Kisalföld logö

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Új törvény: felnőttképzés

Az elmúlt hetekben újabb és újabb „pletykák" terjednek az oktatási hirdetések törvénysértő formáiról, tartalmáról. Mi is az igazság? – erről kérdeztük Nagy Ottó Lászlót, a Felnőttképzési Vállalkozások Szövetségének elnökségi tagját, a nemzetközi bizottság elnökét.

– Mindenekelőtt ma már nem igazán beszélhetünk új törvényről, hisz a felnőttképzési törvény egy része már 2002. január elseje óta hatályos. Jómagam is megdöbbenve tapasztalom, hogy több mint egy évvel a
felnőttképzési törvény hatálybalépése után még a napokban is jelennek meg a törvényben leírt minimális tájékoztatási kötelezettséget sem teljesítő fizetett hirdetések. Ami ennél még súlyosabb, hogy a magukat oktatási vállalkozásként jelző cégek nemcsak hirdetéseikben, hanem kínálatukban is olyan törvényt sértő vállalásokat hirdetnek, amelyekre jogosultságuk nincs, amelyekre felkészültségük alapján alkalmatlanok. A törvény alapvető működési feltételként írja elő, hogy felnőttoktatási tevékenységet kizárólag olyan vállalkozás folytathat, amely erre vonatkozóan regisztráltatja magát az OKÉV-nél. A regisztrációs számot a cég köteles minden hirdetésén és valamennyi hivatalos iratán feltüntetni. E regisztráció semmilyen minőségi garanciát természetesen nem jelent.
– Mi nyújthat akkor minőségi biztosítékot a minden utcasarkon tucatjával felbukkanó képzők munkájára vonatkozóan?
– A törvény erre is tartalmaz előírásokat. A megrendelő szabadon dönthet arról, hogy az előbb említett módon regisztrált képzők közül kit választ. Az azonban 2003. január elsejétől kritérium, hogy állami finanszírozással támogatott képzéseket csak olyan regisztrált oktatási intézmény folytathat, amely a törvényben előírt minősítési kritériumoknak is eleget tesz. E minősítés kétlépcsős. Az első, hogy maga az intézmény akkreditáltassa minőségi tevékenységét, a második, hogy azokat az oktatási programokat, melyeket önállóan fejlesztett ki, szintén minősíttesse, akkreditáltassa.
– Megint egy újabb minősítés? Nem lehet, hogy ez egy újabb pénzbeszedési forma csupán?
– A szakmában egyetlen, az oktatás minőségét komolyan vevő vezető sem gondolja így. Bizonyíték erre az, hogy a törvény a nemzetközileg elismert ISO-minősítés vagy a hazánkban nagy szakmai presztízst
jelentő FVSZ-minősítés meglétét egyaránt könnyítő tényezőként értékeli és egyszerűsített eljárás keretében teszi lehetővé – anyagilag is olcsóbban – az intézményi akkreditáció megszerzését.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Francia kulturális évad nyílik Magyarországon

A Francia Köztársaság budapesti nagykövetsége "FranciArt" címmel kulturális évadot rendez… Tovább olvasom