Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Ünnepel az Alsó-Lövérek iskolája

Duplán jubilál a soproni Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola, hiszen ötven éve állnak a falai, s tíz éve működik evangélikus egyházi intézményként. Az épülettől húsz méterre élő nővérek nem csak itt jártak iskolába, de évtizedeken át itt is tanítottak.
Ha a Hunyadi-iskola falai beszélni tudnának, sok örömről és némi könnyről is beszámolhatnának az utókornak. A kövek nem tudnak mesélni, az utcában élő dr. Hegedüs Csabáné Jutka néni (59) és húga, Böröczki Kálmánné Ági néni (58) viszont szívesen megteszik helyettük is. Mindent tudnak az iskoláról, hiszen csaknem azzal szemben nőttek fel, látták az egyre növekvő falakat, maguk is ültek padjaiban és évtizedeken át itt tanították szépre és jóra a hunyadis gyerekeket. Sőt, gyerekeik is itt tanultak.

A romok között játszottak

– Itt születtünk a Hunyadi utcában, úgyhogy ezer szállal kötődünk ide – kezd a történetbe Jutka néni. – A Hunyadi-iskola helyén állt a háború előtt a Líceum kollégiuma, ami 1944. december 6-án súlyos bombatalálatot kapott. A kiégett, romos falak közt rengeteget játszottunk gyerekkorunkban. Persze tiltva volt, de hát milyenek a gyerekek...
Dr. Hegedüs Csabáné arra is emlékszik, az ötvenes években, amikor még minden körzetesítve volt, az alsó-lövéreki gyerekeknek nem volt saját iskolájuk. Két osztály a mai pedagógusotthonban tanult, kettő a Berzsenyiben, újabb kettő a Széchenyi-gimnáziumban, s mindez a Mátyás király utcai általános iskolához tartozott (ma a Nevelési Tanácsadó működik itt). A városvezetés sokáig lamentált, hogy a mai József Attila-lakótelep akkor még üres parcelláin vagy a lebombázott kollégium helyén építsen-e új iskolát. Végül az utóbbi mellett döntöttek, s 1956. szeptember elsején 16 osztályteremmel megnyílt a régi alapokon az új iskola.

A „papucsos iskola”

– Gyönyörű volt a mi iskolánk! – emlékeznek vissza azokra az évekre a ma már nyugdíjas pedagógusok. – Akkor ritkaságszámba ment, de itt már központi fűtés volt. A folyosókon ivókutak álltak, mégsem fröcsköltünk. A szülők rengeteg cserepes virágot hoztak, s mi, gyerekek úgy vigyáztunk mindenre, mint a szemünk fényére. Akkor még szoros volt a pedagógus-szülő-gyermek hármas egysége. Büszkék voltunk az iskolánkra. Azt sem bántuk, hogy a városban papucsos iskolásoknak csúfoltak bennünket. Az osztálytermekben ugyanis magas fényű parketta volt, s csak posztópapucsban lehetett bemenni...
Az első két évben lányiskolaként működött a Hunyadi, aztán felmenő rendszerben jöhettek a fiúk is. Az első igazgató, Lackner Károly családjával az épületben lakott, fia volt az egyetlen fiú a sok lány között. „Szerelmes is volt belé minden hunyadis!” – árulja el nevetve Jutka néni.

Visszatértek

Dr. Hegedüs Csabáné nem titkolja, iskolai élményeinek nagy szerepük volt a későbbi pályaválasztásában is. Nagy tudású, szigorú, de igazságos pedagógusok tanították, akik közül dr. Prőhle Jenőné volt rá a legnagyobb hatással, aki a történelem csillagának nevezte tanítványát. A kis Jutka hetedikben meg is ígérte barátnőinek, ő bizony ugyanúgy történelem–földrajz szakos tanár lesz, mint példaképe. Ági néninek is voltak kedvencei; Koós Jóska bácsi, Somogyi Edit néni, Burjánné Edit néni és mindkettőjük nagyon szerette Gubacsi Endrénét is. Ági néni pályafutása során – hat-hét év kivételével – a napközis gyerekekkel dolgozott. – Hozzám a nevelés közelebb állt, mint az oktatás – monda erről. – Én az otthonukká akartam tenni az iskolát.
Mindketten visszatértek tanítani iskolájukba, ahol az egykor őket tanítók kollégaként is nagy szeretettel fogadták őket. „Nem volt a pedagógusok között rivalizálás, az idősebbek átadták tapasztalataikat, de nem szégyellték megkérdezni azt sem, mit tanítottak erről-arról a főiskolán” – mondják nagyon komolyan.
A népszerű pedagógusok ma sem szakadtak el az egykori, s a mai gyerekektől. Nem múlik el nap, hét, hogy ne keresnék őket tanácsért, jó szóért, bátorításért vagy tudnivalóért. „Kérdezték már tőlünk azt is, férjhez menjenek-e a kiszemelt fiúhoz vagy mikor szüljenek gyereket” – mosolyog Jutka néni és Ági néni, akik a feléjük visszaáramló szeretetet és törődést akkor tapasztalták meg igazán, amikor hét éve leégett szülőházuk emelete. Százak siettek azonnal segíteni...

Jubilál az igazgató is

A Hunyadi-iskola ötvenedik születésnapja mellett ünnepli azt is, hogy tíz éve evangélikus egyházi iskolaként működik. – Az igazi jubileumi év a 2006/2007-es tanév lesz, de az ünnepségsorozat már megkezdődött. A Szent György-napi családi programokat és a diáktalálkozót nem tudta tönkretenni a zuhogó eső sem. Most az évkönyvet állítjuk össze, aztán a jubileumi gálára kell majd felkészülni és faültetést is tervezünk – árulta el Rajnai Károly igazgató, aki idén tíz éve vezeti az intézményt, s mint a Kisalföldnek elárulta, épp annyi idős, mint az iskolája, tehát idén ő jubilál duplán. 1995-ben 352 diákkal vette át az intézmény irányítását, jelenleg 514 tanulójuk van. S jövőre még többen lesznek. A Hunyadi ma újra az egyik legkedveltebb iskola, s ez a siker a tanári kar érdeme – mondja az igazgató.

A hetvenes évek közepén még a folyosón is tanítottak

Az evangélikus népoktatás története 1798-ra nyúlik vissza Sopronban. Ekkor kezdődött meg a tanítás a Templom utca 15. számú házban német és magyar nyelven. A Hunyadi utcai Líceumi Diákotthon 1944-ben bombatalálatot kapott, s 1956-ig romos állapotban maradt. 1956 szeptemberére új falakat emeltek a régi alapokra, s megnyitotta kapuját a Hunyadi János Utcai Általános Iskola. Az épületnek ez a része ma az iskola régi szárnya. Az 1980–81-es tanévben bővült az épület. Elkészült 9 új tanterem, a nagy tornaterem, öltöző, orvosi szoba, ebédlő, melegítőkonyha. A demográfiai hullám csúcsán, a hetvenes évek közepén, amikor több mint ezer tanulója volt az iskolának, még a pincében és a két épületszárnyat összekötő folyosókon is folyt a tanítás.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vesztegzár

Az erdélyi Fogaras várost teljes egészségügyi vesztegzár alá helyezték, bezárták a Feketehalomban… Tovább olvasom