Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Új Országgyűlés: Gárda mellény, Székely himnusz az alakuló ülésen - fotókkal

A Jobbik spontán énekelte el az Országgyűlés alakuló ülésén a Székely himnuszt. Vona Gábor, a gárda mellényében tette le az esküt.


21. 49

Nem volt előre eltervezve, hogy a Jobbik-frakció tagjai elkezdik énekelni a Székely himnuszt az Országgyűlés pénteki alakuló ülésének végén - közölte a párt elnöke a házbizottság péntek esti ülése után.

A parlamenti ülés végén a Szózat után jobbikos képviselők elénekelték a Székely himnuszt, az éneklésbe a Fidesz-KDNP képviselői közül is többen bekapcsolódtak. Az MSZP-s képviselők nem énekeltek, többen közülük pakolni kezdtek, de a teremben maradtak.

Vona Gábor elmondta: az éneklést az MSZP képviselői szóvá tették a házbizottság ülésén. Azonban "a házbizottság tagjai között egyfajta konszenzus alakult ki abban, hogy a Székely himnusz egyáltalán nem volt bántó senki számára, sőt a Ház elnöke kellemes meglepetésnek érezte" - közölte, megjegyezve, hogy éneklésük spontán volt, nem előre eltervezett.

Hozzátette, ha hasonló szándéka lesz a jövőben a Jobbiknak, arról tájékoztatni fogja a képviselőcsoportokat és a házvezetést.

A kisebb parlamenttel kapcsolatos fideszes alkotmánymódosítási javaslatra a Jobbik elnöke azt mondta: úgy érzik, hogy az e kérdésről való döntést sokkal jobban meg kellene vitatni.

A mellényviseletével összefüggésben úgy vélekedett, hogy szerinte az MSZP felháborodása ebben az ügyben "marketing célú". Megjegyezte: mindenkinek saját ízlésbeli kérdése, hogy az általa viselt ruhadarabot pontosan milyen mellénynek tartja.

Hozzáfűzte, ha eljárás indul ellene emiatt, nem kíván a mentelmi joga mögé bújni.

Vona Gábor a nemzetbiztonsági bizottság vezetéséről szólva - amelynek végül nem ők adják az elnökét - arról is beszélt: sajnálattal vették tudomásul, hogy a Fidesz a kétharmados többségének birtokában "sem tudott ellenállni az MSZP zsarolásának". "De nem fogunk bánkódni", hiszen a Jobbiké a költségvetési bizottság vezetése - emelte ki.

A szocialisták azon felvetésére, hogy a Szent Koronára utoljára Szálasi Ferenc tett esküt, Vona Gábor úgy reagált: sajnálattal hallja, hogy ilyen régen történt ez utoljára. "Szégyen, gyalázat, hogy ilyen régen nem voltak magyar képviselők, akik ezt fontosnak tartották volna" - zárta.

21.37

Az LMP problémásnak tartja, hogy Vona Gábor a gárdamellény viselésével egy olyan egyesületet népszerűsített, amelyet a bíróság mások jogai, szabadsága, méltósága védelme érdekében oszlatott fel; a jobbikos politikus gesztusa fájdalmat okozhat a sértetteknek.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője a házbizottság ülése után hangsúlyozta: ebben a kérdésben a köztársasági elnök hajszálpontosan foglalt állást, minden képviselőnek kötelessége a jogszabályokat betartani és tiszteletben tartani a bírósági ítéleteket.

Mint mondta, a Székely himnusz eléneklése váratlanul érte őket és tiszteletben tartották a politikusok éneklését, de a házbizottságon jelezte, hogy ezeknek az ünnepélyes alkalmaknak van egy bevett, a tradíciókban gyökerező formája, miszerint a Himnuszt és a Szózatot szokás elénekelni.

Az LMP nem rendelt el kötelező szavazást a bizottsági struktúráról szóló voksolásnál. Mint mondta, többüket aggodalommal töltötte el és a szavazási magatartásukat is befolyásolta, hogy a Jobbik Schneider Tamást jelölte a szociális bizottság élére, aki a kilencvenes években több alkalommal sem "az egyenlő tisztelet mindenek felettiségéről tett tanúbizonyságot" Egerben.

Schiffer András korrektnek és felelősségteljesnek tartja a Fidesz javaslatát a bizottsági elnöki posztok elosztására vonatkozóan, de sajnálatosnak nevezte, hogy az MSZP még nem jelölt bizottsági tisztségviselőket.

A kisebb parlamenttel kapcsolatban azt mondta: nem a gombhoz kell varrni a kabátot. Megújítani kell a magyar demokráciát, nem rendszert kell váltani, ennek része, hogy gondolkodjunk egy olyan új választási rendszeren, amely közelebb hozza a parlamentarizmust a magyar állampolgárokhoz - fogalmazott, hozzátéve: hogy mennyivel csökken a képviselők száma, az részletkérdés.

21.27

Az MSZP sajnálatosnak tartja, hogy nem alakult ki konszenzus a házbizottságban arról: ítéljék el Vona Gábornak, a Jobbik frakcióvezetőjének tettét, aki gárdamellényben tette le képviselői esküjét pénteken a parlamentben.

Mesterházy Attila az ülés után újságíróknak elmondta: azt is szerették volna elérni, hogy kérjék meg az összes parlamenti képviselőt arra, a jövőben tartózkodjanak az ehhez hasonló politikai megnyilvánulásoktól és tartsák be a jogszabályokat. Ebben szintén nem alakult ki konszenzus.

Véleménye szerint az országgyűlési képviselőknek különösen el kell kerülniük annak a látszatát, hogy jogszabályt sértenek.

A frakcióvezető tájékoztatása szerint a házbizottságban vita volt a kisebb parlamentről. Hozzátette: az MSZP az iránnyal egyetért, de szerinte több idő kell kimunkálni az erre vonatkozó alkotmánymódosítást, és ezzel összefüggésben szükség van arra is, hogy egyértelmű legyen a választójogi törvény módosítása.

20.09

Az MSZP vezeti az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát, míg a számvevőszéki és költségvetési bizottság elnöki tisztét a Jobbik képviselője töltheti be - tartalmazza az Országgyűlés bizottságainak létrehozásáról, tisztségviselőinek és tagjainak megválasztásáról szóló országgyűlési határozat, amelyet pénteken, alakuló ülésén fogadott el a parlament.

Az Országgyűlés 270 igen, 5 nem, és 93 tartózkodás mellett létrehozta az Országgyűlés új bizottsági rendszerét; az új parlamentben 19 állandó bizottság működik majd, az elmúlt ciklusban működött rendszerhez képest csak egy új testület jön létre: a fogyasztóvédelmi.

A határozatra igennel szavazott a Fidesz, a KDNP és az LMP-frakció, nemmel voksolt öt szocialista képviselő, tartózkodott az MSZP-frakció többsége, valamint a Jobbik képviselőcsoportja.

A parlament honlapjára pénteken késő délután felkerült határozat szerint a nemzetbiztonsági bizottság elnöki helyére az MSZP képviselőcsoportja jogosult jelölni. A számvevőszéki és költségvetési bizottságot a javaslat szerint a jobbikos Nyikos László vezetheti. A 27 tagú testület alelnöke Szijjártó Péter (Fidesz) és Hargitai János (KDNP).

A 12 fős nemzetbiztonsági bizottság alelnökének a fideszes Demeter Ervint választották meg, rajta kívül két fideszes és egy MSZP-s tagját választották meg a testületnek, mert a többieknek még hiányzik a "C" típusú nemzetbiztonsági átvilágítása. Ugyancsak ezen okból csonka a 21 tagú honvédelmi és rendészeti bizottság, amelynek még az elnökéről sem szavaztak - a tervek szerint a fideszes Kocsis Máté vezeti majd a testületet. A honvédelmi bizottság alelnöke Csampa Zsolt (Fidesz) és Básthy Tamás (KDNP) lett, egy alelnöki posztra az MSZP jelölhet.

A 27 fős alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság elnökének a fideszes Balsai Istvánt választották, mellette alelnökként dolgozik a szintén fideszes Cser-Palkovics András és a jobbikos Gyüre Csaba.

21 taggal alakult meg az egészségügyi bizottság, amelynek vezetője Mikola István (Fidesz), alelnökei Pesti Imre (Fidesz) és Gyenes Géza (Jobbik).

Ugyancsak 21 tagja van az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságnak, amelyet a KDNP-s Lukács Tamás vezethet. A testület alelnökei: Gulyás Gergely (Fidesz) és Szabó Tímea (LMP).

