Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Vagabond

Karesz állami gondozottként nő fel. A eleinte utcagyerekek csapatához tartozik, akik piros lámpánál megálló kocsik ablakát tisztítják borravaló reményében. Emellett sok mindenben benne vannak még, ami rosszaságot a nagyváros kínál.
rendező: Szomjas György
operatőr: Grunwalsky Ferenc
jelmeztervező: Stenger Zsuzsa
zene: Kiss Ferenc
producer: Rosta Katalin
vágó: Kornis Anna

szereplő(k):
Simon Péter
Horváth Kata

Benke Gráci
Kerényi Róbert
Ábrahám Judit
Simon Csaba
Kocsis Enikő

A film sztorija

Karesz állami gondozottként nőtt fel. A film elején utcagyerekek csapatához tartozik, akik a piros lámpánál megálló kocsik ablakát tisztítják meg borravaló reményében. Emellett sok mindenben benne vannak még, ami rosszaságot a nagyváros kínál, verekszenek, betörnek, isznak, kábítóznak. Karesz Zsófit követve, véletlenül kerül be a táncházba, és megragadja annak eredeti hangulata. Összebarátkozik Grácival, aki feketén dolgozó vendégmunkásként él Budapesten, és maga is idegenül mozog a nagyvárosban. Csak a táncházban van otthon, ahol a szülőfalujának zenéjét játszhatja. Karesz miközben megpróbálja Zsófi figyelmét felhívni magára, ismerkedik a táncokkal, sőt dobolással is kísérletezik.

Karesz tehát ismerkedik Zsófival, a társasággal, a táncokkal és a különböző ütőhangszerekkel, amiket a magyar, a délszláv és a cigány muzsikában használnak. Eközben régi barátai is előkerülnek, és belerángatják egy betörésbe. Később berúgnak és Kareszt részegen elüti egy kocsi. Kórházba kerül, ahol Zsófi meglátogatja. Amikor Karesz felgyógyul, a táncházi társaság már tagjává fogadja, velük is lakik. A dobolásba is egyre jobban belejön, és már úgy tűnik, hogy sikerül elszakadnia alvilági barátaitól, amikor azok lebuknak, és Kareszt is letartóztatják.

A film végén a börtönben látjuk Kareszt, aki már furulyán játszik, rabtársai kísérik. Valószínűleg zenész lesz belőle...www.port.hu

Kritikák

Port.hu - efes

"Ahogy azt Móricka elképzeli... Persze, azért mindenképpen van a
dologban rendszer, hiszen nem most kezdődött ez az egész. Maga, a táncház-mozgalom, ami a Vagabond című új, magyar film cselekményének hátteréül szolgál, már biztosan több, mint harminc éves múltra tekinthet vissza. Sebő Ferenc, Halmos Béla és a magyar paraszti népi kultúrát önszántukból, és nem felső, vagy külső utasításra tanulmányozó barátaik körülbelül ekkor jöhettek össze különböző fővárosi művelődési házak eldugott, szűkös termeiben először, hogy "csak tiszta forrásból" öblítsék le torkukon az akkori "aczélos" kultúrpolitika gépzsíros mocskát. Elnézést ezért a kissé nyakatekert képért, de mégis hasonlóról volt szó. Abban az időben föntről nemigen nézték jó szemmel, ha valaki, pl. népdalokkal foglalkozott, könnyen rásütötték a bélyeget, miszerint: nacionalista. Inter- előtag nélkül. Pedig csak zenéről, táncról, gyönyörűséges, ismeretlen, és mégis ismerős dalokról volt szó azokban a termekben."
A teljes cikk

mozinet.hu - BP

"Az ember alapvetően szórakozni megy a moziba, és ezt az apró szempontot az itthoni filmesek nem mindig tartják szem előtt. Tökéletes példája ennek a Vagabond című, újabb "fantasztikus" magyar alkotás, mely merem állítani, hogy komoly szenvedést képes okozni bárkinek.

Mi is kellhet egy jó filmhez? Nem kell nagyon a részletekbe menően gondolkodni, vegyük a legfontosabb szempontokat: jó történet, jó rendező, jó színészek. Mindezek hiánya, esetleg minőségük katasztrofális volta pedig épp az ellenkező hatást képes elérni, vagyis a rossz filmet. Esetünkben épp e három egyszerű tényezőt vizsgálva tudjuk megérteni, hogy miért jut el az ember az "ez a film nagyon rossz" megállapításig."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

All Movie Guide
IMDb.com
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre, vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Rangos versenyt, vetélkedőt… Tovább olvasom