Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Uniós támogatással pelletgyártó üzem épül Bakonyjákón

Az Európai Unió támogatásával összesen 260 millió forintos beruházással pelletgyártó üzem épül a Veszprém megyei Bakonyjákón.
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) által kiírt pályázatot a Jákófa Kft. nyerte. A cég 50 százalékos, 127 millió forintos támogatást kapott a Környezeti és Energetikai Operatív Program keretén belül - mondta Dióssy László, a KVVM államtitkára pénteken.

A beruházás részeként a Pápai Várkertfürdő földgáztüzelésű kazánját pellettüzelésűre cserélik. A bakonyjákói pelletüzem várhatóan ősszel kerül átadásra, tekintettel arra, hogy indul az újabb fűtési szezon. Két hőmennyiségmérőt már felszereltek a pápai fürdőben, ezekkel a jelenlegi fűtési rendszer hatékonyságát mérik - mondta Nagy Pál, a Jákófa Kft. ügyvezető igazgatója.

A beruházás célja a fűrészáru-gyártás során keletkező faipari melléktermékek energetikai hasznosítása. A Jákófa Kft. a saját fűrészüzemében, és a környező fűrészüzemekben keletkező 100 ezer tonna fűrészporból évi 5 ezer tonna fapelletet készít majd Bakonyjákón - mondta Nagy Pál.

Dióssy László államtitkár kiemelte, hogy a cég Magyarországon még kevéssé ismert technológiával úttörő beruházást valósít meg, amelynek szabványosítása még kialakulóban van.

Magyarországnak uniós feladatként 2020-ig 13 százalékkal kell növelnie a megújuló energiaforrások arányát az energiatermelésben - tette hozzá az államtitkár. Fő célok a széndioxid-kibocsátás csökkentése és a földgáz tüzelés kiváltása, erre szerinte az egyik alkalmas eszköz lehet a pellet használata. Kiemelte, hogy Ausztriában minden 3. családi házat biomasszával fűtenek.

A projekt hozzájárul ahhoz az uniós előíráshoz is, amely szerint csökkenteni kell a lerakott hulladék szervesanyag-tartalmát. Így a pelletgyártással a hulladékból zöld energia, szilárd tüzelőanyag keletkezik.

A Jákófa Kft. 1996-ban alakult a Jákó-Fa Fűrészüzem Bt. jogutódaként. A cég 2009-ben 1,3 milliárd forint árbevételt ért el. Tavaly 40 millió forint nyereséget realizáltak. A vállalkozás által foglalkoztatottak létszáma 14 fő, de a beszállítókon és az alvállalkozásain keresztül a cég továbbbi 46 embernek ad munkát, ezzel a legnagyobb helyi foglalkoztatónak minősül. A Jákófa Kft. jegyzett tőkéje 3,6 millió forint. Fő tevékenysége a fűrészapríték,- és a rakodólapgyártás.

A pellet nagy nyomáson préselt szálas, rostos anyag, amelyet vagy saját anyaga, vagy belekevert kötőanyag tart össze. A tüzeléstechnikában egyre inkább terjed használata, többek között azért, mert az automatizált házi tüzelőrendszerekben a tűzifánál jobban hasznosítható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsarolókat fogtak el Szegeden

Önbíráskodás és zsarolás miatt vettek őrizetbe két férfit Szegeden; a gyanúsítottak erőszakkal… Tovább olvasom