Az európai ügyek bizottsága 21 taggal kezdheti meg működését, elnökének Hörcsik Richárdot (Fidesz) választották, alelnökei Firtl Mátyás (KDNP) és Mile Lajos (LMP).

A környezetvédelmi bizottság volt az elődje a 18 fős fenntartható fejlődés bizottságának, amelyet az LMP-s Jávor Benedek vezet. A három alelnökből egyet az MSZP jogosult jelölni, két alelnököt, Turi-Kovács Bélát (Fidesz) és Nagy Andort (KDNP) már megválasztottak.

Nem választották meg a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnökét, akinek személyére az MSZP-frakció jogosult jelölni. A 18 tagú testületnek két fideszes alelnöke van: Kara Ákos és Varga József.

Az újonnan létrejött fogyasztóvédelmi bizottság elnöki posztjára is az MSZP jogosult elnököt jelölni. A 18 tagú bizottság két fideszes alelnöke Szabó Zsolt és Zsigó Róbert.

A gazdasági és informatikai bizottságot Rogán Antal (Fidesz) vezetheti; a 27 fős testület három alelnöke közül a szocialista még hiányzik, a másik két alelnöki posztra Szatmáry Kristófot (Fidesz) és Pősze Lajost (Jobbik) választották meg.

A 24 tagú ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottság elnökének a fideszes Sneider Tamást választották, a testület alelnökei: Ágh Péter (Fidesz) és Talabér Márta (Fidesz).

A kulturális és sajtóbizottság vezetője a fideszes L. Simon László, a 18 fős testület alelnöke a KDNP-s Pálffy István és az LMP-s Karácsony Gergely.

A 21 tagú külügyi és határon túli magyarok bizottságát Balla Mihály (Fidesz) elnökli, az alelnökök: Nagy Gábor Tamás (Fidesz), Gyöngyösi Márton (Jobbik), illetve egy MSZP által javasolt politikus.

A mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság 8 fővel működhet, vezetője Rubovszky György (KDNP), alelnököt az MSZP jogosult jelölni.

A mezőgazdasági bizottságnak 21 tagja van, elnökének Font Sándort (Fidesz), alelnökének Horváth István (Fidesz) választották meg, a másik alelnöki posztra a szocialisták állíthatnak jelöltet.

A fideszes Pokorni Zoltán vezeti a 21 fős oktatási, tudományos és kutatási bizottságot, amelynek alelnöke Pósán László (Fidesz) és Osztolykán Ágnes (LMP) lett.

24 taggal alakult meg az önkormányzati és területfejlesztési bizottság, amelyet a fideszes Kovács Zoltán vezet, az alelnökei a KDNP-s Habis László és a jobbikos Apáti István.

Bánki Erik (Fidesz) lett a sport- és turisztikai bizottság vezetője, a 18 tagú testület alelnökének a fideszes Szalay Ferencet és a jobbikos Zakó Lászlót választották.

19.45

Az MSZP azért tartózkodott a bizottsági struktúráról szóló szavazáskor, mert a Fidesz elvonta a költségvetési bizottság vezetését az MSZP-től és a nemzetbiztonsági testületben van jobbikos tag - közölte a frakcióvezető.

Mesterházy Attila a szavazás után az MTI-nek azt mondta: azzal, hogy nem szocialista politikus tölti be a költségvetési bizottság elnöki posztját, sérült a legnagyobb ellenzéki párt ellenőrzési jogosítványa a költségvetés tekintetében, ráadásul problémának tartják, hogy egy olyan párt politikusa töltheti be ezt a posztot, amely nem fogja segíteni az ország költségvetési-gazdasági stabilizációját.

Hozzátette: azzal továbbra sem értenek egyet, hogy jobbikos tagja is lehet a nemzetbiztonsági bizottságnak, de annak örülnek, hogy a testület elnökét az MSZP adja.

A frakcióvezető tájékoztatása szerint a képviselőcsoport hétfői ülésén döntenek arról, hogy kiket delegálnak a nekik kijelölt alelnöki és elnöki posztokra.

19.21

Kezdeményezik, hogy az Országgyűlés kérje fel a kormányt, hogy megfelelő egyeztetések után 2010. november 30-áig hozza meg intézkedéseit az emléknap középfokú oktatási intézményekben történő bevezetésére.

A párt javaslatát az 1920. június 4-én aláírt trianoni békediktátumnak a magyar nemzet számára tragikus következményeivel, az erre vonatkozó hiteles történelmi emlékezet hiányával, valamint a határainkon innen és túl élő magyarság nemzeti összetartozásának jelentőségével, az anyaországban élők ezzel kapcsolatos alkotmányos kötelezettségének tudatosításával indokolja.

Felidézik, hogy a szerződés értelmében "Magyarország elvesztette területének kétharmadát, lakosságának közel 60 százalékát, ezen belül – színmagyar területeket is elcsatolva – magyar népességének harmadát". A párt szerint a közép-európai feszültségek legfőbb okozója ez az igazságtalan békerendszer, amelyet a II. világháború után megerősítettek.

Az utódállamokban élő magyarság mindmáig nem kapta meg a békeszerződés elveinek megfelelő kollektív jogokat és feltételeket önrendelkezéséhez, oktatási és kulturális intézményeinek létrehozásához és működtetéséhez, nemzeti azonosságtudatának meg őrzéséhez, szülőföldjén való boldogulásához - olvasható a javaslatban.

19.03

Schmitt Pál házelnök péntek este fél nyolcra összehívta a házbizottság ülését.

Ezt Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető is kezdeményezte azzal összefüggésben, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője gárdamellényben tette le képviselői esküjét; Schmitt Pál bejelentette, a parlament jövő heti, várhatóan kétnapos ülésének előkészítése érdekében összehívja a testületet.

18.56

A nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozat elfogadását javasolta Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt az Országgyűlésnek pénteken.

A Fidesz elnöke azt mondta: az emberek azt várják el a parlamenttől, hogy az ismerje el a magyar választók történelmi tettét, ismerje el, hogy az áprilisi választáson új rendszer, a nemzeti együttműködés rendszerének megalapításáról döntöttek, ezt pedig egy politikai nyilatkozat elfogadásával tehetik meg.

A dokumentumban az áll: szilárd meggyőződésük, hogy a nemzeti együttműködés rendszerében megtestesülő összefogással képesek lesznek megváltoztatni Magyarország jövőjét, erőssé és sikeressé tenni hazánkat. Ez a roppant erőt felszabadító összefogás minden magyar embert nagy reményekre jogosít és hosszú évtizedek után megadja a lehetőséget, hogy a magyarok végre megvalósíthassák saját céljaikat. Erre tesszük fel életünk most következő éveit - zárta felszólalását Orbán Viktor.


18.45

Véghez fogom vinni, amivel az emberek megbíztak, nagy horderejű és mélyreható változások lesznek Magyarországon - mondta Orbán Viktor a parlament pénteki ülésén.

A felkért miniszterelnök kiemelte: nem először áll itt, nem először vállalkozik kormányalakításra.

"Tudom mit vár az ország" - fogalmazott, hozzátéve: meg fogom tenni, véghez fogom vinni, amit várnak tőlem. Orbán Viktor azt mondta: küzdelemre vállalkozik, amelyek során nagy erőkkel találja magát majd szembe, de őt az akadályok nem térítik el.

A leendő kormányfő köszönetet mondott a választóknak, aki sok csalódás ellenére kitartottak a demokrácia mellett, és soha nem látott összefogással kiálltak a nemzeti egység mellett.

Orbán Viktor. Fotó: MTI
Orbán Viktor. Fotó: MTI


18.38

Orbán Viktort, a Fidesz elnökét javasolta miniszterelnöknek megválasztani az államfő a parlamentnek - ismertette a jegyző Sólyom László átiratát pénteken, az Országgyűlés alakuló ülésén.

18.31.

Az Országgyűlés újonnan megválasztott fideszes elnöke szerint széleskörű nemzeti összefogás mellett arra is szükség van, hogy a képviselők vállaljanak felelősséget 15 millió magyar ember sorsáért.

Schmitt Pál úgy fogalmazott: a megválasztott képviselők között nincsenek győztesek és vesztesek, mindenki előtt feladatok, kihívások és a bizonyítás széles körű lehetőségei állnak.

Schmitt Pál kiemelte: házelnökként azon lesz, hogy a képviselők maradéktalanul gyakorolhassák alkotmányba foglalt képviselői jogaikat. "Elnöki kötelességemnek tartom visszaadni az Országgyűlés méltóságát és hitelét (...)" - fogalmazott.

