Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 26°C Még több cikk.

Vadászgörények versengtek

Vadászgörények lepték el tegnap a Gyermek- és Ifjúsági Központ udvarát. A kis négylábúaknak első alkalommal nyílt meg a Nyugat-magyarországi Vadászgörény Fesztivál, ahol semmi nem maradt titokban, amit tartásukról, etetésükről tudni érdemes. Volt szépségverseny is, ahol albínók és vadasok külön-külön mérkőztek.
Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból és természetesen Magyarország számos településéről érkeztek lelkes görénytartók Sopronba a hétvégén, hogy kicseréljék tapasztalataikat az I. Nyugat-magyarországi Vadászgörény Fesztiválon. Az apró négylábúak már délelőtt elborították a Gyermek- és Ifjúsági Központ udvarát, és izgatottan szaglásztak, ismerkedtek egymással.
– Kisebb és okosabb, mint egy macska, ráadásul jobban tűri a lakásban tartást – mondta el a pécsi Háber Józsefné tenyésztő, öt állat szerető gazdija. – Ezek az állatok nagyon hízelgőek, sok szeretetre van szükségük, de sokkal kiegyensúlyozottabbak, mint a „hagyományos” háziállatok. Mivel elég sokat alszanak, szívesen ajánlom őket az elfoglalt állatbarátoknak is. Férjemmel három műszakban dolgozunk, de a napi egy-két óra szabadidőnket szívesen áldozzuk a kis állatokra. Vásárláskor célszerű figyelni arra, hogy oltásokkal rendelkező szülők kicsinyét válassza a tartó.
Mint kiderült, Kleó nagy reményekkel vág neki a fesztivál szépségversenyének, ő májusban ugyanis elnyerte a „Közép-Európa legszebb kölyök nősténye” címet, de az úgynevezett vadas kategória (azaz nem albínó) győztesévé is őt választották. – A görények általában hat-nyolc évig élnek, de előfordul a tízéves matuzsálem is – tette hozzá a tenyésztő. – Törzskönyveztetésükre kétféle lehetőség van, a két szervezet azonban nem ismeri el egymás okmányát. A görények természettől fogva alomtiszták, az egyik éppen vemhes nőstényünk például a séta során sosem piszkít, csak hazaérkezés után, a megszokott alomládába. A görények vemhessége negyven napig tart, ezután körülbelül hat-hét kicsit hoznak világra.
A fesztiválon rendeztek fotópályázatot is, ahová a tartók saját állatukról készített felvételekkel nevezhettek be. Volt továbbá göri–gazdi agilityverseny is, itt a háziállatok és a tulajdonosok ügyességüket mérhették össze. A délután már a szakmai programoké volt. Dr. Sándor Gyula, a Nyugat-Magyarországi Egyetem docensének előadásából kiderült, a görények „eredeti funkciója”, a vadászat még most is betanítható. A görényeket a középkorban nyulak, pockok, menyétek és más üreglakók zsákmányolására használták. Ez a képességük bár már évszáza-

dok óta kihasználatlan, megfelelő neveléssel és különböző ügyességi feladatokkal felszínre hozható. Mint kiderült, a vadászgörény bár egyre elterjedtebb háziállat, a velük kapcsolatos kutatások még gyerekcipőben járnak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NB II: felemás szezonkezdet

Tovább olvasom