Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

V mint vérbosszú (V for Vendetta)

Egy alternatív időben a németek megnyerték a második világháborút, Nagy-Britannia fasiszta rendőrállam lett. Csupán egyvalaki lázad fel a teljes elnyomás ellen: senki nem tudja, ki ő, arcát álarc fedi. Egyedül a neve kezdőbetűje ismert: ő V. Ő az, aki magányos bosszúhadjáratot folytat a nácik ellen.
rendező: James McTeigue

forgatókönyvíró: Andy Wachowski, Larry Wachowski
zeneszerző: Dario Marianelli
operatőr: Adrian Biddle
producer: Andy Wachowski, Larry Wachowski, Grant Hill, Joel Silver
vágó: Martin Walsh

szereplő(k):
Natalie Portman (Evey Hammond)
Hugo Weaving (V/William Rookwood)
Stephen Rea (Finch)
John Hurt (Sutler)
Roger Allam (Prothero)
Clive Ashborn (Guy Fawkes)
Alister Mazzotti (Baldy Fingerman)
Jeremy Woodhead

A film sztorija

Angliában vagyunk, valamikor a közeljövőben. Az országban diktatúra van, a tévéből dől a propaganda, mindenkit rettegésben tartanak a titkosrendőrség pribékjei. Eveyt, a fiatal lányt egy este elkapják az utcán, és a halál torkából egy titokzatos alak, V szabadítja ki. A férfi egy négyszáz éve kivégzett lázadó, Guy Fawkes álarcát viseli. Fawkes társaival együtt arra készült, hogy levegőbe röpíti a parlamentet, és az országot megszabadítja a zsarnokságtól. De a merénylet meghiúsult és az összeesküvők bitón végezték.

Evey apránként megismeri V múltját, mely a férfi féktelen bosszúvágyát táplálja. És miközben maga is megjárja a diktatúra börtöneit, rájön, hogy V ugyanarra készül, amire annak idején Fawkes: november 5-én fel akarja robbantani a parlamentet... www.port.hu

Kritikák

Port.hu - Hanula Zsolt

"Nyilván messze több mint ironikus véletlen, inkább nagyon is direkt szándék, hogy történetünk diktátorát, aki csak egy hatalmas képernyőről néz le a népre, az a John Hurt alakítja, aki annak idején George Orwell 1984-ének filmfeldolgozásában még a Nagy Testvér korát nyögő rebellis Winstont keltette életre. A párhuzamot mondjuk e nélkül sem kell túlmagyarázni. Persze azért ne ragadtassuk el magunkat, hogy Orwell nevével dobálózunk, mégiscsak egy kommersz popcorn-mozival van dolgunk, noha kétségtelenül gondolatébresztő, és remekül tálalt darab."
A teljes cikk

mozinet.hu - Böszörményi Gábor

"Egy-két akciójelenetet leszámítva, a filmnek egyszerűen nincsen sem stílusa, sem atmoszférája. Nemcsak tartalmilag üres, de látványával sem tud lenyűgözni. A történet leegyszerűsítése és a nevetségessé váló fordulatok, jellemek nem méltók Moore alapművéhez, de a képregényszerző már akkor elhatárolódott a filmtől és levetette magát a stáblistáról, amikor Joel Silver producer az ő nevével akarta reklámozni a forgatókönyvet, még a forgatás kezdetén. A mélypontot talán a cselekményt meg-megtörő visszaemlékezések jelentik, amelyek nagy része V kvázi-szuperhőssé válását mutatják be, borzasztó stilizációval szétszabdalva a filmet."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ifjú horgászok huszonötödik nyara Ásványrárón

Nyolckilós ponty, kétkilós balinok, kiló körüli csukák és sok keszeg akadt idáig az ifjú pecások… Tovább olvasom