A beszéd végén Horváth János korelnök átadta Schmitt Pálnak a parlament alakuló ülésének vezetését.

Horváth János korelnök (b) köszönti Schmitt Pált, az Országgyűlés újonnan megválasztott elnökét az Országgyűlés alakuló ülésén. MTI Fotó: Soós Lajos
Horváth János korelnök (b) köszönti Schmitt Pált, az Országgyűlés újonnan megválasztott elnökét az Országgyűlés alakuló ülésén. MTI Fotó: Soós Lajos


18.23

Bajnai Gordon kérésére az igazságügyi miniszter a kormány nevében feljelentést  tesz amiatt, hogy Vona Gábor gárdamellényben tette le a képviselői  esküjét az alakuló ülésen. 

A leköszönő miniszterelnök ezt az Országgyűlés alakuló ülésén jelentette be. Bajnai Gordon leszögezte: ilyen mellényt tilos viselni, Magyarországon ez törvény.

Bajnai Gordon. Fotó: MTI
Bajnai Gordon. Fotó: MTI


Emlékeztetett arra: a bíróság nem önmagában a Magyar Gárdát tiltotta be, hanem azt is, amit üzent.

A kormányfő hangsúlyozta: a törvény mindenkire vonatkozik, és tízszeresen, százszorosan vonatkozik a törvényhozás tagjaira. Hogyan akarnak önök törvényt hozni és azt várni, hogy az ország polgárai ezt betartsák, ha a törvényhozásban éppen önök szegnek törvényt - tette fel a kérdést.

Vona Gábor és a mellény. Fotó: MTI
Vona Gábor és a mellény. Fotó: MTI18.00

A Jobbik szerint a kétharmados többséggel rendelkező Fidesz az MSZP alaptalan vádjaira alapuló zsarolásának enged, ha az MSZP-re bízza az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának vezetését.

Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője a parlament alakuló ülésének szünetében az MTI-nek elmondta: Schmitt Pál annak ellenére veheti el pártjától a nemzetbiztonsági bizottság elnöki székét, hogy valószínűleg a kormánypárt szavazói is "nagyon várták, hogy véget érjen az elmúlt nyolc év".

Orbán Viktor a választások után azt mondta, új országra ébredtünk, egy ilyen döntés azonban azt mutatná, hogy "ez az ébredés mégsem történt meg" - fűzte hozzá.

A Jobbik vezetője szerint pártja a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottságának vezetését is hajlandó elvállalni.

Schmitt Pál leendő házelnök pénteken a Parlamentben újságíróknak azt mondta, ha a frakciók nem tudnak megegyezni, úgy a házszabály és a szokásjog alapján a legnagyobb ellenzéki képviselőcsoport kapja az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának vezetését.

A parlamenti pártok képviselői péntek délelőtt aláírták az Országgyűlés alakuló ülésével összefüggő politikai megállapodást, a bizottságokat érintően azonban nem született megegyezés.

A Ház alakuló üléséről szóló frakcióközi egyeztetésen két bizottság - a nemzetbiztonsági és a költségvetési - tekintetében volt vita; a végül aláírt szövegben az szerepel, hogy a "bizottsági rendszerről nem született megállapodás".

17.58

A képviselők 353 igen és 17 nem szavazattal hozták meg döntésüket.

Alelnöknek választották a fideszes Lezsák Sándort és a szintén fideszes Jakab Istvánt, a KDNP-s Latorcai Jánost, az MSZP-s Ujhelyi Istvánt, valamint a jobbikos Balczó Zoltánt.

17.49:

Megválasztották a fideszes Schmitt Pált az Országgyűlés elnökének pénteken.

17.18

Vona Gábor az MTI-nek azt mondta: nem érzi jogszabálysértésnek, amit tett, ha azonban mégis az lenne, állampolgári engedetlenségnek fogja fel cselekedetét és vállalja a következményeit.

Tettét azzal indokolta, hogy úgy érezte: az eskütétel pillanata az, amikor a legjobban kifejezheti a szolidaritását azok iránt, akiket "az előző kormányzat meghurcolt és jogtalanul, antidemokratikus módon üldözött".

A politikus arról, hogy - az eskütétel idejét leszámítva - zakót húzott a mellényére, elmondta: nem szerette volna, ha az alakuló ülés általa lehetőséget ad az MSZP számára, hogy "politikai botrányt csináljon".


16.41

Vona Gábor akciója fájdalmas és sértő azon társadalmi csoportok számára, amelyek méltóságának védelme érdekében a bíróság feloszlatta a Magyar Gárda Egyesületet - reagált az MTI-nek az LMP frakcióvezetője arra, hogy a Jobbik elnöke gárdamellényben tette le a képviselői esküt pénteken.

Schiffer András azt mondta, megvannak azok az illetékes szervek és személyek, amelyeknek meg kell tenniük a szükséges lépéseket az ügyben. Az illetékesek kapcsán például az Országgyűlés vezetését említette.

A politikus egyébként jogi fejtegetésekbe nem kívánt bocsátkozni, de hangsúlyozta, hogy mindenkinek kötelessége betartani a jogszabályokat, még akkor is, ha ezzel nem ért egyet. Hozzátette, hogy ez kiváltképpen vonatkozik a közhatalmat birtokló személyekre.

Emlékeztetett arra, hogy korábban is kijelentették, szeretnék, ha a nyitóülés a parlamentarizmus méltóságát növelné és "nem provokációk terelnék el a figyelmet".

Úgy fogalmazott, hogy az LMP egyébként nem a Jobbik tagjainak öltözködésével akar foglalkozni, mert véleményük szerint nem ez, hanem a párt mondanivalója jelenthet fenyegetést.

16.25

- Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető kezdeményezi, hogy megalakulása után a házbizottság tartson rögtön rendkívüli ülést, amelyen kezdeményezi: változtassák meg úgy a jogszabályokat, hogy a Házon belül is legyen szabálysértés, ami a Parlament falain kívül annak minősül.

Az eskütétel után tartott sajtótájékoztatóján hozzátette: azt is kezdeményezi, hogy a demokratikus pártok tegyenek olyan nyilatkozatot, amelyben elítélik a Jobbik és Vona Gábor magatartását, mert ez sértette sok ember érzését, a nemzeti érdeket és a jogszabályokat.

Mesterházy Attila közölte, az MSZP frakció tudatosan fordított hátat az eskütétel alatt Vona Gábornak, mert amit elkövetett az nem méltó az Országházhoz, a magyar jogszabályokhoz. A politikus példa nélkülinek nevezte a történteket.

16.30

- A magyar köztársaságnak van kormánya, a Bajnai-kormány, amelynek nem joga, hanem kötelessége megtenni a lépéseket annak ügyében, hogy a Jobbik elnöke gárdamellényben tette le a képviselői esküt - mondta az MTI-nek a Fidesz frakcióvezetője pénteken az Országgyűlés megalakulása után.

Lázár János hozzátette, pártja még a nap folyamán mérlegeli, hogy mit tesz az ügyben.

16. 17

- Vona Gábor nem érzi jogszabálysértésnek, hogy gárdamellényben tette le a képviselői esküt pénteken a parlamentben. A Jobbik elnök-frakcióvezetője az MTI-nek pénteken azt mondta: ha ez mégis jogszabálysértés lenne, akkor állampolgári engedetlenségnek fogja fel és vállalja az azzal járó következményeket.

Azzal indokolta, hogy csak a képviselői eskü alatt vette le zakóját, hogy úgy érezte, az az a pillanat, amikor a legjobban tudja kifejezni szolidaritását azok iránt, akiket "az előző kormányzat meghurcolt és jogtalanul, antidemokratikus módon üldözött".

Közölte, hogy nem csak az előző kormány, de a "jövő kormány irányába is kifejezem abbéli szándékomat, hogy ezeknek az embereknek a jogait nem csorbítani kellene".

Vona Gábor arról, hogy - az eskütétel idejét leszámítva - zakót húzott a mellényére, azt mondta: ez azért van így, mert nem szerette volna, ha az alakuló ülés általa lehetőséget ad az MSZP számára, hogy "politikai botrányt csináljon". "Meg kívántam őket fosztani ettől a lehetőségtől" - közölte.

