Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

ÚMVP: korszerűsítik az állattartó telepeket

A hazai állattenyésztés a ’80-as években élte virágkorát, azóta folyamatosan visszaszorult. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) ennek ellensúlyozására ösztönzi az állattartó telepek korszerűsítését.
A versenyképesség fokozása, a magasabb hozzáadott érték előállítása a cél – határozta meg a feladatot Sirman Ferenc, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdasági szakállamtitkára a közelmúltban a fővárosban a témáról tartott szakmai konferencián.

Az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) 2004 óta Magyarországon is elsősorban a növénytermesztés fejlesztését szorgalmazta. A magyar kormány egyik legfontosabb célja ezért az állattenyésztés és a növénytermesztés egyensúlyának helyreállítása, ezt tükrözi az ÚMVP számos intézkedése. Az állattartó telepek korszerűsítése keretében a férőhelyek kialakítására és minőségük javítására, a jó minőségű takarmány előállítására, a genetikai minőség javítására, az állatbetegségek megelőzésére, a trágya környezetkímélő tárolására és felhasználására – köztük biogáz előállítására – igényelhettek vissza nem térítendő forrásokat a gazdálkodók.

Az állattenyésztés tudásbázisának fejlesztését a készülő Agrár Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégia szolgálja. Az ágazati szakértők szerint az agráriumot a jelenlegi gazdasági válság más ágazatoknál kevésbé érinti, ugyanis az élelmiszerek iránti kereslet a prognózisok szerint várhatóan csak kisebb mértékben esik vissza. A mezőgazdasági beruházások ugyanakkor a válság okozta finanszírozási nehézségek, a hitelszűke miatt a korábbiaknál nehezebben valósíthatók meg.

Dr. Forgács Barnabás, az FVM közösségi ügyekért felelős szakállamtitkára elmondta, 2007–13 között az ÚMVP keretében az ágazat rendelkezésére álló ezerháromszázmilliárd forintból több mint 250 milliárd fordítható az állattartó telepek komplex megújítására. Az eddigi igénylők 220 milliárd forintot kötöttek le fejlesztéseik finanszírozására: ennek eredményeként kétezer-ötszáz állattartó telepet modernizálhatnak a gazdálkodók. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz azonban eddig még csak 30 milliárd forint összegben érkeztek kifizetési kérelmek. Az irányító hatóság ezért bizonyos könnyítéseket is bevezet, továbbá – a Magyar Fejlesztési Bankkal együttműködésben – speciális hitelkonstrukciókat ajánl a gazdák figyelmébe.

A gépbeszerzések határidejét 12-ről 24 hónapra nyújtják, és az építéssel járó beruházásokra is 36 hónapot adnak az eddigi 24 helyett. A kedvezményezettek a támogatási összeg 20 százalékát előlegként felvehetik. Április 1-jétől nem kell majd közbeszerzési eljárást lefolytatni egyetlen ÚMVP által támogatott agrárberuházás esetében sem, mert a támogatási mérték egyetlen esetben sem haladja meg a 75 százalékot. A foglalkoztatotti létszámhoz, az állatlétszám szinten tartásához és a kötelező vagyonbiztosításhoz kötődő szankciókat szintén enyhíteni fogják.
A szakállamtitkár jelezte, hogy az ÚMVP Irányító Hatósága az állattartó telepek korszerűsítésére még rendelkezésre álló 30–40 milliárd forintos támogatási keretet várhatóan 2009 második felében nyitja meg.

Készült az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága közreműködésével. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa.

Olvasóink írták

  • 1. pampus 2009. április 01. 20:00
    „Nocsak eddig fizettek az állatok kiirtásáért! Most, hogy már a falvakban az állatok kifogytak, most ráeszméltek hogy el kurták ezt is? Vajon a hatóságok meddig tátják a mafla pofájukat”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: pénzügyi és szociális összeomlás előtt az ország

Nem a gyes, a gyed, a családi pótlék és a 13. havi nyugdíj, hanem az elmúlt hét év elhibázott… Tovább olvasom