Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 18°C Még több cikk.

Ültetés és átültetés

Néhány kivételtől eltekintve (broméliák és egyéb epifiták) a legtöbb vadon élő növény gyökerei a föld alatt húzódnak, ahol mindig van némi nedvesség és táplálék, és ahol a talajhőmérséklet csaknem állandó (hűvös). Ezzel szemben a szobanövények gyökereit aránylag kicsiny tartókba kényszerítjük.

A fiatal, egészséges növények hamarosan behálózzák gyökereikkel a cserepet, és nincs más választásuk, mint hogy a cserép aljában lévő lyukon keresztül vagy a talaj felszínén növekedjenek.
Ezt tisztán jelzi, ha a föld gyorsan kiszárad, és nagyon gyakran kell öntözni vízzel és tápoldattal. Ilyenkor szükségesnek látszik az átültetés nagyobb cserépbe.

Néha nem ennyire egyértelmű, hogy a növény átültetést kíván-e, ezért ki kell venni a cserépből, és meg kell vizsgálni a gyökérzetét. Nézzük meg, hogy a gyökerek teljesen behálózták-e a földet; ha igen, ideje a növényt nagyobb cserépbe ültetni – általában a következő méretűbe; ha nem, tegyük vissza a növényt az eredeti cserépbe. Néhány növény kis cserépben fejlődik, ebben az esetben ugyanide, de friss földbe kell visszaültetni. Ezt újraültetésnek is nevezik.

Ha a növény már a legnagyobb cserepet is kinőtte, vagy már éppen elég nagy, a talajt úgy is felfrissíthetjük, hogy felső néhány centiméterét kicseréljük tápanyagokban gazdag földdel. Mivel az ültetés és az átültetés piszkos munka, legjobb, ha ezt egyszerre több növénnyel is megtesszük, miközben a bútorokat és a padlót újságpapírral védjük.

A növények kiemelése a cserépből

Sok esetben szörnyen kellemetlen lehet, ha a növények nagyok, szokatlan alakúak vagy tüskések. A művelet előtt egy órával jól öntözzük meg a növényt; ez segít majd abban, hogy könnyebben kicsusszanjon a cserépből, és a gyökerei se sérüljenek meg. A gyökerek körüli földet is összetartja majd. Tisztítsuk meg a cserepet, és minden új anyagcserepet addig nyomjunk víz alá, amíg több légbuborék nem szökik fel belőle. Ez biztosítja, hogy a cserép ne szívja fel a földben lévő nedvességet. Ezután minél hamarabb ültessük el a növényt, hogy a gyökérzete nehogy kiszáradjon.

Átültetés

Erre a műveletre a növekedési időszak legelején kell sort keríteni. A pihenőidőszakban vagy annál kicsivel előbb nem szabad átültetni a növényt, mert a gyökérzet olyankor nem fejlődik, és nem hálózza be a földet; ez azután vízzel telítetté válik, és a még meglévő gyökereket rothadásra készteti. A beteg növényt sem szabad átültetni. Az átültetett növényeket az első négy-hat hétben ne öntözzük tápoldattal, hogy
újabb gyökerek kifejlődését elősegítsük.

Újraültetés

A növények nem minden esetben igénylik az átültetést. Ha nem nőtték ki a cserepet vagy kissebben jobban nőnek, a legegyszerűbb, ha újraültetjük őket – kivéve őket a cserépből ugyanakkora, de tiszta cserépbe kerülnek. Gyakran az is elegendő, ha a régi talaj egy részét frissre cseréljük, amelyben több a tápanyag. Ha a növény túl gyorsan nő, vagy már éppen elég nagy, a gyökereket visszavághatjuk. Ehhez a földlabda oldalát éles késel szeljük le, hogy helyet készítjük a friss föld számára.

A talaj felszínének kicserélése

A már többszörösen átültetett növények esetében előfordulhat, hogy nem akarjuk még nagyobb cserépbe tenni őket. Ilyenkor gondoskodni kell a megfelelő tápanyag-utánpótlásról. Ennek legjobb módja, ha minden tavasszal kicseréljük a talaj felszíni rétegét. Ez azoknak a szobanövényeknek is kedvez, amelyek ha a gyökereiket bolygatják, és legjobban akkori virágoznak, ha „kinőtték a cserepet". Mindig friss  földet használjunk, amelyhez műtrágyát keverjünk. 

 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ványai Éva - képviselő

Tovább olvasom