Sólyom László államfő beszédével összefüggésben Vona Gábor úgy fogalmazott: a köztársasági elnök beszédét kirekesztőnek tartja. "Úgy érzem, hogy Sólyom László ezzel a beszéddel 855 ezer magyar állampolgárt alázott meg, és tett bizonyos értelemben közvetve másodrendű állampolgárrá" - mondta.

"Kicsit úgy viselkedett a köztársasági elnök úr, mint amikor bizonyítványt oszt az osztályfőnök. Ez méltatlan volt a köztársasági elnöki tisztséghez, és szerintem Sólyom László politikai pályafutásának mélypontja volt" - értékelte.

16.15

Sólyom László köztársasági elnök szerint a parlamentarizmust csúfolja ki az a képviselő, aki az Országgyűlés alakuló ülését jogszabálysértéssel zavarja meg, tudva, hogy a hatályos rendelkezések nem adnak módot ennek fizikai megakadályozására.

Sólyom László az MTI-nek megküldött közleményében pénteken délután arra reagált, hogy az új Országgyűlés képviselőinek eskütétele idejére Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője levette zakóját és gárdamellényben mondta el az eskü szövegét. A mellény hátoldalán hímzett oroszlán, az elején árpádsávos pajzs volt.

Az államfő szerint ha a Jobbik frakcióvezetője a jogsértéssel kérkedve esküszik a jogszabályok betartására, hamis esküjével "a hazugságot fogja képviselni az új Országgyűlésben".

Ha a jogszabályok értelmezésére és kiskapuira hivatkozik, olyan magatartás megtestesítője lesz a parlamentben, amelyet hatalmas választói többség elvetett, mikor a rendet, a normák betartatását és az ügyeskedés végét követelte - rögzíti az államfő.15: 40

Nem fogadta el a Ház az országgyűlési képviselő-választás megszervezésével és lebonyolításával kapcsolatos állami feladatok végrehajtásáról szóló miniszteri beszámolót; a képviselők 106 igen és 267 nem szavazattal, öt tartózkodás mellett utasították el a beszámolót.

15.13

Egyhangú döntéssel, 377 szavazattal igazolták az új képviselők mandátumát az Országgyűlés alakuló ülésén péntek délután. A plénum előtt ezt megelőzően Ágh Péter (Fidesz) közölte: megvizsgálták a korelnök és a korjegyzők mandátumát, és mindegyiket szabályosnak találta.

Az új Országgyűlés képviselői ezután döntöttek az új képviselők mandátumáról, majd Dúró Dóra (Jobbik) és Samu Tamás Gergő (Jobbik) korjegyzők ismertették az új Országgyűlés képviselőinek névsorát.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke (j) és a párt képviselői közös imát mondanak a fővárosi Szabadság téren található Hazatérés templomában, mielőtt átmennének a Parlamentbe az Országgyűlés alakuló ülésére.MT
Vona Gábor, a Jobbik elnöke és a párt képviselői közös imát mondanak a fővárosi Szabadság téren található Hazatérés templomában, mielőtt átmennének a Parlamentbe az Országgyűlés alakuló ülésére. Fotó: MTI15:00

- Az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke szerint az idei választások során "elvétve került sor nem kívánatos jelenségekre". Az önkormányzati miniszter úgy vélte, helyesen döntött az OVB és az Országos Választási Iroda (OVI), hogy az első fordulóban meghosszabbította a kampánycsendet.

Szigeti Péter, az OVB elnöke pénteken az Országgyűlés alakuló ülésén az április 11-én és április 25-én megtartott országgyűlési képviselő-választásról szóló beszámoló kapcsán elmondta: a negatív kampányon túlmenően csak elvétve történtek nemkívánatos jelenségek, ezek között említette a választások tisztaságát befolyásoló ajánlószelvény-gyűjtés anomáliát és a választópolgárok hozzájárulása nélküli adatállományokat, adatbázisokat.

Az OVB elnöke beszélt arról is, hogy a jogalkalmazás során négy problémát tapasztaltak. Elmondta: visszaélésekre ad lehetőséget az ajánlószelvények szabályozásának és gyűjtésének rendszere, hiányzik a listát megalapozó követelmények fennállása időpontjának törvényi szabályozása.

Hozzátette: problémát jelent a nem megfelelően szabályozott mentelmi jog, valamint az igazolással szavazás, amely "komoly alkotmányossági problémákat vetett fel és bizonyos feltételek beállta esetén végrehajthatatlannak bizonyult".

Varga Zoltán önkormányzati miniszter az országgyűlési képviselő-választás megszervezésével és lebonyolításával kapcsolatos állami feladatok végrehajtásával kapcsolatban hangsúlyozta: módosítani kell az igazolással való és a külképviseleti szavazás szabályait.

Az önkormányzati miniszter szerint helyesen döntött az OVB és az OVI, hogy az első fordulóban meghosszabbította a kampánycsendet, ez "a választási eredmények 19 órai közvetítésére felkészült médiát váratlanul érte, értetlenséget, türelmetlenséget váltott ki szerkesztőkből és közönségből egyaránt". Ezért utólag is meg kell követni a közönséget és a média dolgozóit - fűzte hozzá.

Közölte: a választások állami feladatainak megszervezésére és lebonyolítására 7,125 milliárd forint volt, amelyből jelentős összeget takarítottak meg, mert a második fordulóban 57 egyéni választókerületben volt csak voksolás.

Szigeti Péter és Varga Zoltán is azt mondta: a választások az egész országban a törvényes előírásoknak megfelelően zajlottak le.

A beszámolók után a fideszes Horváth János korelnök bejelentette, hogy az előterjesztésekről vita nélkül határoz az Országgyűlés a képviselői eskütétel után. Az OVB-elnök és a miniszter beszéde után 20 perc szünetet rendeltek el mandátumigazolás céljából.


14:12

Sólyom László szerint az Országgyűlés elsődleges feladata a gazdaság rendbe hozása.

A köztársasági elnök az új összetételű Országgyűlés alakuló ülésén, pénteken, rámutatott arra is, hogy emellett van néhány téma, amelyekre különösen fel szeretné hívni a figyelmet, mert ezeket a jövő számára különösen fontosnak tartja, és a gazdasági célkitűzésektől sem függetlenek.

Fotók: Bertleff András

Az első a nevelés és oktatás rendszerének teljes újjáépítése, a második a korrupció megfékezése, valamint meg kell szabadítani az országot a szegénység keserűségétől, s ettől elválaszthatatlanul, a cigányság integrációját is meg kell oldani. Ehhez a munkalehetőség mellett mindenek előtt az iskolán keresztül vezet az út - mondta az államfő.

Sólyom László szerint az egész társadalom együttműködése szükséges ahhoz, hogy eredmények szülessenek. Mint mondta, az a bizalom és felhatalmazás, amelyet a munkáját most megkezdő Országgyűlés a választóktól megkapott, sokkal többre kötelez, mint ami egy új parlamenti ciklussal szokásosan együtt jár.

Úgy fogalmazott: ennek a parlamentnek, de különösen az óriási kormánytöbbségnek a képviselői egy morális válsággal terhelt korszak után az erkölcsi kudarc kockázatát is viselik.

Sólyom László beszédében kiemelte: foglalkozni kell azzal a "szembeötlő különbséggel", hogy az 1990-ben megalakult "történelmi parlamentben" nem volt radikális jobboldali párt és frakció, "most viszont a választók akaratából van".

"Le kell szögeznünk, hogy minden országgyűlési képviselő egyenlő legitimáció birtokosa, jogállásukban nincs különbség" - tette hozzá.

Mint fogalmazott, minden párt létének megvannak az alkotmányos feltételei, valamint működésének világos, alkotmányos határai. Véleménye szerint pontos határa van annak is, hogy az Alkotmány alapértékeivel, az emberi méltósággal és az egyenlőséggel szemben álló, erkölcsileg elfogadhatatlan nézetek hangoztatása mikor lesz tűrhetetlen büntetőjogilag is.

Nem engedhető meg például, hogy gyűlöletre uszítás elhangozzék az Országgyűlésben, vagy az Országgyűlés tagjának szájából - mondta. Hozzátette: a mentelmi jog nem védheti azt a képviselőt, aki ezt a bűncselekményt elköveti, a mentelmi jog feladata, hogy a képviselőt megvédje a munkáját akadályozó zaklatástól és támadásoktól, de nem lehet menlevél a tudatos jogsértőknek.

