Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Újabb munkanélküliségi csúcs

Győr-Moson-Sopron - Fény az alagút végén? Alig nőtt a megyei munkanélküliek száma márciusban. Így is újabb csúcs dőlt meg.

„Ezelőtt általában két hétig voltam távol az otthontól, de most már azt sem bánnám, ha három-négy hetente tudnék hazajárni, csak lenne munkám" – mondta a Kisalföldnek kedden a győrújbaráti Knoll János, aki márciusban jelentkezett be a munkaügyi központban. A 34 éves férfi másfél évtizede sofőrködik, 2000 óta kamionnal járta Európát. A cégnél, ahol dolgozott, decemberben elfogyott a munka; az év elején még várt, de volt főnöke a múlt hónapban azt mondta neki, nem tudja tovább alkalmazni.

„A legidegesítőbb a bizonytalanság" – tette hozzá kérdésünkre Knoll János. Két kisgyereke közül az egyik óvodás, a másik még csak 14 hónapos. Felesége gyeden van. Jelenleg ez és a munkanélküli-segély az egyedüli biztos jövedelemforrásuk, miközben hitelt vettek fel a kocsira, a házra. „Míg egy éve sofőrhiány volt, most van olyan hely, ahol három állásra hatvanan jelentkeztek" –  érzékeltette az álláskeresés gyötrelmeit a győrújbaráti férfi.

Nincs könnyű helyzetben a szerecsenyi László Zoltánné sem, akit néhány héttel ezelőtt a férjével együtt bocsátottak el a győri Märklin Kft. üzeméből, ahol gépkezelőként dolgozott. „Mint derült égből a villámcsapás, úgy ért bennünket. Délután kettőre bementünk a délutános műszakra, és azt mondták, hogy akár haza is indulhatunk. Százötvenen jártunk így. Aznap még ott maradtunk, annyira sokkolt bennünket a hír" – elevenítette fel a szomorú nap történetét lapunknak tegnap. Párja azóta szerencsére el tudott helyezkedni. Az asszony még nem jelentkezett a munkaügyi központban, így a statisztikában sem szerepel, amely egyébként nem éppen szívderítő.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat  adatai szerint márciusban újabb évtizedes csúcsot döntött a munkanélküliség a megyében.

Knoll Jánosnak nincs munkája, így több időt tölt tizennégy hónapos kisfiával, Mátéval. Fotó: Krizsán Csaba
Knoll Jánosnak nincs munkája, így több időt tölt tizennégy hónapos kisfiával, Mátéval. Fotó: Krizsán Csaba

Öröm az ürömben, hogy ezúttal nem 1800-zal, hanem 400-nál is kevesebbel nőtt egy hónap alatt az állástalanok száma. Jelenleg 14.655 ember van állás nélkül. A 7,1 százalékos munkanélküliségi ráta ugyancsak új rekord. Februárban még „csupán" 14.326 álláskereső és 6,9 százalékos ráta, tavaly októberben 7281 álláskereső és 3,6 százalékos ráta szerepelt a rubrikában. Csoportos leépítés viszont ezúttal nem történt.

A statisztikából kitűnik, hogy továbbra is jelentősek a területi különbségek az országban. Komárom-Esztergomban és Győr-Moson-Sopronban 70, illetve 66 százalékkal ugrott meg az álláskeresők száma 2008 márciusához képest. A legrosszabb helyzetben tehát a fejlettebb, kedvezőbb munkaerő-piaci helyzetű régiók vannak, ahol a legtöbb multinacionális vállalat működik.

Az ÁFSZ megállapítása szerint tovább folytatódott az a trend, hogy a középfokú végzettségű, szakképzett munkanélküliek száma emelkedik az átlagnál nagyobb mértékben. A megyére különösen igaz ez: itt több mint 80 százalékkal nőtt a szakmunkás, szakiskolai végzettséggel rendelkező álláskeresők száma az egy évvel korábbihoz képest.

Nem ad okot az örömre, hogy ötödik hónapja folyamatosan nő a pályakezdő munkanélküliek száma. Csaknem 750-en szerepelnek a nyilvántartásban, 18-cal többen, mint egy hónapja.

A hónap során a megyei munkáltatók 1167 az állam által nem támogatott új álláshelyet jelentettek be a munkaügyi központokban. Ez 26 százalékkal több, mint februárban, ugyanakkor kevesebb mint fele a 2008. márciusinak. Jelenleg összesen 1059 állás vár betöltésre Győr-Moson-Sopronban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztrádán 150-től lesz csak büntetés

Magyarország - Május 1-jétől másképp büntetik a gyorshajtókat: városban 65 km/óráig nem szabnak ki… Tovább olvasom