Kisalföld logö

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Vajon ki fog itt szavazni?

Magyarország - Az Európai Unió polgárainak harmada, a magyarok negyede valószínűsíti, hogy részt vesz az európai parlamenti (EP) választáson. A többség az államközösség ügyei helyett a belpolitikáról akar hallani a kampányban.

Vajon ki fog itt szavazni? – ismételhetjük a címben feltett kérdést a június 7-i EP-választás kapcsán. Az EU közvéleménykutatás-sorozatának legfrissebb, héten közzétett darabja szerint a megkérdezett magyarok mindössze 27 százaléka ígérte, hogy biztosan vagy valószínűleg felkeresi szavazókörét az első nyári vasárnapon.

Ez hajszálnyival, 2 százalékkal még kisebb arány is, mint fél évvel korábban. Az uniós átlag – 34 százalék – nem változott hat hónap alatt. Hazánkban 18 százalék mondja, hogy semmilyen körülmények között nem fog voksolni, míg minden második embernek kisebb-nagyobb szavazási hajlandósága azért van. (A felmérés adatait január–februárban vették fel.)

Az eredmény nem meglepő, ha figyelembe vesszük: a kutatás időpontjában a magyaroknak mindössze négytizede volt tisztában azzal, hogy idén rendezik az EP-választást, 4 százalék más időpontra tippelt, míg 54 százaléknak fogalma sem volt az egészről. Nálunk és az EU-ban is azok vannak többségben, akiket egyszerűen nem érdekel a szavazás. Az ilyesfajta közönynek már van hagyománya, az első, 2004-es EP-választáson mindössze 3,1 millióan mentek el voksolni, ami 38,5 százalékos részvételi arányt jelentett. A választás egyébként már akkor érvényes lesz, ha egyetlen ember ikszel, nincs ugyanis olyan (mondjuk 50 százalékos) küszöb, mint például az országgyűlési választásokon.


Az Eurobarometer-felmérés szerint a magyarok ugyanarról a három témáról szeretnének a legtöbbet hallani a kampányban, mint tavaly nyáron: a munkanélküliségről 69, a gazdasági növekedésről 67, az inflációról-vásárlóerőről 51 százalék. A negyedik helyen új elemként az energiaellátás biztonsága szerepel, nyilvánvalóan a januári orosz–ukrán gázkrízis hatására. Az EU egészében minden negyedik polgár a bevándorlást és a terrorizmust említette, nálunk ezek csupán 5, illetve 9 százalékot foglalkoztatnak.

Juhász Attila, a Political Capital Institute kutatási igazgatója kérdésünkre elmondta: egész Európában a belpolitikai témák iránt érdeklődnek a választók, ezért a pártok EP-kampányai is erről szólnak.

Ugyancsak általános tendenciának nevezte az érdektelenséget, aminek gyökere mindenütt ugyanaz. Az emberek nem érzékelik a választás tétjét és az EP szerepét, így annak sem tulajdonítanak nagy jelentőséget, hogy kik képviselik őket Brüsszelben és Strasbourgban. „Egészen más lenne a helyzet, ha a testület mondjuk adókivetésről is dönthetne" – tette hozzá.

A politológus szerint az alacsony részvétel furamód a radikális, EU-szkeptikus pártoknak kedvez (mint amilyen Magyarországon a Jobbik), mert nekik kicsi, de jól mozgósítható táboruk van. Jellemző az is, hogy az ellenzék nyer (2004-ben a 25 tagállamból egy-két kivétellel ez történt), aminek oka abban keresendő, hogy a kormányt „büntetni" akarók nagyobb arányban keresik fel az urnákat.

Olvasóink írták

 • 2. Primax 2009. április 23. 05:57
  „Fontos az EU, fontos ( lenne ) a szavazás is.
  Miért nem érdekli mégsem a "nép"-et ? Azért, mert azt látja, hogy a magyar politikai "elit" egy része már maga is megcsömörlött attól, amit csinált(ak) itthon a közállapotokból. Elmegy/elmenne tehát inkább - "brutálisan" jó fizetésért - Brüsszelbe, mert az jó messze van, ott nyugi van, ott nincsen szem előtt....
  Néha azért haza-hazajönne, oszt megmondaná a frankót, osztana egy kis észt.
  Ehhez kérik szeretett/becsapott/megvezetett népük hathatós közreműködését/segítségét, várják szavazatainkat.
  Tőlem aztán várhatják...”
 • 1. knifemaster 2009. április 19. 16:06
  „S a megkérdezett magyarok maradék 8%-a mit csinál? :D
  Fő a hitelesség.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veled – érted a máltaiakkal

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az Országos Bűnmegelőzési Bizottság „Veled – érted"… Tovább olvasom