Sólyom László szerint téves és félrevezető, sőt rosszakaratú lenne a magyar Országgyűlést vagy politikai életet azzal jellemezni, vagy annak alapján megítélni, hogy radikális jobboldali párt is bejutott az Országgyűlésbe. A számos régi európai demokráciát, ahol szélsőséges párt is van a parlamentben, nem eszerint, hanem az egész demokratikus rendszer szilárdsága és alkotmányos működése alapján ítélik meg - közölte.

Az államfő kiemelte a Lehet Más a Politika parlamentbe jutását is, mely kapcsán úgy fogalmazott: a parlamentbe jutott az a párt, amely a környezetvédelmet, a jövő nemzedékek iránti felelősséget, a fenntartható fejlődést tartja egyik fő, és jellegadó feladatának. Ezzel az európai törvényhozásoknak nemcsak egy negatív, hanem egy pozitív megfelelőjével is rendelkezik ez az új Országgyűlés - tette hozzá.

A köztársasági elnök szerint "az elmúlt évek válságai bizonyították, hogy az Alkotmány és az alapjogok a végső támaszunk és segítőnk". Mint hozzátette, köztársasági elnöki munkája ennek a rendnek a védelmére és fenntartására irányult.

Sólyom László beszéde után megerősítette: Orbán Viktort, a Fidesz elnökét fogja miniszterelnöknek javasolni az Országgyűlésnek. A bejelentést kitörő taps fogadta a kormányoldalon.

Elmondta azt is: az alakuló ülésig mind a 386 megválasztott képviselő benyújtotta megbízólevelét.

Az államfő ezután felkérte a fideszes Horváth Jánost a korelnöki tisztség, a jobbikos Dúró Dórát, Farkas Gergelyt, Samu Tamás Gergőt és Bana Tibort a korjegyzői feladatok ellátására.

Bejelentette, hogy a képviselők megbízóleveleit mandátumvizsgálat céljából a korelnök és a korjegyzők rendelkezésére bocsátotta.

13:28

Nem engedhető meg, hogy gyűlöletre uszítás hangozzék el az Országgyűlésben, vagy az Országgyűlés tagjának szájából - hangsúlyozta Sólyom László köztársasági elnök az új összetételű Országgyűlés alakuló ülésén, pénteken.

Közölte: a mentelmi jog nem védheti azt a képviselőt, aki ezt a bűncselekményt elköveti. A mentelmi jog feladata, hogy a képviselőt megvédje a munkáját akadályozó zaklatástól és támadásoktól, de nem lehet menlevél a tudatos jogsértőknek - tette hozzá.

13:12

Megnyitotta Sólyom László államfő az Országgyűlés alakuló ülését pénteken 13 óra után néhány perccel. A képviselők a megnyitó után felállva meghallgatják a Himnuszt, majd a köztársasági elnök mond beszédet.

Az MTI értesülése szerint Sólyom László a parlament tekintélye és az alkotmányos értékrend védelme érdekében "szigorú" beszédet tervez elmondani a plenáris ülés előtt.

12:54

Az Országházban elhelyezett ereklyét körbe állva tettek esküt a Szent Koronára a Jobbik parlamenti képviselői a törvényhozás pénteki, alakuló ülése előtt. Vona Gábor fehér inget, öltönyzakót, alatta fekete mellényt viselt, amikor belépett az épületbe.

A párt képviselői ezt megelőzően a fővárosi Szabadság téren található Hazatérés templomában mondtak közös imát.

A Kossuth térre vezető néhány száz méteres úton a Jobbik pár száz szimpatizánsa kísérte az országgyűlési mandátumot szerzett politikusokat.

12:40

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke arra kéri a korelnököt és a leendő házelnököt, hogy még az Országgyűlés alakuló ülésének megkezdése előtt tájékoztassa a nyilvánosságot, milyen lépéseket tervez Vona Gábor "tervezett jogsértésével" kapcsolatban.

A szocialista politikus pénteki, MTI-hez is eljuttatott közleményében arra utalt, hogy a parlamenti pártok alakuló ülést előkészítő keddi megbeszélésén Vona Gábor, a Jobbik első embere az MSZP leköszönő elnökének kérdésére közölte, fekete mellényben és fehér ingben jelenik meg az alakuló ülésen. Az egyeztetés után Vona Gábor újságíróknak megerősítette, hogy pénteken egy olyan fekete mellényben érkezik majd az Országgyűlés alakuló ülésére, amelynek a mellén egy árpádsávos pajzs, a hátán pedig egy hímzett oroszlán látható.

Lendvai Ildikó közleményében úgy fogalmaz: az Országgyűlés alakuló ülésének méltóságát fenyegető veszély aggodalommal tölti el a köztársasági elnök mellett számos civil szervezetet és magyar állampolgárt is.

Kumin Ferenc az elnöki hivatal főosztályvezetője szerdán az MTI-nek azt mondta: az államfő elvárja, hogy az Országgyűlés alakuló ülésén ne történjen semmilyen jogsértés.

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főosztályvezetője szerdán arra reagálva mondta ezt az MTI-nek, hogy a parlamenti pártok alakuló ülést előkészítő keddi megbeszélésén téma volt, milyen öltözékben jelenik majd meg Vona Gábor az Országgyűlésben, majd - még aznap - Lendvai Ildikó MSZP-elnök nyílt levelet írt a köztársasági elnöknek, arra kérve Sólyom Lászlót: figyelmeztesse a magyar demokrácia írott és íratlan szabályainak tiszteletben tartására "az Országgyűlés alakuló ülésén a betiltott Magyar Gárda egyenruhájára emlékeztető öltözetben megjelenni kívánó jobbikos képviselőket".

Lendvai Ildikó azt is írja: az MSZP csütörtökön kezdeményezte, hogy az alkotmányosság elveit tiszteletben tartó négy parlamenti párt, a Fidesz, a KDNP, az LMP és az MSZP tartsanak külön tanácskozást. Erre a tanácsokozásra nem kezdeményezték a Jobbik meghívását, mert e tekintetben "a Jobbik nem a megoldás, hanem a probléma része" - teszi hozzá.

Mivel a konzultációra a másik három párt nem tartott igényt, arra kérjük a korelnököt és a házelnököt, hogy még az ülés megkezdése előtt tájékoztassa a nyilvánosságot, milyen lépéseket tervez a jogsértéssel kapcsolatban - áll a kommünikében.

12:32

Az LMP jegyzi az új Országgyűléshez elsőként beérkezett törvényjavaslatot: a parlamenti honlapon már a pénteki alakuló ülés megkezdése előtt olvasható volt, hogy Schiffer András frakcióvezető benyújtotta a nemzetbiztonsági szakszolgálatokról szóló törvény módosítását kezdeményező indítványát.

Az iromány szövegét egyelőre nem tették fel a honlapra.

Az LMP szerdán jelentette be, hogy kezdeményezni fogja a nemzetbiztonsági törvény módosítását. Azt mondta, szeretnék elérni, hogy ha bármely párt, annak egy képviselője vagy kapcsolatrendszere után a titkosszolgálatok vizsgálódnak, akkor az adott pártnak a nemzetbiztonsági bizottságba delegált tagja erről ne kaphasson információt.

Schiffer András hangsúlyozta, hogy ez "nem egy lex Jobbik", mert más pártok is érintettek lehetnek.

12:18

Lázár János szerint minősíthetetlen a parlamenti egyharmad hozzáállása a kétharmados többség gesztusaihoz.

"Mi ma a magyar Országgyűlésben azt fogjuk kezdeményezni, addig nem megyünk haza, amíg nem alakulnak meg a bizottságok, nem kezdődhet el az a szakmai munka, amely feltétele az általunk benyújtott törvények tárgyalásának" - hangsúlyozta a Fidesz frakcióvezetője a parlament alakuló üléséről szóló pénteki, utolsó egyeztetés után újságíróknak.

Úgy tűnik, az ellenzéki pártok nem kívánnak részt venni a Ház megalakításának folyamatában, "sőt van egy olyan benyomásom, hogy talán szándékosan is némelyik ellenzéki párt akarja akadályozni azt, hogy mihamarabb kormánya legyen Magyarországnak, és az Országgyűlés működőképes legyen" - mondta a politikus.

Lázár János úgy fogalmazott, hogy szándékaik ellenére a kezdeményezést magukhoz kell ragadniuk, hiszen az ember ugyan "nézi, nézi, nézi, ahogy az egyharmad szórakozik a lehetőséggel", ám végül valakinek mégis csak rendet kell tennie.

Közölte: szeretnék, ha május végére új kormánya lenne az országnak.

Kérdésre hangsúlyozta, remélik, hogy a szocialisták meggondolják magukat, és jelölnek bizottsági tisztségviselőket.

