Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Ülésezik az MSZP választmánya

Várhatóan módosítják a választmány szervezeti és működési szabályzatát.
14:06 - MSZP: egyre többen érzik úgy, hogy a kormány becsapta őket

Az MSZP választmányi elnöke szerint egyre többen érzik úgy, hogy a kormány becsapta őket, nő a Fideszt elutasító elégedetlenek száma.

Simon Gábor a testület szombati tanácskozása után újságíróknak elmondta: a választmány meghallgatta Závecz Tibort, az Ipsos véleménykutatási igazgatóját, akinek előadásából kiderült, hogy a választók háromnegyede szerint az országban rossz irányba mennek a dolgok.

Kitért arra is, hogy a demokratikus ellenzéki pártok együttes támogatottsága a választókorú népességben már meghaladja a kormányoldalét, de szerinte számolni kell azzal a veszéllyel, hogy ha a következő választásokon ehhez hasonló eredmény születik, a Fidesz és a Jobbik szövetséget köt.

11:40 - Az éhségmenet felidézésével kezdődött az MSZP-választmány ülése

A Munkát, kenyeret! elnevezésű tiltakozó menetre emlékeztek az MSZP választmányának szombati ülésen.

Simon Gábor, a testület elnöke bevezetőjében üdvözölte, hogy az éhségmenetként ismertté vált akció szervezői mozgalmat alakítottak ezen a héten. A tiltakozó menet február 6-án indult el Miskolcról, és 13-án ért a Parlamenthez. A szervezők azt közölték, hogy akciójukkal három dolgot szeretnének elérni: "munkát, kenyeret és a megélhetéshez elég bért".

A választmányi elnök kiemelte, hogy az MSZP támogatta az akciót - amelyről az ülés kezdetén egy rövid video-összeállítást is levetítettek -, több képviselőjük részt is vett benne.

Egyikük, Gúr Nándor, a parlament foglalkoztatási bizottságának elnöke kijelentette: az MSZP nem éhséglázadásokat akar, hanem felhívni a figyelmet arra, hogy folyamatosan nő a létminimumon vagy alatta élők száma, és országszerte, de különösen a keleti országrészben hiányoznak a munkalehetőségek. Kitért arra is, hogy az előző kormány alatt nettó 60 ezer forintot kaptak a nyolc órában foglalkoztatott közmunkások, ma viszont már csak 47 ezret.

A választmányi ülésen - amelynek kezdetén Galkó Balázs szavalta el József Attila Alkalmi vers a szocializmus állásáról című versét - a küldöttek zárt tanácskozáson hallgatják meg Csepeli György szociálpszichológust a kormány intézkedéseinek hatásáról, Závecz Tibor, az Ipsos véleménykutatási igazgatója pedig a magyar társadalom politikáról alkotott véleményéről tart előadást.

Várhatóan módosítják a választmány szervezeti és működési szabályzatát, és döntenek arról a beszámolónak a tartalmáról, amelyet a testület az elmúlt kétévi munkájáról a március végi tisztújító kongresszusra készít.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője a választmányi ülés kezdetekor sajtótájékoztatón azt állította: több fideszes képviselő is hiányosan töltötte ki vagyonnyilatkozatát, kihagyva belőle jövedelmének egy részét. Példaként hozta Vantara Gyulát, Békéscsaba polgármesterét, aki nem tüntette fel bevallásában a városvezetőként kapott fizetést.

Felidézte azt is, hogy Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár a nyíregyházi lakásának kiadásáért kapott összeget mulasztotta el feltüntetni vagyonnyilatkozatában. Török Zsolt elismerte, hogy az államtitkár időközben kijavította a hibát, ugyanakkor arra szólította fel őt, hozza nyilvánosságra a tavaly benyújtott adóbevallásának vonatkozó részét, bizonyítva, hogy szerepel benne a bevétel.

A szóvivő ezen kívül azt közölte: Tilki Attila fideszes képviselő csak "a lebukástól félve" ismerte el, alkoholt fogyasztott azt megelőzően, hogy február 9-én autójával a szalagkorlátnak ütközött. Török Zsolt megjegyezte, a baleset után tizenhárom nappal történt beismerés azután történt meg, hogy egy baloldali blog e-mailben érdeklődött a fideszes képviselőnél balesetének körülményeiről. A Fidesz politikusa előzőleg közleményben tudatta: balesetéről értesítette a rendőrséget, és vállalta az alkoholszonda megfújását, illetve a vérvételt, amely alkoholfogyasztást jelzett. Egyúttal közölte, hogy vállalja az eset jogi következményeit.

Korábban írtuk:

A testület Simon Gábor választmányi elnök bevezetője után zárt ülésen hallgatja meg Csepeli György szociálpszichológust a kormány intézkedéseinek hatásáról, Závecz Tibor, az Ipsos véleménykutatási igazgatója pedig a magyar társadalom politikáról alkotott véleményéről tart majd előadást.

Várhatóan módosítják a választmány szervezeti és működési szabályzatát, és döntenek arról a beszámolónak a tartalmáról, amelyet a testület az elmúlt két évi munkájáról a március végi tisztújító kongresszusra készít.

Simon Gábor az MTI-t tájékoztatva azt hangsúlyozta: ez lesz az utolsó előtti ülés a kongresszus előtt, így arról is tanácskoznak majd, hogy mi kell a sikerhez, az MSZP népszerűségének növeléséhez.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: függesszék fel a 4-es metró idei munkálatait!

Az ellenzéki párt szerint az erre szánt 48 milliárd forintot a BKV finanszírozására kell fordítani. Tovább olvasom