Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Új időszámítás kezdődik az agráriumban

– A Kapuvárott megalakított termelői konzorcium gondolatát támogattuk és ezt tesszük a megvalósítás után is –nyilatkozta a Kisalföldnek Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: "a honi sertéspiac lassan egyensúlyba kerül."

Új időszámítás kezdődik az agráriumban – mondta Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerda délután Bábolnán, amikor találkozott a sajtó képviselőjével. Az unióra való felkészülésben tavaly a kormány kétszázmilliárd forintot juttatott, a mezőgazdaságigép- és technológiai beruházásokra fordított összeg 38 százalékkal növekedett.
A miniszter közölte, az idén még 39 milliárd forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak az agrárgazdálkodók. A jövő évi támogatási elképzeléseket a kormány tegnapi ülésén tárgyalták meg és az összevont terület alapú kombinált támogatás koncepcióját fogadták el. Az volt a cél, hogy ne veszítsen az ország pénzt, s a lehető legátláthatóbb formában juttassák el a felhasználókhoz. Kevesebb jogcímen több támogatást kaphatnak a gazdálkodók – hangsúlyozta a tárcavezető.

– Az uniós csatlakozásig számos még a teendő, mert nagy az elmaradás. Jövő májusig új intézmények sorát kell létrehozni. A támogatásban az agrárkormányzat egyetlen termelői ágazatot sem akar megkülönböztetni, az őstermelő, az egyéni vállalkozó vagy bármilyen társaság egyformán fontos, mindegyik vidéki munkahelyeket teremt és tart fenn. Az unió sem tesz különbséget a termelők között, a piac szelektál – tette hozzá Németh Imre.

Hogy milyen formában fogja támogatni a tárca a Kapuvárott most létrejött a sertéstartók és -feldolgozók összefogását bizonyító konzorciumot, arról még nem beszélt a miniszter, de azt határozottan állította, hogy segíteni fogja.

– Nem kockázat nélküli a vállalkozás, az eredményes működéséhez helyi forrásra is szükség lesz, de szakmai befektetőkkel termelők és feldolgozók sikeresen dolgozhatnak – tette hozzá a tárcavezető.
A rábaközi sertéstartók gondjairól kérdezve Németh Imre azt mondta, ma magasabbak az árak, mint két hónapja, és magasabbak, mint két hete. A sertéságazat kezd egyensúlyba kerülni. Az európai országokban megszűnőben a túlkínálat és nálunk is egyensúlyba kerül a kereslet-kínálat. (Beszámoló a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok megnyitójáról az 5. oldalon.)

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig jó befektetés az ingatlan

2003 második negyedévében 11,3 százalékkal drágultak a budapesti lakóingatlanok az előző év hasonló… Tovább olvasom