Szólt arról is, hogy a leendő házelnök, Schmitt Pál bölcs döntést fog hozni, de az ellenzék "zavaros, áttekinthetetlen, gyermekded kívánságlistája" nem lesz rendezőelv. Egyetlen rendezői elv van, a választói akarat - zárta Lázár János.

12:12

Az MSZP határozott álláspontja, hogy az eddigi tradíciók alapján a legnagyobb ellenzéki frakciót illetné meg a költségvetési és a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztja - közölte Mesterházy Attila pénteken. Az MSZP nem tett személyi javaslatot a bizottsági elnöki és alelnöki posztokra.

Az MSZP frakcióvezetője a parlament alakuló üléséről szóló utolsó egyeztetés után újságíróknak azt mondta: "arra várunk, hogy az Országgyűlés elnöke tegyen javaslatot a bizottsági struktúrára, tegyen javaslatot a bizottsági struktúrán belül a különböző elnöki, alelnöki posztok szétosztására".

Közölte: miután látják, hogy a házelnök, aki várhatóan Schmitt Pál lesz, milyen javaslatot tett, azután tudják eldönteni, hogy ez támogatható-e a számukra vagy sem. Erről a frakció majd kialakítja az álláspontját.

Mesterházy Attila rámutatott arra, hogy az összes parlamenti bizottságba delegált tagot az MSZP, egyértelműsíteni akarták ugyanis, hogy ők dolgozni akarnak a parlamentben. "A magyar parlament megalakulását, működését nem hátráltatja az, hogy a szocialista párt nem jelölt elnöki, alelnöki posztokra egyetlen egy politikust sem" - tette hozzá.

Jelezte, "fontos lett volna, ha bizonyos kérdésekben 4:1 arány alakul ki, és a Jobbikot sikerül ilyen értelemben elszigetelni", mert nem tartják demokratikus pártnak.

12:10

A parlamenti pártok képviselői aláírták az Országgyűlés alakuló ülésével összefüggő politikai megállapodást pénteken, a bizottságokat érintően azonban nem született megegyezés. A képviselők a házelnöknek a frakcióvezetők indítványát összegző javaslata alapján szavazhatnak majd a bizottsági tisztségviselőkről.

A Ház alakuló üléséről szóló frakcióközi egyeztetésen két bizottság - a nemzetbiztonsági és a költségvetési - tekintetében volt vita; a végül aláírt szövegben az szerepel, hogy a "bizottsági rendszerről nem született megállapodás".

A frakciók egyetértettek a Fidesz-KDNP azon javaslatával, hogy valamennyi bizottságban biztosítani kell az ellenzéki képviselők egyharmados arányát.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az egyeztetésen azt javasolta: a szocialisták 14 óráig tegyék meg végső javaslatukat a bizottsági tisztségviselőkre.

Az egyeztetésen elhangzott: a házszabály szerint az új házelnök a bizottsági tisztségviselőkre a politikai megállapodás szerint tesz javaslatot, ha ez nincs, akkor figyelembe veszi a képviselőcsoportok vezetőinek indítványát, majd ezt összegezve teszi meg javaslatát, amiről a Ház szavaz.

Tehát a Fidesz által házelnöknek javasolt Schmitt Pál azokból a nevekből választhat majd, melyeket a képviselőcsoportok indítványoznak. Ha mind a két párt, az MSZP és a Jobbik is tesz javaslatot a két vitás bizottságra, akkor a házelnök javaslata alapján szavaz majd az Országgyűlés a bizottsági tisztségviselőkről.

A péntek reggel kilenc órakor kezdődött egyeztetésen a vita azon robbant ki, hogy Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője közölte: módosító indítványt nyújtott be az Országgyűlés alakuló üléséhez kapcsolódó politikai megállapodáshoz, melynek lényege, hogy a függelék tartalmát csak azzal a kitétellel fogadják el, hogy ha a parlament nemzetbiztonsági bizottságában a Jobbik sem elnöki, sem alelnöki, sem bizottsági tagsági helyet nem kap.

Lázár János minderre azt mondta: az MSZP különvéleménye és az LMP által benyújtott záradék miatt így nincs értelme a bizottsági struktúrában való megállapodásnak. Kiemelte azonban, hogy a Fidesz-KDNP frakciószövetség nem fogja megengedni, hogy bármely politikai erő obstrukcióval kezdje a parlamenti munkát, és azt sem, hogy bármely politikai erő megakadályozza az Országgyűlés munkáját.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke közölte: ragaszkodnak a nemzetbiztonsági bizottság elnöki tisztségéhez. Jelezte, hogy a legutóbbi, május 11-i egyeztetésen az MSZP döntött úgy, hogy a számvevőszéki bizottság elnöki tisztségét választja.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet: a házszabállyal és az alkotmánnyal is ellentétes az, hogy bármely képviselőt kizárjanak bármely bizottságból.

Lázár János közölte azt is: ha a szocialista párt nem tesz személyi javaslatot a bizottsági tisztségekre, akkor azt nem fogják kormánypárti képviselőkkel feltölteni. Azonban megjegyezte: a szocialista párt péntek délelőttig nem tett javaslatot az elnöki és az alelnöki posztokra, "esze ágában" sem volt megegyezni. Szerinte törvénytelenség lenne, ha a Jobbik nem kapna helyet a nemzetbiztonsági bizottságban.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője azt hangsúlyozta: pártja bízik abban, hogy a házelnök felelősségteljesen fog majd javaslatot tenni.

Mesterházy Attila az ülés végén azt is mondta: az MSZP frakció döntése értelmében a számvevőszéki és költségvetési, valamint a nemzetbiztonsági bizottság vezetése is a legnagyobb ellenzéki párt vezetése alatt kell, hogy működjön.

12:02

Közösen gyalogoltak át az LMP Bajcsy-Zsilinszky úti irodájából a Parlament épületéig az LMP országgyűlési képviselői pénteken, akiket a párt aktivistái kísértek el az úton.

Az alakuló ülésre igyekvő, kevéssel fél 11 után induló csoportot már az iroda szomszédságában álló kávézó teraszáról üdvözlő kiáltások és vidám füttyök fogadták, de az operatőrök, újságírók és fotósok által kísért frakciót mindenütt megbámulták a rövid úton.

A képviselők,illetve az aktivisták sárga nyári margarétát tűztek gomblyukaikba, valamint valamennyiük mellén ott virított a párt sárga, smiley-t formázó, egy-egy nemzetiszínű illetve zöld szalaggal feldíszített logója. A margarétáról kiderült, hogy azt a párt irodájának teraszán nevelték és éppen a választások első fordulójának délutánján, vagyis április 11-én ültették.

A frakció sétáját Jávor Benedek frakcióvezető-helyettes vezette, mert Schiffer András frakcióvezető ekkor az Országgyűlés alakuló üléséről szóló frakcióközi egyeztetésen vett részt.

Jávor Benedek az Oroszlános kapu előtti kordonnál mindenkinek, a képviselőknek, az aktivistáknak és a szavazóknak is köszönetet mondott, majd a képviselőcsoport az időlegesen leeresztett kordonon keresztül megérkezett az épület elé. Miután a frakcióvezető is megérkezett, még a hirtelen rákezdő esőt megelőzve az LMP képviselőcsoportja bevonult a Parlamentbe.

11:52

Schiffer András szerint korrektnek tűnik a Fidesz által felkínált megoldás, amellyel a leendő házelnök kezébe helyezte a döntést a parlamenti bizottsági tisztségekkel összefüggésben.

Az LMP frakcióvezetője a parlament alakuló üléséről szóló frakcióközi egyeztetés után azt mondta: nem könnyíti meg Schmitt Pál döntését az, hogy nem minden párt terjesztett elő személyi javaslatokat.

A politikus összességében üdvözölte, hogy a parlamenti pártoknak az alakuló ülés előkészítéséről sikerült megállapodnia.

11:48

A Jobbik továbbra is igény tart az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának vezetésére - közölte Vona Gábor, a párt elnöke, miután véget ért a parlament alakuló üléséről szóló frakcióközi egyeztetés pénteken.

Vona Gábor közölte: arra kéri Schmitt Pált, aki várhatóan házelnök lesz, hogy ne engedjen az MSZP zsarolásának, és hozzon felelős döntést.

A politikus úgy fogalmazott: az MSZP maga a kirekesztő párt a magyar Országgyűlésben.

