Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Új Szó: magyarellenes a KDH kezdeményezése

Az Új Szó című pozsonyi napilap szerint alapvetően a szlovákiai magyarok ellen irányul a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) azon javaslata, hogy a kettős állampolgárok a jövőben ne lehessenek a tagjai a rendőrségnek, a biztonsági szolgálatoknak és az igazságügyi szerveknek.

A KDH azon az alapon módosítaná a köztisztviselőkről szóló törvényt, hogy "egyes funkciók megkövetelik az átlagon felüli lojalitást Szlovákiával szemben" - mutat rá a szerző.

Tokár Géza szerint a kezdeményezés már csak azért is vicces kissé, mert a tervezetet benyújtó képviselők elismerik, jelenleg is számos kettős állampolgár ténykedik a rendőrség vagy éppen a vám- és pénzügyőrség kötelékében, sőt, az ügyészek között is vannak olyanok, akik több útlevéllel rendelkeznek.

"Ezek a köztisztviselők semmivel sem lettek kevésbé lojálisak az államhoz az elmúlt hetekben, hónapokban, sőt, korábban senki sem kérdőjelezte meg az elhivatottságukat és szakértelmüket" - mutat rá a szerző.

"A tervezet valójában a felvidéki magyarok ellen irányul, hiszen ez az a csoport, amely januártól könnyebben juthat magyar állampolgársághoz, arányaiban is érezhető módon növelve a szlovák kettős állampolgárok számát. A törvénymódosítási tervezet viszont a magyarországi fejleményektől függetlenül teljesen abszurd: vajon az egyszerű rendőrtiszt abban a pillanatban elhidegül Szlovákiától, amint leteszi a magyar állampolgársági esküt? Vagy netán arról a nyíltan nem vállalt sejtetésről van szó, mely szerint a magyar és a szlovák államérdek olyan sokban ütközik egymással, hogy fokozott óvatossággal kell kezelni a magyar–szlovák kettős állampolgárokat?" - fejti ki a lap.

Tokár hozzáteszi: "Az alapvető probléma – mint korábban annyiszor – a felvidéki magyarsággal kapcsolatos teljes bizalmatlanságban rejlik. A szlovákiai magyar ugyanis léténél fogva gyanús elem, lojalitása és Szlovákiához való kötődése megkérdőjelezhető."

"Ez a filozófia vezetett el odáig, hogy a módosított nyelvtörvény tervezetében benne maradtak a büntetések (hiszen nem árt feltételezni, hogy valakik úgyis kijátsszák az államnyelvről szóló előírásokat), vagy éppenséggel ezért kell ragaszkodni a szlovák állami szimbólumokhoz az osztálytermekben (hogy ezzel is éreztessék, melyik államban is élünk, s milyen nyelvet illene használnunk)" - mutat rá az újság.

"A KDH javaslata nem teremt lojálisabb közszolgákat, senkinek sem lesz tőle jobb. Egyetlen haszna van, és az is merőben szimbolikus: a közvélemény nacionalistább felét merő elégedettséggel töltheti el, hogy az állami alkalmazottak között – látszatra – kevesebb a gyanús elem" - záródik az Új Szó írása.

Olvasóink írták

 • 8. meir 2010. november 09. 22:43
  „Nincs valasz????
  KETTOS Allampolgar Magyarorszagon lehet-e Rendor,stb-stb!?,
  ahogy en tudom NEM!!!”
 • 7. akinemfél 2010. november 09. 21:15
  „Kedves KoPi !
  Mindenki aki a szlovákok ellen uszít Slotáék eszkoze,hiszen nekik koszonhetik a szlovák nacionalisták,hogy szohoz jutnak,népszerusodnek,tehát tehetnek a magyarság ellen.
  A KDH keresztény párt,amely pár éve azért lépett ki a kormányzásbol,mert nem tiltották be az abortuszt. Miért beszél látszolag magyarellenesen most ugyanaz a nagyon élesen keresztény párt,ugyanazokkal a politikusokkal ? Hiszen a kereszténységnek semmi koze nem lehet a nacionalizmushoz !
  A válasz : azért,hogy elvegye a teret,a levegot a szlovák nacionalistáktol,Slotáéktol,akik szintén elveszítették választoik nagy részét. Jo-e a magyaroknak,hogy így beszél a KDH és nem johet ezzel a szoveggel Slota ? Nagyon jo. Koszonjuk KDH !”
 • 6. akinemfél 2010. november 09. 15:55
  „Javítás :
  " Az MKP a szlovákiai magyarság pártjának mondja magát,de a szlovákiai magyarság úgy látja,hogy nem a magyarság érdekeit szolgálja. Tehát nem a szlovákiai magyarság pártja. Az MKP a magyar kormány eszkoze.Az MKP-t nagyon kevés szlovákiai magyar tartja a magyarság érdekeit szolgálo pártnak."”
 • 5. akinemfél 2010. november 09. 15:52
  „Teljesen igaza van a KDH-nak. Az Uj szo az MKP nevu párt lapja. Az MKP a szlovákiai magyarság pártnak mondja magát,de a szlovákiai magyarság úgy látja,hogy nem a magyarság érdekeit szolgálja. Igy a legutobbi választásokon az MKP nem kerult be a parlamentbe. Bekerult viszont a parlamentbe a szlovák-magyar megbékélés pártja, a Híd.
  Ez a cikk is a szlovák-magyar gyulolkodés felszítására alkalmas,és így a szlovákiai magyarság fennmaradása ELLEN szolgál. Miért nem Bugár Bélát idézi a kisalfold.hu,a Híd vezetojét ?
  Már megint szuksége van a magyarországi politikusoknak a "szornyu szlovák-magyar ellentétre" ?
  Igy az MKP népszerusége tovább fog zuhanni és még kevesebb szlovákiai magyar fogja gyermekét magyar iskolába iratni. Miért jo ez annak,aki magyarnak érzi magát Magyarországon ?”
 • 4. meir 2010. november 09. 15:44
  „No es itt a Koltoi kerdes!!!!
  Magyarorszagon Kettosallampolgar vajon lehet-e Rendor,stb-stb!!??”
 • 3. Cloeon_dipterum 2010. november 09. 15:07
  „Hány éves is szlovákia? 17 XD
  Magyarország 1010...”
 • 2. elihu 2010. november 09. 12:47
  „Látom, a KDH -nál is kezd kibújni a szög a zsákból. Ez egy ujabb Smer lesz.”
 • 1. duc_de_Orbieu 2010. november 09. 12:44
  „Sztem eleve nem szabadott volna engedni,h tótok ingatlant szerezhessenek Magyarországon. Nem tűnt föl senkinek, hogy miért csak Rajkán vásárolgatnak ingatlant és miért nem mondjuk pl: Bősárkányban? Azzal a hátsó szándékkal vásárolnak Rajkán, hogy később újabb területet csatolhassanak a szlovákiának mondott államhoz....Már eleve meg kellett volna tiltani, a már megszerzett ingatlanokat pedig ki kellett volna rég sajátítania az államnak és a tótokat pedig visszazsuppolni....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szijjártó Péter: A kormány megteremti vállalásai alkotmányos alapját

Az új korszakban a kormányzat nem meghátrál a vállalásai elé került akadályok láttán, hanem megteremti intézkedései alkotmányos alapját. Tovább olvasom