Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Utólagos tandíj: tanulópénznek sok

Folytatás az 1. oldalról.

A kormányprogram egyetlen bővített mondatát – „A felsőoktatási intézmények fenntartható és a mainál igazságosabb finanszírozása érdekében az államilag támogatott képzésben bevezetjük a tanulmányi költségekhez való utólagos képzési hozzájárulást, és felülvizsgáljuk a költségtérítéses képzés feltételeit” – valóban muszáj kiegészíteni, hogy tisztábban lássanak azok, akik jövőre érettségiznek vagy a jövő évtől kezdenék meg felsőfokú tanulmányaikat.
A 2007-től tanulmányaikat megkezdők akkor fizetnének, ha éves jövedelmük eléri a mindenkori havi minimálbér 40-szeresét. Ez a mai minimálbért figyelembe véve bruttó 208.300 forint. Minden valószínűség szerint lesz olyan, aki munkába állását követően azonnal megkezdi a visszafizetést, s olyan is, aki csak öt, tíz vagy tizenöt év múlva.
A visszafizetendő összeg meghatározásánál az ugyanolyan típusú költségtérítéses képzés tandíját veszik alapul. A skála széles, átlagosan mégis elmondható, 100–150 ezer forint közötti a féléves költségtérítéses képzés. Négyéves szaknál ez egymillió forint körüli végösszeget jelent.
A győri Széchenyi István és a soproni székhelyű Nyugat-Magyarországi Egyetem hallgatói önkormányzatának egy-egy elnökétől is állásfoglalást kértünk:
Kovács Zsolt, Széchenyi István Egyetem: – Bár valóban csak tervezet az utólagos tandíj, mégis számos kérdés tisztázatlan. Először is az, kinek kell fizetnie. Nem tudni azt sem, hogy aki diákhitelt vagy mondjuk lakásvásárlási kölcsönt vett fel, az szintén beleeshet-e a fizetős kalapba, csak mert jó bérrel járó munkát kap. De tovább folytatom: semmi garanciát nem látni egyelőre arra sem, hogy a pénzt valóban az egyetem vagy főiskola kapja meg. Ha közös kalapba folyik be a pénz, akkor igazságtalan lesz az elosztás.
Simon Nikolett, Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolai Kar: – Azokkal szemben, akik az itthon szerzett tudásukat külföldön kamatoztatják, jogosnak érzem az utólagos tandíj bevezetését. De azokkal a pedagógusokkal szemben már semmiképp sem, akik kénytelenek pályát módosítani – mert nem kapnak tanítói állást vagy a tanári bérből nem tudnak megélni –, s az új munkahelyükön átcsúsznak a kétszázezres határon.
Kovács Zsolt és Simon Nikolett sem zárta ki a demonstráció lehetőségét, de hozzátették: a tiltakozás ezen formájához csak legvégső esetben nyúlnak a győri egyetemisták.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júliusi letölthető észjátékok!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének letölthető feladvány-sorozata. Tovább olvasom