11:34

Az MSZP határozott álláspontja, hogy az eddigi tradíciók alapján a legnagyobb ellenzéki frakciót illetné meg a költségvetési és a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztja - közölte Mesterházy Attila pénteken.

Az MSZP frakcióvezetője a parlament alakuló üléséről szóló utolsó egyeztetés után újságíróknak azt mondta: "arra várunk, hogy az Országgyűlés elnöke tegyen javaslatot a bizottsági struktúrára, tegyen javaslatot a bizottsági struktúrán belül a különböző elnöki, alelnöki posztok szétosztására".

11:28

A parlamenti pártok képviselői aláírták az Országgyűlés alakuló ülésével összefüggő politikai megállapodást pénteken, a bizottságokat érintően azonban nem született megegyezés. A képviselők a házelnöknek a frakcióvezetők indítványát összegző javaslata alapján szavaznak majd a bizottsági tisztségviselőkről.

A Ház alakuló üléséről szóló frakcióközi egyeztetésen két bizottság - a nemzetbiztonsági és a költségvetési - tekintetében volt vita; a végül aláírt szövegben az szerepel, hogy a "bizottsági rendszerről nem született megállapodás".

A frakciók egyetértettek a Fidesz-KDNP azon javaslatával, hogy valamennyi bizottságban biztosítani kell az ellenzéki képviselők egyharmados arányát. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az egyeztetésen azt javasolta: a szocialisták 14 óráig tegyék meg végső javaslatukat a bizottsági tisztségviselőkre.

Az egyeztetésen elhangzott: a házszabály szerint az új házelnök a bizottsági tisztségviselőkre a politikai megállapodás szerint tesz javaslatot, ha ez nincs, akkor figyelembe veszi a képviselőcsoportok vezetőinek indítványát, majd ezt összegezve teszi meg javaslatát, amiről a Ház szavaz.

10:36

A bizottságokat érintően egyelőre nem született megállapodás a parlamenti frakcióknak az Országgyűlés alakuló ülését megelőző, pénteki egyeztetésén, amelyen a reggel 9 órai kezdést követően mintegy másfél órával szünetet rendeltek el.

Olvasóink írták

196 hozzászólás
 • 196. czindi 2010. május 21. 22:49
  „Sagit...egy ellenpélda a sok közül: Deák Ferenc...”
 • 195. pancser 2010. május 21. 08:46
  „192! Vajmi kevés fogalmad van, vagy az elfogultségtól nem látsz. István egyszerűen behódolt a Nyugatnak, a kereszténységnek, népe ellenében is. Tette ezt azért mert így hatalomra juthatott, az elenfelek elpusztítására, jó alkalom volt a pogány hit követése. Ez a dolog semmit nem von le a nagyságáról, mert általa lettünk Európa elfogadott népe szemben a rabló, fosztogató, utált elődökkel. Az európaiság vagy nem európaiság kérdése ma is aktuális, a Jobbik a pogány, a többi európer, szerencsénkre az erőviszonyok korántsem egyeznek Az István korabeliekkel.”
 • 194. dörmi 2010. május 20. 18:26
  „Bocsánat!Rossz helyre címeztem.Sagittariusnak szól, de a tea pancsernak.”
 • 193. dörmi 2010. május 20. 18:23
  „Rossz az irány pancser.Ha!Ha nagyanyámnak lánctalpa lett volna............Nem mindegy,hogy orvosnak vagy táltosnak nevezik azt aki gyógyít?Gyógyít!Érted?Vagy szerinted a neve miatt nem lett volna képes új dolgokat megtanulni,felfedezni,alkalmazni?A fejlődés megállt volna mert Táltosnak nevezik?Jelzem,amióta áttértem a gyógynövényekből készült teákra,sokkal ellenállóbb vagyok a betegségekkel szemben.A te írásaid ellen a citromfű tea kiváló.”
 • 192. Sagittarius 2010. május 19. 21:25
  „189. pancser 2010.05.19. 16:25

  Már megint félremagyarázod a történelmet! Az én olvasatomban éppen István keménygerincűségének köszönhető, hogy véghez tudta vinni az államalapítást, és kitartott a saját elvei, elképzelései mellett! Nem hajtott fejet sem koppánynak, sem másoknak. Ha nem így lett volna, még mindig táltosok gyógyítanának orvosok helyett!”
 • 191. Sagittarius 2010. május 19. 21:16
  „190. dörmi 2010.05.19. 17:12

  Ez nagyon jóóóóóóó.... :-))))))))))))))))))))))))) És igaz!”
 • 190. dörmi 2010. május 19. 17:12
  „moderálva”
 • 189. pancser 2010. május 19. 16:25
  „187-188! Bánt a fajtátok kifejezés? Kérdezzétek Morvai Krisztinát a kifejezés szülőanyját. Ti büszkék vagytok kalandozó őseinkre , én nem. Rablókkal ne szimpatizálok akkor sem ha 1100 éve tették amit tettek. Ajánlom, olvasgassátok István király történetét, intelmeit, rátok fér. Ha nem teszi amit tett, most nem magyarul irogatnátok. Meváltoztatta a fejedelmi hatalom átöröklésének ősi magyar hagyományát, nem átallott az ősmagyar táltosok helyett simaképű papok kedvébe járni. Nem habozott feleséget és lovagokat hozni idegenből az országba és a segítségükkel torkonragadta és elpusztította, felnégyeltette az ősi hit mellett kitartókat. Mi az valami nem stimmel?”
 • 188. Sagittarius 2010. május 19. 15:01
  „187. vonLichthofen 2010.05.19. 12:36

  Weheheheheeeee... !! Látod, a tipikus kettős mérce, - vagy minek is definiáljam. Ezek még a gumigerincüséget is gumigerinccel művelik, kezelik, bírálják. Oldalszám arról énekel, hogy simúlni, kollaborálni tisztességesebb dolog, mint magunkat az ősi ellvekhez tartani.
  Kérdezem, akkor Puncher őgumigericűsége miért nem csatlakozik, vagy simúl mondjuk a Jobbikhoz, ha már egyszer a gerince annyira fogékony az újra???????????????

  weheheheeee............:-))))))))))))))))))))))))))”
 • 187. vonLichthofen 2010. május 19. 12:36
  „186,
  Sagittarius

  Úgy Legyen!
  De azért nem tudom megállni, hogy ne bökjek rá néhány furcsa kitételre...
  Írja - a ti fajtátok...puncher, mi ez ha nem tömény nácizmus, a mi fajtánk megbélyegzése, kirekesztése?

  Írja - ...az alkalmazkodó képesség teljes hiánya....nos, puncher, alkalmazkodni az ujhoz, a nem megszokotthoz kell s ezt tenni begyöpösödött aggyal biza nem könnyű. puncher, miért nem kísérled meg, hogy az ujhoz és forradalmihoz alkalmazkodj? Kezdd mindjárt a Jobbikkal.

  Írja - hujjogó, rabló őseink....te komolyan hiszed, hogy te meg én osztozunk ezeken a hujjogó és rabló HŐSEINKEN? Ne sértegess, puncher!

  Írja /és ez a legjobb/ - ha a Jobbik már a maradék országot is elveszejtette - a Jobbik eddig nem veszejtett el semmit puncher, ellentétben a Tan.Közt. következményeként elrabolt országrészekkel, az utolsó hatvan /húsz/év politikusainak szemérmetlen országrontásával, az ország tekintélyének tudatos lerombolásával /EU pénzek ellopása, WMF hitelek eltüntetése, mutyizások, sötét maffia üzletek, bérgyilkosságok, az ország lakosainak megfélemlítése elszabadult bandák által/

  Sagittarius,
  Úgy Legyen!

