Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Uniós bújócska a játszótereken

Győr-Moson-Sopron - A minisztériumban sem tudják pontosan, hány játszóteret mulasztottak el átalakítani a fenntartók az uniós szabványnak megfelelően. A közterületeken nincs akkora baj, a közintézmények udvari játékaira azonban nincs elég pénz. Pedig a határidő lejárt.
A játszótéri eszközök biztonságáról 2004 elején hoztak rendeletet. Eszerint 2008. december 31-ig valamennyi hazai játszóteret – uniós előírások szerint – biztonságossá kellett volna tenni. Négy év volt rá, mégsem az idő, hanem a pénz bizonyult kevésnek. Egy-egy olcsóbb játék is százezrekbe kerül, a többfunkciós mászókákért milliókat kérnek, a gumitégla négyzetmétere pedig telepítéssel együtt húszezer forint. A csere a fenntartók felelőssége, a hiányos települési forrásokat az oktatási-nevelési intézmények pályázatokból és alapítványaikon keresztül, szülői támogatásokból próbálták kiegészíteni.

A határidő lejárt, de azt az illetékes minisztérium is tisztán látja, hogy nem lehet kipipálni az uniós feladatot, megyénkben is alig akad olyan bölcsőde, óvoda, iskola, ahol már nincs élet- és balesetveszélyes játékeszköz. A szárföldi a legkisebb óvodák egyike, huszonkét gyermek jár oda. Egy kivételével minden elavult eszközt kidobtak, a régi forgó csak azért maradt meg, mert nagyon ragaszkodtak hozzá a kicsik. A homokozó mellett csak egy uniós fajáték van az udvaron, de az legalább többfunkciós. Persze több is kellene, mondja keserűen Péntekné Fodróczy Erzsébet, aki fél éve vezeti az intézményt, de pénz nincs rá. Nem jártak még sikerrel a pályázatokon és alapítványuk sincs. A megye legnagyobb városában, Győrben tavaly 7 millió forint jutott az oktatási-nevelési intézményekben található játszótéri eszközök uniós szabványossá alakítására, amelyhez néhány képviselő saját költségkeretéből pluszban áldozhatott.

A Lepke úti ovinak félmillió forintja bánja a kényszerű játékcserét. Az udvaron már csak egy elavult játékeszköz van, nemsokára le is szerelik. Fotó: H. B. E.
A Lepke úti ovinak félmillió forintja bánja a kényszerű játékcserét. Az udvaron már csak egy elavult játékeszköz van, nemsokára le is szerelik. Fotó: H. B. E.

Sok esetben nem csak a pénzhiány akadályozta a korszerűsítést.

Korábban beszámoltunk egy megyénkbeli gyártóról, amely több győri és városkörnyéki intézményt becsapott, milliós játékokat szállított le hamis tanúsítvánnyal. Csak a győri Szabadhegyi Közoktatási Központ Lepke úti Óvodájának félmilliós a kára. Vezetője már ügyvédhez is fordult, eddig hiába. Az intézmény mégis szerencsésnek mondható, mert az utóbbi három év alatt majdnem kétmillió forintot költhetett udvari játékokra. Kakukktojás persze azért akad ott is, az egyik elavult mászóka biztosan nem éri meg a jó időt.

Egyelőre nem biztos, hogy a minisztérium meddig tolja ki a határidőt, ha ezt választja a mulasztások szankcionálása helyett. Úgy tudni, a játszóterek tulajdonosai három évet kapnának, hogy biztonságossá tegyék a játékokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenötmilliós haltelepítés

Győr-Moson-Sopron - A megye egyesületi és szövetkezeti kezelésű, természetes vizeibe állami… Tovább olvasom