Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 18°C Még több cikk.

Újabb elbocsátások a húsgyárban

SAPARD-milliókat ítéltek meg nemrégiben a kapuvári Ringa termékgyártó berendezéseinek fejlesztésére. A vidékfejlesztési hivatalban állítják: végül nem írták alá a támogatási szerződést. Rossz hír: a héten újabb nyolcvannégy dolgozónak mondtak fel Kapuváron.
Összesen 183 millió forint támogatást ítéltek meg a Ringa rt. részére a SAPARD-programból idén. Ebből az összegből közel 130 milliót a kapuvári gyáregység fejlesztésére, amiből a szeletelő- és csomagolótechnológia felújítását, illetve darálthús-gyártó létesítését támogatta a brüsszeli forrás.

Az üzemben időközben megszüntették a termelést, a daraboló- és vágórészleget pedig bérbe adta a Ringa. A támogatás tényét megerősítő információ most is olvasható az agrártárca honlapján. A Ringa viszont végül nem jutott hozzá a pénzhez.

Az ügy kapcsán először mást mondott az illetékes hivatal és mást a Ringa képviselője. A nyilatkozatok csak egy nap elteltével vágtak egybe.
Badacsonyi Lajos, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Vidékfejlesztési (SAPARD) Igazgatósága, Nyugat-dunántúli Regionális Iroda vezetője a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a szerződést nem kötötték meg a céggel.

– A Ringa rt. még a 2002-es pénzekre pályázott. Ebben az időben viszont a budapesti SAPARD-iroda élelmiszer-ipari osztálya dolgozta fel a beérkezett pályázatokat – ismertette Badacsonyi Lajos. – Pk javasolták a támogatást és ezután született meg a döntés idén június körül. A szerződéskötés viszont már nem jött létre a cég és a SAPARD-iroda között.

Az irodavezető szerint ezt erősíti meg az a legfrissebb jelentés is, amelyben a támogatott vállalkozások listája szerepel. Ebben ugyanis a Ringa nem található meg. Az irodavezető azt is hangsúlyozta, hogy ebben az évben a Ringától nem érkezett szervezetükhöz pályázat.

Felvették, nem vették

Ezzel szemben Németh Sándor, a Ringa rt. kommunikációs tanácsadója először úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a megítélt összeget felhasználta a vállalat.

– A Ringa tavaly nyújtotta be igényét a SAPARD-finanszírozású hitelre, amit meg is ítéltek számára – mondta. – A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a cég a beruházás nyolcvan százalékát önerőből biztosította, a fennmaradó húsz százalékra pedig felhasználta a brüsszeli forrást, tehát elvégezték a tervezett fejlesztéseket.

Németh Sándor szerint ebben az időben még nem volt szó a kapuvári gyáregység bezárásáról, a termelés leállításáról, inkább úgy gondolták, a továbbiakban is megfelelően működtetik a gyárat.

Egy nappal később a kommunikációs tanácsadó módosította nyilatkozatát. Az új nyilatkozat szerint a SAPARD-támogatást valójában nem vette igénybe a cég, mivel arra az időre olyan helyzetbe került, hogy a beruházás aktualitását vesztette, így a szerződést sem írták alá.

Hatályát vesztette

Az ellentmondásos ügyben a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal azt erősítette meg, hogy a támogatást ugyan megítélték, ám a szerződést már nem írták alá. A jogszabályok szerint, ha a támogatott szervezet tizenöt napon belül nem írja alá a szerződést, a döntés hatályát veszti. Ez történt a Ringa esetében is.

A gyár dolgozóitól kapott információink szerint az elmúlt időszakban a gyártósorokon valóban nem hajtottak végre semmilyen fejlesztést.

Elszállítják a saslikgyártó gépsorokat

A kapuvári húsgyárral kapcsolatos legfrissebb hír: újabb 84 embert bocsátanak el. A felmondásban érintettek közül hatvanan a sasliktermelő részlegben dolgoztak, huszonnégyen a konyhán és egyéb helyeken. Elbocsátópapírjaik kedden már megérkeztek a szakszervezet illetékeséhez. Gyári információk szerint a saslik gyártását a Kapuvár Hús Rt. szerette volna megtartani magának, de nem sikerült a Pickkel megegyezniük, ezért a szegediek elszállítják ezeket a gépsorokat is.

Az újabb elbocsátásokról Pászli Tibor, a kapuvári gyár szakszervezetise elmondta:
„A most elküldött dolgozók is megkapják azokat a kedvezményeket, amelyeket az előző elbocsátások idején kiharcoltunk a dolgozóknak. Ez azt jelenti, hogy a törvényes juttatásokon felül megkapják a 45 millió forintból rájuk eső kedvezményeket is." Pászli Tibortól megtudtuk, hogy a kapuváriakon kívül a győri cégtől is elküldenek 210 embert.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brit üzlet után az USA-ban bízik a Rába

Sikeres tárgyalásokat folytatott az Egyesült Államokban Pintér István, a Rába rt. vezérigazgatója,… Tovább olvasom