervezetnél végzett helyszíni ellenőrzés lefolytatása és alapozott meg. Az ajánlások 45 százaléka a beszámoló elkészítésének idejére már megvalósult, míg 12 százalék várhatóan nem realizálódik.
A javaslatok szerinte a szakmai feladatellátást és gazdálkodást nagyban segítették, több területen értek el a szabályszerűség, a szabályozottság és a hatékonyság tekintetében előrehaladást.

Fidesz: több forrást kell fordítani a korrupció felderítésére
Babák Mihály, a kormánypárt vezérszónoka a beszámoló elfogadását javasolta. Azt mondta, hogy a 2009.évi költségvetés kapcsán rengeteg anomália fogalmazódott meg és nagyfokú bizalmatlanság volt a pénzgazdálkodást illetően.
Rámutatott: nagyon fontosak azok a sommás kivonatok, amelyeket megkaptak az ÁSZ - jelentésekből, azok nagymértékben segítették munkájukat. Ugyanakkor megállapította, nem volt elég a korrupció kutatására folytatott energia.
Fontos, hogy az ÁSZ ezzel kapcsolatos tevékenységéhez megfelelő anyagi forrásokat kapjon a jövőben - mondta. Kiemelte a jelentéssel összefüggésben, hogy komoly kritika fogalmazódott meg a tavalyi vagyonkezelésről, s az ezzel kapcsolatos gazdálkodásról.
Arról, hogy 700 javaslatot tett az ÁSZ, azt mondta, nem mindegy ezeknek mi lesz a sorsa, ki veszi komolyan őket, kinek feladata, hogy intézkedjen. Ez közös felelősség - hangoztatta.

MSZP: problémát fog okozni az önkormányzatok felelőtlen eladósodása
Boldvai László közölte: az MSZP nagyra értékeli az ÁSZ munkatársainak magas színvonalú tevékenységét.
Hozzátette: a szervezet szerteágazó, sokrétű feladatnak köteles eleget tenni, amelynek csökkenő ellenőrzési kapacitás mellett is meg tudott felelni.
A szocialista politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a következő években jelentős problémát fog okozni az önkormányzatok felelőtlen eladósodása. Hozzátette: az önkormányzatok 2007-es hitelfelvételi hulláma nem volt kapcsolatban a tényleges finanszírozási igényekkel.
Mint mondta, a 2007-ben az önkormányzatok a felvett hitelek mindössze 15 százalékát fordították a működési kiadásaik fedezésére. Hangsúlyozta: a fideszes önkormányzatok előszeretettel éltek azzal a lehetőséggel, hogy közbeszerzés nélkül, deviza alapú kötvényeket bocsátottak ki.

A Jobbik nem fogadja el az ÁSZ jelentését
A jobbikos Nyikos László vezérszónoki felszólalásában azt mondta: a parlament rendszeresen napirendre tűzi az ÁSZ munkájáról szóló jelentést, amit az Országgyűlés egyhangúlag méltat és elfogad.
Közölte: a Jobbik ezt a nemes hagyományt most megszakítja azzal, hogy nem javasolja a jelentés elfogadását, mivel a párt szerint az ÁSZ tavaly sem teljesítette az alkotmányban deklarált feladatainak egy részét, és erről a szervezet elnöke nem tájékoztatta a parlamentet.
Mint mondta, azt hitte, hogy Domonkos László, az ÁSZ új elnöke nem fog azonosulni a tavalyi jelentéssel.
Nyikos László problémaként nevezte meg azt, hogy az államháztartás számviteli rendjének figyelemmel kíséréséről nem számol be a jelentés, csupán a saját tervének a teljesítéséről. A jobbikos képviselőben kérdésként merült fel az, hogy miért vizsgál közérdekű bejelentéseket az ÁSZ.
Nyikos László megemlítette: a szervezet honlapján az található, hogy 24 gépjárművet üzemeltet. Morálisan helyeselhető-e az, hogy hét vezetőnek van korlátlan mobiltelefonhasználati engedélye? - kérdezte.

KDNP: igen a jelentésre
Seszták Oszkár arról beszélt, hogy 2009-ben is fontos szervezeteket vizsgált az ÁSZ. Megemlítette, hogy a számvevőszéki jelentések 75 százaléka a helyi önkormányzatokról készült.
A KDNP-s képviselő pártja nevében a jelentés elfogadását javasolta.

