Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Újraéledt a futballélet a Kühne-pályán

Öt évvel azután, hogy megszűnt a Mofém–Kühne labdarúgócsapata, most Mosonmagyaróvári Ifjúsági Torna Egyesület (MITE) néven új klub alakult Mosonban. A Kühne-pályán 6–11 éves korosztályban 120 gyerek rúgja a bőrt, s ősztől a megyei harmadosztályban is beneveznek.
Tiba Zoltán, az MTE 1904 utánpótlás-szakosztályvezetője tavaly nyerte el a Kühne és a Kossuth-gimnázium pályájának üzemeltetési jogát. Jelenleg 120 gyerek jár focizni a sporttelepre a 6 és 11 éves korosztály képviselői közül. Ez adta az ötletet, hogy Mosonmagyaróvári Ifjúsági Torna Egyesület (MITE) néven egyesületet szervezzenek társával, Winkler Péterrel, aki a klub ügyvezetője, míg Szabó Miklós társadalmi elnök lett.
– Szeretnénk megállapodást kötni a nyáron az MTE 1904-gyel, mely alapján a tőlünk „kiöregedő” 11–12 éves játékosokat átveszi a klub, természetesen ingyen – kezdték.

– Igaz, terveink szerint akik oda nem férnek be, néhány évig még itt játszhatnának a megyei utánpótlás-bajnokságban, hogy ne kallódjanak el. A tehetségek ebben a rendszerben nem vesznek el, s az MTE utánpótlásbázisa lehetnénk: célunk, hogy minél több saját nevelésű játékos legyen évek múlva a Wittmann parki felnőttgárdában. A Kühne-pályán „Bozsik jellegű”, általunk szervezett nemzetközi tornákon szerepelhetnek a gyerekek. A ’95-ös korosztályunk például most jött haza Nápolyból, ahol – egy nyolcnapos túra keretében – huszonnégy csapat közül a második helyen végeztek egy tornán. Hat korcsoportban négy edző foglalkozik a srácokkal.
A szülőket, s különböző cégeket megnyertük támogatóinknak:

ők a felnőttfocira nem szívesen adnak a pénzt, a kicsiket azonban támogatják.
Ha a rendszer jól működik, sok szponzort lehet találni: cserébe vállalati sportnapra megkaphatják a pályát, vagy reklámfelületet biztosítunk nekik. A gyermekeinken kívül az Éltes-iskolásoknak is helyet biztosítunk, sőt, a Szenderák Szabolcs vezette női csapatot is befogadtuk. Az önkormányzat a pályafenntartásban segít anyagilag, a többi a mi feladatunk. Folyamatosan szépítjük, fejlesztjük a sporttelepet: társadalmi munkában a szülőkkel közösen szeretnénk az öltözőépületet is felújítani. Nemrégiben Hollandiában jártunk, ahol Popovics Sándor segítségével tanulmányoztuk a NAC Breda és a Nijmegen utánpótlásképzését.
– Az anyagi hátteret részben a tagdíjakból szeretnénk biztosítani. Ezt 2500 forintban határoztuk meg. Ezért legalább havi egy tornán szerepelhet a gyermek, s 14 foglalkozást tartunk neki: az edzők bérét is ebből fedezzük. Természetesen azokat sem küldjük el, akik nem tudják befizetni a tagdíjat. Most éppen Dániába indul két korosztályos csapatunk, a megyei közgyűlés segítségével és a városi pályázaton nyert összegből. Úgy tűnik, ősztől akár két felnőttcsapatot is indíthatunk a megyei harmadosztályban. Olyan helyieket gyűjtenénk be, akik a Mofém–Kühne megszűnése után vidékre szorultak. Sőt, idősebb játékosok is jelentkeztek, így a Sopron Boys mintájára szerveznénk gárdát, amelyben például Szabó Miklós is játszani fog. Az általuk befizetett tagdíjakból fizetnénk például a bírói díjakat, utazást: minden bajnoki mérkőzésünket szombaton játszanánk. Jelenleg a pályán felállítottunk egy vb-sátrat, ahol a világbajnokság mérkőzéseit lehet nézni: az ebből befolyó bevétel is az egyesület kasszájába kerül.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődtek

a szóbeli érettségik

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom