Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

Új PSZÁF-törvény - A FEOSZ véleménye

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) szerint az új a PSZÁF-törvénnyel létrehozandó pénzügyi békéltető testülettel a kormány a jól működő rendszer szétverésére tesz javaslatot.

A szövetség az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében a testület létrehozását elfogadhatatlannak nevezi. A FEOSZ reméli, hogy a kormány átgondolja a "költséges, uniós szabályokkal és hazai bírósági döntésekkel ellentétes, minden szakmai alapot nélkülöző javaslatát". Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken terjesztette az Országgyűlés elé A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről (PSZÁF) szóló törvényjavaslatot, amelyben egyebek mellett szerepel a pénzügyi békéltető testület létrehozása.

A FEOSZ szerint ez a szabály ellentétes az Európai Unió Bizottságának ajánlásával és a jogállami követelményekkel. A szövetség emlékeztet, hogy már több alkalommal felhívta a figyelmet: a kereskedelmi és iparkamarák mellett működő békéltető testületek 1999-es megalakulásuk óta töretlenül fejlődnek, párt-és kormánypolitikától függetlenül támogatottságuk, hatékonyságuk folyamatosan nő, elismertségük mind a fogyasztóvédelmi szakma, mind a jogalkotó és jogalkalmazó szervek, a vállalkozások, és nem utolsó sorban a fogyasztók által egyre nagyobb. Nem véletlen, hogy 2009-ben országosan már közel hatezer ügyet regisztrálhattak ezen testületek - rögzíti a FEOSZ.

Hozzáteszi: magukkal a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos fogyasztói jogvitákkal a testületek kezdettől fogva foglalkoztak, a lezárt jogviták száma a fogyasztói kérelmek alapján az elmúlt évek során közel 10 százalék. A kormány javaslata szétveri az eddigi hatékony, jól működő, a fogyasztók és a vállalkozások által is ismert, elismert rendszert - fogalmaz a FEOSZ. Úgy vélik, a javaslat alapján nem valósul meg sem a függetlenség, sem a szabadság, sem az átláthatóság, sem a hatékonyság alapelve. A közlemény kitér arra is, hogy a tervek szerint a pénzügyi békéltető testület elnöke és tagjai is köztisztviselők lesznek, a munkáltatói jogokat az elnök felett a PSZÁF elnöke gyakorolja, így többek között ő nevezi ki, és menti fel.

"Hogyan valósulhat meg a függetlenség elve, mely jelenti a hatósági befolyástól mentes függőség hiányát is akkor, amikor a felügyelettel köztisztviselői jogviszonyban álló személyek járnak el a testület eljárása során?" - teszi fel a kérdést a FEOSZ. Eltűnik a függetlenség azon elve is a szövetség szerint, hogy egyenlő képviseletet kapjanak mind a fogyasztók, mind a pénzügyi vállalkozások képviselői a testület munkájában.

A FEOSZ szól arról is, hogy a kormányjavaslat rögzíti: ha a szervezet vagy személy megsérti a pénzügyi fogyasztói jogvita rendezésére (békéltető testületi eljárásra) vonatkozó rendelkezéseket, vele szemben a felügyelet e törvény szerinti intézkedést alkalmazhat. Ebben az esetben egy állami szervezet, a PSZÁF hatósági intézkedést hoz, beavatkozik egy polgári jogvita megoldására létrehozott alternatív vitarendezési fórum eljárása során - szögezi le a szövetség, amely úgy véli: ez ellentétben áll a Legfelsőbb Bíróság több döntésében megfogalmazottakkal is, hiszen hatóság nem járhat el polgári jogviszonyban. A törvényjavaslat külön fejezetben szól a pénzügyi békéltető testület felépítéséről és működéséről: a szervezet a pénzügyi szolgáltatási szerződések teljesítésével kapcsolatos - pénzügyi fogyasztói - jogvita elbírálására lesz jogosult. Az új PSZÁF-törvény legtöbb szabálya a jövő év első napján lép hatályba, a pénzügyi békéltető testület szabályait viszont csak fél évvel későbbtől kell alkalmazni.

Olvasóink írták

  • 1. háté 2010. november 01. 08:26
    „-pénzügyi békéltető testület:--majd mi fityesz-kdnp nacsalnyikok fogjuk eldönteni, hogyan békültök!
    Még nélkülünk békélnétek, rendeznétek ügyeiteket?--először, majd ha lejattoltok, a mi maffiánknak.

    Ez az O.V. és rablóbandája képtelen a normális gondolkodásra, igaz mit is várunk egy komcsi-zsidó-cionista bagázstól?
    Ez egy felfuvalkodott banda, de a lufi is szétpukkad, ha nagyon feszegetik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Ab-hez fordulnak az indokolatlan kirúgások miatt

A törvény elfogadásával néhány hónap alatt 35 ezer ember kerülhet az utcára. Tovább olvasom