LMP: bővíteni kell az ÁSZ ellenőrzési kapacitását
Vágó Gábor LMP-s képviselő azt emelte ki: pártja nem tartja elfogadhatónak, hogy tavaly csökkent a felhasználható ellenőri napok száma. Elmondta azt is, hogy az LMP az őszi költségvetési vitában módosító javaslatokat fogalmaz meg, amelyek az ÁSZ ellenőrzési kapacitásának bővítésére irányulnak.
Mint hangsúlyozta, a szervezetnek törekednie kell a politikailag érzékeny témák célzatos időzítése kapcsán még a politikai befolyás látszatának is az elkerülésére.
Az LMP-s képviselő közölte: az ÁSZ több alkalommal is bejelentette, hogy korrupciós kockázati térképet készít, azonban ez vagy nem készült el, vagy nem hozták nyilvánosságra.
Kiemelte azt is: pártja elfogadhatatlannak tartja azt, hogy a mindenkori kormány nem biztosít elég időt az ÁSZ számára a jelentések alapos elkészítéséhez.
Vágó Gábor kifejtette: nem értik, hogy az Országgyűlés több mint két év alatt miért nem lépett az állami vezetők vagyongyarapodásának vizsgálata ügyében, melynek jelenlegi szabályozása az ÁSZ szerint nem hajtható végre.

_______________________

Az önkormányzatok kötvénykibocsátása volt az egyik sokat vitatott kérdés kedden a parlamentben, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2009. évi tevékenységéről szóló jelentés általános vitájában.

Fidesz: az önkormányzatok kénytelenek voltak hitelt felvenni, kötvényt kibocsátani
A fideszes Babák Mihály szerint az elmúlt nyolc évben az önkormányzatok - különösen a kisebbek - kénytelen voltak a működésükre hitelt felvenni, illetve kötvényt kibocsátani, a szocialista kabinetek ugyanis nem finanszírozták a kötelező állami feladatokhoz szükséges működési kiadásokat sem. "Ezt kifogásolni (...) vérlázító" - mondta az MSZP-seknek.
Az ÁSZ-ról szólva hangsúlyozta, a számvevőszék az Országgyűlés legfontosabb intézménye az állami pénzek átláthatósága, ellenőrzése tekintetében.
Az ÁSZ-jelentés tekintélyt parancsoló - tette hozzá Babák Mihály.

A Jobbik a kötvénykibocsátásról
Volner János, a Jobbik országgyűlési képviselője egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzetközi felmérések Magyarországról közölt véleménye szerint jelenleg a közbeszerzési eljárások körülbelül 20 százaléka felel meg a tisztességes eljárás követelményeinek.
A politikus az önkormányzatok kötvénykibocsátásával kapcsolatos fideszes felszólalásra reagálva azt mondta: aljas csúsztatás, hogy az előző nyolc év megszorításai miatt kellett az önkormányzatoknak hitelt felvenniük, kötvényt kibocsátaniuk. "Egy olyan dolgot akarnak most a szocialisták nyakába varrni, ami finoman szólva is illetlenség" - jegyezte meg Volner János.

LMP: az ÁSZ-t az antikorrupciós fellépés centrumává kellene tenni
Schiffer András szerint az önkormányzatok elmúlt nyolc éves eladósodásáért elsősorban a Fideszt terheli a politikai felelősség, mivel leginkább a fideszes önkormányzatok halmoztak fel adóssághegyeket.
Az LMP-s képviselő kiemelte: pártja szerint a hatékony antikorrupciós fellépés centrumává kellene tenni az ÁSZ-t.
Szerinte a helyi önkormányzatoknak a közbeszerzési terveket a helyi médiában is közzé kellene tenniük; elengedhetetlennek nevezte a kampányfinanszírozás rendbetételét is.
Schiffer András szerint szükséges lenne arra, hogy az ÁSZ az eddigieknél hatékonyabban vizsgálja az önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaságok működését. Feltette a kérdést: mi az oka annak, hogy a negyven vizsgálatból mindössze csak egy esetben tettek büntető feljelentést?
Scheiring Gábor arról beszélt, hogy az elmúlt négy-öt évben volt olyan fideszes önkormányzat, melynek adósságállománya jelentősen nőtt, míg más fideszes önkormányzatoké csökkent. Hozzátette: szükség van egy olyan törvényi szabályozásra, mely azt köti ki, hogy az önkormányzatok mennyire adósodhatnak el.
Ivády Gábor LMP-s képviselő szerint a szocialisták elmúlt nyolc évének politizálása katasztrofális volt, ugyanis falurombolást hajtottak végre. Másrészt senkit nem kötelezett senki arra, hogy kötvényeket bocsásson ki - tette hozzá. A politikus, aki Ivád polgármestere, megjegyezte, hogy az elmúlt évben Ivádot négy alkalommal is vizsgálta az ÁSZ.
Szerinte átláthatatlan a települések normatív finanszírozása is.

