Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Új közbeszerzést írhat ki az M3 folytatására a NIF

Új közbeszerzést írhat ki az M3 folytatására a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) határozata alapján, amely a Közbeszerzések Tanácsa honlapján található.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. nyílt közbeszerzést írt ki az M3 autópálya 49. számú főút és Vásárosnamény közti szakaszára, majd az ajánlatkérő két újraértékelés után eredménytelenné nyilvánította a pályázatot, és közölte, hogy új tendert ír ki. Ezt azonban a Porr megtámadta, a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) pedig most elutasította a jogorvoslati kérelmét.

A tavaly decemberben indult közbeszerzésre 8 ajánlat érkezett. Ajánlatot tett az M3 Kraszna konzorcium (vezetője a Strabag Építő Zrt.), a BBDA Konzorcium (vezetője a Bilfinger Berger Kft.), a Dobrastav a.s., az M3 Euro-Híd Konzorcium (vezetője az EuroAszfalt Kft.) a Swietelsky Kft.; a PT M3 Konzorcium (vezetője a Porr Kft., tagja pedig a Teerag-Asdag Kft.), a Nemzetközi Vegyépszer Zrt., valamint a Sadesa Obras y Sevicios S.A.
Az ajánlatkérő a PT M3 Konzorciumot nyilvánította nyertesnek, négy ajánlattevő - a BBDA Konzorcium, a Swietelsky Kft., a Nemzetközi Vegyépszer Zrt., illetve a Sadesa Obras y Sevicios S.A. - ajánlatát pedig érvénytelenné nyilvánította.

Először a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. kért jogorvoslatot az eredmény ellen. Az alapvető problémája az volt, hogy a NIF nem egyértelműen adta meg a szükséges aszfaltbedolgozó géplánc megkövetelt teljesítményét.
A NIF eljárást lezáró döntését akkor megsemmisítette a KDB, és arra kötelezte az ajánlatkérőt, hogy értékelje újra az ajánlatokat. A KDB 3 millió forintot bírságot is kiszabott az ajánlatkérőre.

Miután újra a PT M3 Konzorcium lett a nyertes, ez ellen a Sadesa Obras y Sevicios S.A. nyújtott be jogorvoslatot. Az KDB által megsemmisített és újra értékeltetett tendert újra a PT M3 Konzorcium nyerte, de ez ellen újra jogorvoslatot kért a Sadesa.

Miután a KDB újra megsemmisítette az eljárást lezáró döntést, a NIF úgy határozott, hogy nem értékeli újra az ajánlatokat, hanem új közbeszerzést ír ki. Ezt a döntést viszont a korábban kétszer nyertes konzorcium vezetője, a Porr Kft. támadta meg.

A Porr azt kívánta elérni, hogy ne legyen új közbeszerzés, hanem a meglévő ajánlatokat értékelje újra az ajánlatkérő NIF. A KDB arra az álláspontra helyezkedett, hogy nem kötelezheti újra értékelésre a NIF-et. Az ajánlatkérő ugyanis megtehette volna ezt, mindössze azt kellett volna megkérdeznie az ajánlattevőktől, hogy fenntartják-e az ajánlataikat. Viszont jogszerűen dönthetett úgy is, hogy új közbeszerzést kezdeményez.

A NIF két szakaszra bontotta az M3 autópálya Nyíregyháza és Vásárosnamény közti szakaszát. A határválasztó a 49. számú főút lett. A Nyíregyházától eddig tartó első szakasz építésére múlt hónap végén kötötte meg a szerződést a NIF. Ez a szakasz is háromszor járta meg a KDB-t. A nyertes a C-S-K-K 2009 konzorcium ajánlata lett. A konzorcium vezetője a Colas Hungária Zrt., tagja a Strabag Zrt., a Közgép Zrt., valamint a Keletút Kft.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét drágulhat a baromfi

Az idei tavaszi 5-8 százalékos áremelés után kénytelen lesz további 5-10 százalékkal emelni árait a… Tovább olvasom