Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Újra divatosak mennyezetrózsák

Újra divatba jöttek a mennyezetrózsák, azaz a rozetták, gipszből és habkönnyű műanyagból egyaránt.

Újra divatba jöttek a mennyezetrózsák, azaz a rozetták, és amit évtizedekkel ezelőtt leverettünk a festővel, most szerelhetjük vissza.

Válogathatunk is, hogy valódi gipszből öntött nehezet, vagy szó szerint habkönnyű műanyagot válasszunk-e. Az áruk nem sokban különbözik, a mintázatuk azonban eltérő és nagyon változatos. Ami pedig a felerősítésüket illeti; szinte jelentéktelen munkával jár, mindkettőt csak fel kell ragasztani a mennyezetre. Előtte természetesen a csillárt szereljük le, kábelcsatlakozóját tegyük szabaddá, majd nézzük meg, hogy átfér-e a rozetta középnyílásán. Ha szűk, akkor inkább a tápvezetéket bújtassuk át a lyukon, mintsem bővítése közben megsérüljön az elem. A 20-25 cm átmérőjű gipsz- és műanyag rozettákat ragasztással szokták a mennyezetre erősíteni, csak az ennél nagyobb átmérőjű, gipszből készülteket kell a ragasztáson kívül csavarokkal felfogni. Ám míg a műanyag rozettákhoz diszperziós ragasztót, a gipszből készültekhez ragasztógipszet vagy CMC tapétaragasztóval összekevert gipszet kell használni.

A mennyezet felületét a ragasztás helyén csiszoljuk simára, majd kenjük be diszperziós ragasztóval. A rozettát némi késedelemmel nyomjuk fel a mennyezetre, majd a széleken híg gipsszel kenjük ki az esetleges hézagokat. A gipszrozettát hasonló módon ragasszuk fel, csak itt a rozettát kenjük be ragasztógipsszel. Amíg az nem köt meg, a rozettát a mennyezethorgon átdugott faléc és fatömbök segítségével támasszuk alá. Ilyen esetekben a mennyezetről ajánlott a régi festéket is eltávolítani, majd a felragasztott mennyezeti dísz élei mentén levő hézagokat híg gipsszel, ecsettel kenjük ki. A 250 mm-nél nagyobb átmérőjű rozettákat három hosszú facsavarral fogassuk a mennyezetre, a széleit azonban most is híg gipsszel tüntessük el, így teljesen olyan hatású lesz, mintha a mennyezetre lenne öntve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Más állapot más bőrben?

A narancsbőr, striák, szinte állandó viszketés, duzzadt lábak - apró szépséghibák csupán, mégis bosszantóak. Miután tudomást szereztél a terhességedről, fokozottan oda kell figyelned mind a közérzetedre, mind testápolásra. Nem kell megijedned a rád zúduló információk és tanácsok tömegétől, egy kis időráfordítással és kényeztetéssel megelőzheted állapotod kellemetlen hatásait. Tovább olvasom