Olvasóink írták

 • 20. SC 2010. október 06. 21:02
  „14. hozzászólás vonLichthofen

  Te nem véletlenül az öreg új hazájáról beszélsz?:-)Mintha onnan hallottam volna ilyen híreket...
  Miért érzem úgy,hogy a legnagyobb gazemberek nem nálunk vannak???”
 • 19. fortuna54 2010. október 06. 17:55
  „14-es.Látom a jobbikos békepapokat,amind álldást osztva,békéthirdetve járják az országot. Ujszülött gyermeküket nevelik,hogy minden ember egyforma. Csak azt nemértem,mért kell ehhez csizmáthuzni,és katona modra menetelni. Mi lenne,ha ezek az emberek erössek lennének,mind izrael?”
 • 18. AntiFricc 2010. október 06. 10:02
  „9 valótlan”
 • 17. embertelen 2010. október 06. 09:33
  „Teljesen egyértelmű a választási csalás. Honnan vette ugyanis a fidesz azt a sok lóvét, amibe az a rengeteg óriásplakát, valamint a közterületen éppen a választás előtt megjelenő új hirdetőhelyeken az a rengeteg hirdetés került. Óváron a ,,csapból" is dr. Nagy István folyt, annyi plakátot tett ki. Vajon milyen csalással jutottak ehhez a sok pénzhez. Azt már fel sem merem tételezni, hogy az új hirdetőhelyek tulajdonosa olcsó hirdetési felülettel ajándékozta meg a fideszt. Ez kérem csalás és korrupció! Jó lenne, ha az ügyészség megvizsgálná ezeket az ügyeket. Meg kellene vizsgálni azt is, hogy a fideszes megyei önkormányzat közpénzből hogyan támogatja a Nyugat-Hírmondó című nyíltan narancsos újságot. Undorító!”
 • 16. czindi 2010. október 06. 09:18
  „Phobos, csak egyetérteni tudok. Az álláshalmozás az, amikor egy ember több funkció után vesz föl pénzt.
  A másik dolog: miért csak a lakáshitelesekre vonatkozik a svájci-frank kölcsön tervezete? Ez egyértelműen diszkrimináció, megengedhetetlen. Remélem az esélyegyenlőségi gombócman tiltakozni fog ez ellen?”
 • 15. Phobos 2010. október 06. 08:33
  „A 2/3 kicsinyes bosszúja az álláshalmozás elleni hadjárat miatt: kitiltanák a jobbikos házaspár egyik tagját

  A Fidesz frakcióvezetője azt ígéri, 2014-től bevezetik, hogy férj és feleség egyszerre ne lehessen parlamenti képviselő. Indokot nem szolgáltatott - nem is tudott volna, hiszen ha mindkét fél jól végzi a dolgát, teljesen mindegy, hogy milyen viszonyban állnak egymással, a jobbikos szóhasználattal azonban érzékeltette, hogy nem másról van itt szó, mint egy pitiáner visszavágási kísérletről az álláshalmozás elleni hadjárat miatt.

  Lázár János a Fidesz honlapján tartott keddi online fogadóóráján ugyanis közölte: "megfékezik a politikusbűnözést", "korlátozzák a politikusok álláshalmozását". Az utóbbi természetesen eszük ágában sincs, Lázár maga is politikai álláshalmozó lévén, s az első ígéret kapcsán is erős kétségeink lehetnek.
  "2014-től bevezetjük, hogy férj és feleség ne lehessen parlamenti képviselő" - írta. Jelenleg egyébként csak egy házaspár tagja az Országgyűlésnek: a jobbikos Novák Előd és felesége, az ugyancsak jobbikos Dúró Dóra.”
 • 14. vonLichthofen 2010. október 06. 05:41
  „a jobbik nem más mint a náci szinekbe bujtatott,szélsőbal!!
  ezt irja egy akárki 9 sz. alatt.
  Uram, maga ezt úgy érti, hogy a Jobbik - náci módon - bombázott betonfallal körülvett embereket gyújtóbombákkal és a Phosphorus Alba nevű csontig égő vegyszerbombával?
  Arra is gondol maga a Jobbikkal kapcsolatban, hogy ezek a hazafiak minden nap területeket foglalnak el a jogos tulajdonosaiktól, hogy saját maguk számára emeljenek illegális településeket?
  A Jobbik az vajon aki nácikat megszégyenító barbarizmussal zárja le az őslakók útját a saját földjükhöz, a saját olajligetéhez, a terhes asszonyokat is a Jobbik várakoztatja a katonai - illegális - útlezárásoknál, hogy aztán az útszélen szülje meg a gyermekét?
  Valamelyik Jobbikos volt az, aki beledózerolt egy helyes Amerikai zsidóleányt a földbe, hogy szegény szörnyethalt?
  Vajon a Jobbik e az amelyik újszülöttkortól arra neveli a gyerekeket, hogy ők felsőbbrendűek, a többi nép meg mind olyan mint egy barom és nem szégyen a barmokat meglopni, megalázni, leköpni vagy megverni?

