Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Újraidézik a középkort Sirokban

Akár a középkorban, ismét lovagok népesíthetik majd be a siroki várat. Az elkövetkező egy évben ugyanis 365 millió forintot fordíthatnak az erődítmény rekonstrukciójára.

Többéves előkészítő munka után a Heves Megyei Sirokban ünnepélyesen aláírták a Végvárak világa - Sirok barlangvár turisztikai központ elnevezésű pályázati projekt támogatási szerződését - adta hírül szerdán a siroki önkormányzat az MTI Önkormányzati Sajtószolgálat honlapján.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-Magyarországi Operatív Programja keretében 365 millió forinttal támogatott beruházás a nyáron kezdődhet el és a tervek szerint 2011 decemberére ér véget.

Lakatos Sándor a település polgármestere emlékeztetett arra, hogy a várat 1994-ben nyilvánították a nemzeti örökség részévé. Ezt követően a Kincstári Vagyonigazgatóság, az önkormányzat és a Siroki Vár Alapítvány közös beruházásával 1998-ban elvégezték a legfőbb állagmegóvási munkákat, majd 2002-ben a Széchenyi-terv pályázatán nyert támogatással megkezdődött a felújítást megelőzően a teljes infrastruktúra kiépítése 102 millió forint felhasználásával.

Kiépítették a várhoz vezető utat, kialakítottak gépkocsi- és négy autóbusz-parkolót, létrehozták a vár faláig húzódó szennyvíz- és ivóvízhálózatot és az elektromos vezetéket.

Időközben az önkormányzat és a Pétervásárai Kistérségi Többcélú Társulás beruházásában elkészítették a vár felújításához szükséges kiviteli terveket.

Az uniós források megnyílásával a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága 2008-ban nyújtotta be pályázatát, amely most kapott zöld utat.

Az induló projektben szerepel az alsó vár és a felvezető sziklafolyosó környezetének rekonstrukciója ahol a középkori váréletet eleveníthetnék meg hiteles környezetben. Ugyanakkor a második a várnyeregben található rendezvényhelyszín fejlesztése a vár díszkivilágítása és geológiai sétautak kiépítése.

A harmadik fejlesztési terület az Országh Kristóf rendezvényház és információs központ létrehozása a siroki tájházban. Itt az érdeklődők megismerkedhetnek a környékre jellemző hagyományokkal, mesterségekkel, illetve a hátsó kertben gyermekeknek alakítanak ki várjátszóteret - közölte az önkormányzat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt lányt keresnek a kaposvári rendőrök

Eltűnt lányt keres a kaposvári rendőrkapitányság; a 17 éves Kolompár Zsanett a Somogy Megyei… Tovább olvasom