  Aquarius”
 • 186. Sagittarius 2010. május 19. 08:15
  „185. vonLichthofen 2010.05.19. 05:44

  :-)))))))
  Úgy vélem, itt már ember nem segíthet! Szerecsére kevesen maradtak az ilyenek mostanra. Én végeztem, tovább nem vagyok hajlandó koptatni a billentyűzetem miatta. Megismertük, kiismertük, - mindenki tegye olyan helyre magában, ahova lelkiismerete szerint való.”
 • 185. vonLichthofen 2010. május 19. 05:44
  „sagittarius,
  könyörögve kérlek, magyarázd meg nekem miről ir ez az ember.”
 • 184. pancser 2010. május 18. 23:56
  „180-183! A ti fajtátok oka minden magyar bajnak. Az alap nélküli gőg, mások semmibe vétele, az alkalmazkodó képesség teljes hiánya, ott tartotok ahol hujjogó, rabló őseink. De azokat is elérte a saját maguk keltette balsors. Ha nincs egy alkalmazkodó Istvánunk, aki nem átallotta német lovagok segítségével megszerezni és megtartani a hatalmát, két sor lennénk a történelemkönyvben. Aki alkalmazkodik annak sikerei vannak, aki nem, elpusztul törött gerinccel. A Jobbik a nemzet elpusztításán dolgozik de nem az egyes emberekén, szlovákul is meg románul is lehet élni, ha a Jobbik már a maradék országot is elveszejtette.”
 • 183. Sagittarius 2010. május 18. 21:40
  „179. pancser 2010.05.18. 15:36

  Tudod, legutoljára akkor szerettem volna szégyenemben a föld alá süllyedni, mikor "drága" elnökünk, Sőlyom úr inába szállt bátorságával visszakullogott a hídon, (ketten voltak, ő meg a majré) és nem mert átmenni a szlovákokhoz! No, ez szép példa a gumigerincűségre! Annyit mindjárt nyertünk is vele, hogy holmi sloták lassan a fejünkre is xarnak! Akkor arcuk lett, hogy mostanra már 24 órás ultimátumot intézett a szerncsétlen hozzánk! Amíg nem lesz egy keménygerincű "gyerek", aki megfogja slota ...kát, és nem durrant vele hármat mint a karikásostorral, addig nem is emelheted feljebb a fejed a seggük szintjénél! No, ezt a dilemmát old fel gumigerincel, és simulékonysággal!”
 • 182. Sagittarius 2010. május 18. 21:28
  „179. pancser 2010.05.18. 15:36
  Eltévedtél Te az emberi tartás, és gerincesség útvesztőjében, mint Jancsi és Juliska az erdőben! :-)) Csak egyetlen példát mondj a Magyar történelemből, mikor az országot, vagy a nemzetet a gumigerincű kollaboránsok mentették meg, szabadították ki a keménygerincűek áldástalan tevékenysége által bekövetkezett bajokból! Bizony ez éppen és tökéletesen fordítva igaz. Mindig is a simulós lepaktáló vezetők, emberek miatt került a nemzet bajba! Sajnos 1000 éves története van már ennek! Kezdhetjük Árpád Apánkkal, Zrinyivel, Búvár Kund-al, Bocskai-val, Rákóczi-val, Bem Apóval, az 56-os hősökkel, ...stb! Ha jól rémlik, HŐS tiulust, szobrot, vagy örök tiszteletet még senki sem kapott vagy vívott ki, aki nem betonkeménységű gerinccel rendelkezett!!
  Várom az ellenpéldád!”
 • 181. vonLichthofen 2010. május 18. 16:12
  „179puncher,
  történelemlátásod finoman szólva is sajátos.
  A ma ismert tények alapján mondsz itéletet a történelem felett - ami ugye nem nagy kunszt, ahogy az orosz mondaná.
  A szlovákokkal meg a többi nemzetiséggel miről kellett volna alkudozni amikor azok a történelmi Magyarországon éltek a XIX.-ig elfogadva helyüket a Magyar Királyságban ill. Monarchiában.
  Ez mindjárt meg is magyarázza a Duna folyására vonatkozó megintcsak sajátos megjegyzésedet, hogy az Szlovákiában folyna. A Duna Magyarországon folyik jóllehet ideiglenesen egy olyan területen is amit törvénytelenül Cseh-Szlovákiának szakítottak ki annak idején, nem kis mértékben a Tanácsköztársaság véres terrorjának eredményeként.
  A románok meg a szlovákok rugalmasságát és alkalmazkodóképességét más magyar szavakkal is lehet jellemezni...
  puncher,
  utolsó mondatod az ami ékesen rávílágít hovatartozásodra, rávilágít arra a filizofiára is amit az utóbbi években /húsz/ megpróbálnak belénk sulykolni. Hogy ne törűdj semmi mással csak saját magaddal, somjál mindenre, az erkölcsre, a régi tanításokra, nemzetre, országra, családra, kulturára. Ez az általad hirdetett u.n. érdekekben való gondolkodás meg is látszik az országon, megnyilvánul a milliárdos csalásokban, a pitiáner svindlikben, az érdekből vagy méregből elkövetett gyilkosságokban/Csepel/ a kisebbségiek által elkövetett mészárlásokban - az általános prostituácio terjedésében/és itt nem az országúton álló ismrőseidre gondolok/.
  puncher, ezen az érdekekben való gondolkodáson és tetteken még kell valamelyest finomítani /ez még kap fogni egy zöldes árnyalatot - ahogy EP írja/”
 • 180. vonLichthofen 2010. május 18. 15:47
  „176 puncher,
  ja, az még semmi amit fölsoroltál.
  A Jobbikosok felelősek a tatárdúlásért is, ezek szervezték a Cillei féle összesküvést, ők duzzasztották fel a Csele patakot orvul, tették le a fegyvert Ozoránál és Világosnál, ők nyaltak be a Bach /puncher, ez nem az aki a Wohltemperierte Clavier-t szerzette!/ kormánynak, fonták a kötelet Aradra, felelősek Doberdoért és a te dicső Tanácsköztársaságod dicstelen bukásáért.
  A Jobbikot kell vádolni Voronyezsért, az orosz invázioért, a fényes szeleket is a Jobbik fútta, 56 is miattuk bukott és igen a Dunát is ők szabályozták félre.
  A Jobbik tehet a rothadó baconszalonnáról is a Tesco-ban, nemkülönben az Islandi vulkánkitörésben is gyanúsak, hátmég a Louisiana-i olajszivárgásban.

  Jobb ha a Jobbikon tartjuk vigyázó szemünk, te meg én puncher.”
 • 179. pancser 2010. május 18. 15:36
  „178! Pontosan az ellenkezője igaz, ha hajlékonyabb ak lettünk volna a múltban és a közelmúltban sok minden másképpen alakul. A nemzetiségekkel megegyezni kisebb baj lett volna mint Trianon, a szlovákokkal való alkudozás arra vezetett volna, hogy a Duna nem szovák oldalon folyik. Mindent elszúrunk amit lehet. Van még ország, de ha így folytatjuk az sem lesz. Erő nélkül keménykedni csak a h.lye csinálja meg a magyar. Nézd meg példának a románikat, mindig tudták hova kell húzni, akárcsak a szlovákok és tessék nézd meg őket, ők rugalmasak életrevalók. Mi meg folyton keménykedünk hadd roppanjon meg gyenge kis gerincünk! Nem rögeszmékben kell gondolkodni, hanem érdekekben.”
 • 178. Sagittarius 2010. május 18. 11:06
  „176. pancser 2010.05.18. 08:44

  Mindenkinek másból van felépítve a gerince! A tiéd gumiból, az enyém meg "faszerkezetű". Ez van. Viszont, ha nem lenne olyan sok hozzád hasonló gumigerincű, aki minden szellőnek hajladozik, akkor ez az ország nem jutott volna ide! Tudod, Ok-Okozat! Persze most már nehéz próbálkozni a befeszítéssel, amikor a környezetünkben élők, és rajtunk élősködők megszokták, hogy a Magyar gerince egészen a talpukig lehajlik. Mostanra a legxarrágóbb nemzet is a fejünkre nőtt (szlovák, román, szerb, zsidó...stb) és próbálnak is bennünket a seggük szintjén tartani! Megismétlem, ezt mind a hozzád hasonló gumigerincűeknek "köszönhetjük"!!!”
 • 177. czindi 2010. május 18. 10:28
  „Sajnos nem tudom pontosan idézni, de akit érdekel, majd utána-néz, a lényeg a lényeg: " Amit vész és balszerencse elvesz, azt az idő és jószerencse visszaadhatja, de amiről a nemzet, - félve a szenvedésektől - önmaga lemond, annak visszaszerzése mindig kétséges!" A legerősebb fát is kitöri a vihar, de a "gyenge" nádat nem, tudni kell - nemzeti büszkeségünket nem föladva - meghajolni az erőszak előtt, de kedvező alkalommal ismét ki kell egyenesedni! ( l. szovjet megszállás, a hősies, de értelmetlen 56-os véráldozatok, majd a "kedvező idő" eljöttével ismét egyenes gerinccel élhet(nénk), ha...de már egyenesedik a gerinc, bizakodjunk.”
196 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyitott a szegedi borfesztivál

A borrendek felvonulásával vette kezdetét péntek este a borfesztivál Szegeden, a tíznapos… Tovább olvasom