Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Vagyonmegosztás válási szoftverrel

Immár komputeres program, a Family Mediator („Családi közvetítő") elnevezésű szoftver könnyítheti meg Ausztráliában a válás cseppet sem egyszerű procedúráját.
Prototípusát, a Family Winner (Családi győztes) szoftvert a Victoria University két kutatója dolgozta ki még 2004-ben, továbbfejlesztett változata pedig most született meg. Ez a mesterséges intelligenciát és a játékelméletet ötvözi, de egyben egy külső mediátor szolgálatait is igénybe veszi: az emberi közbenjárás is hozzájárul, hogy a párok kevesebb ősz hajszál árán jussanak méltányos egyezségre.

Bár a szoftvernek még csak a prototípusa létezik, máris nagy az érdeklődés iránta, különösen a családjogra szakosodott ügyvédek részéről. A program azon alapul, hogy egyes tárgyak más jelentőséggel bírnak a felek számára. Így a szoftver külön-külön „faggatja ki" a férjet és feleséget arról, hogy mennyire nélkülözhetetlenek számukra az egyes vagyontárgyak, amelyek fontosságát a felek pontokban fejezik ki. A szoftver összegzi a pontokat, s ennek alapján felvázolja az „alkutervet", majd a könnyebbik végén lát hozzá az egyeztetéshez: elsőként olyan vagyontárgyról dönt, ahol a legnagyobb volt az eltérés a felek által megadott pontszámokban. Az a házastárs, aki első menetben „veszít", pluszpontokat kap a további alkukra. A program a második „legegyszerűbb" vagyontárggyal folytatja, s így megy tovább, egyenlőségre törekedve, míg minden vitás kérdésben nem születik méltányos döntés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerikai kézifegyverek ezrei kerülhettek az iraki lázadókhoz

Közel kétszázezer olyan fegyvernek veszett nyoma Irakban, amelyeket 2004-ben és 2005-ben kaptak a… Tovább olvasom