  Ha a fentiekre mind igen a válasz, akkor a Jobbik valóban egy náci, fasiszta, apartheid gyülekezet, amelyik méltó a világ megvetésére és gyűlöletére.”
 • 13. háté 2010. október 05. 22:43
  „Vasárnap 1/28-és 1/49-között Borkai megerősített abban, hogy nem polgármesternek való!
  --úgy viselkedett mint egy kifutó fiú.
  Fel lehetett nézni rá a dobogón, de mint polgármester, szánalmas.”
 • 12. knifemaster 2010. október 05. 22:35
  „11. hozzászólás k29680 2010.10.05. 21:55
  Ez egy forgatókönyv,ami szerint eljátszanak egy bohózatot szóban és tettben,amin aztán tudnak csámcsogni eszetlenül,így nem állnak neki gondolkodni,hogy valójában miről és miért szól a műsor.
  Cirkuszt és kenyeret a népnek.Oszd meg és uralkodj.”
 • 11. k29680 2010. október 05. 21:55
  „Ööööö...nem értem.Tegyük fel az mszp mond egy tényt ami igaz.....akkor a Jobbiknak hazudni kell ,hogy nehogy egyetértsenek?Esetleg fordítva történik a dolog akkor az mszpnek utya kötelessége hazudni?
  Teljesen mindegy melyik oldalra soroljuk a pártokat a tetteik után ítéljünk.

  T. öreg Meir.A korodat tisztelem de ennyire megcsömörlött embert mint te még nem láttam.A Jobbikot próbálod állandóan sározni.....elöször a te országodban nézzél körül .....a náci szó szerintem egy másik nemzetre jobban illik.....”
 • 10. Losba 2010. október 05. 19:57
  „Az igazi vesztes az, aki nem tudja elfogadni ha nem győz. +különben is V.Gabor azt ígérte, hogy " iráni forradalmi gárda tagjai itt lesznek és felügyelik a választásokat.... akkor meg nem volt csalás. vagy akkor hazudott ?..... már ő is hazudik....?
  Egy kutya az összes, fityisz,mszmp,szentjobbik,lump,stb.stb., mind csak a maga gesztenyéjét kaparja.”
 • 9. meir 2010. október 05. 19:50
  „5-os/Westi !
  -"egy torol fakadtok"-?!
  hat Te meg nem tudod?? vajon mit keresett annyiszor az oroszoknal a Jobbikos <moderálva>”
 • 8. Tunde24 2010. október 05. 19:15
  „heteske!arról van szó,hogy a komcsik és a Gyula rajongók,akik ugye nincsenek olyan sokan,nem bírják megemészteni a vereséget!”
 • 7. bojtár 2010. október 05. 19:08
  „5. westi 2010.10.05. 16:06-miről beszélsz <moderálva>”
 • 6. Dwatson 2010. október 05. 17:25
  „Eddig a felelőtlen Fideszes önkormányzatoknak volt kire mutogatni,de a jövőben új trükköt kell kieszelniük,mert különben a sajátjaikat fogják immár támadni.”
 • 5. westi 2010. október 05. 16:06
  „:DDDDDDD
  Legyetek már túl ezen az óriási tragédián gyerekek.
  Küldjünk zsepit?Bele ne haljatok!
  Mennyire egyet ért az mszp meg a jobbik! Egy tőről fakadtok?”
 • 4. Tunde24 2010. október 05. 15:55
  „Mi van fiuk?savanyu a szőlő?”
 • 3. engel 2010. október 05. 15:55
  „EGYET ÉRTEK AZ ELŐTEM SZÓLÓKKAL”
 • 2. fióka 2010. október 05. 15:11
  „támogatom”
 • 1. Fürgeszarvas 2010. október 05. 13:57
  „Helyes ! A jobboldali retorikához 2002-től hozzátartozik a választási csalás felemlegetése ! A Fideszre most a saját "fegyverével" lőnek , és lehet,hogy jogosan ! Orbán mondjon le !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kettős gyilkosság történt Debrecenben

Kettős emberölés történt hétfő délután Debrecen külterületén, a helyszíni szemle még kedd délben is tart. Tovább olvasom