Kisalföld logö

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra -1°C | 12°C Még több cikk.

Új időpontban legyenek a helyhatósági választások!

A jövőben az önkormányzati választások időpontja két országgyűlési választás közé essen - egyebek közt ez is szerepel abban a tizenkét pontos nyilatkozatban, amelyet az önkormányzati szövetségek elnökei fogalmaztak meg az új kormánnyal és az új összetételű országgyűléssel szembeni elvárásként Gödöllőn pénteken.

Az önkormányzati vezetők tanácskozásukat követő sajtótájékoztatón bejelentették: az újrakezdett párbeszéd alapjául is szolgáló tizenkét pontos "csomag" elvárásai között nagy hangsúllyal szerepel egyebek mellett az önkormányzati rendszer átalakításának, a folyamatos egyeztetésnek, a helyi adórendszer megváltoztatásának, illetve a polgármesteri jogállás megerősítésének igénye.

Kósa Lajos, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke (Debrecen fideszes polgármestere) azt mondta: az elnökök egyik konkrét javaslata, hogy a jövőben az önkormányzati választások időpontja két országgyűlési választás félidejére essen.

A hét önkormányzati szövetség vezetője által most aláírt dokumentumban kérik, hogy minden település és megye választhasson önkormányzatot, szabályozzák újra az állami és önkormányzati feladatellátást, a hatásköröket és a finanszírozás mértékét. Az érdekképviseleti szövetségek ragaszkodnak a hatékony együttműködésen alapuló önkormányzati társulások fenntartásához, elvárják a helyi és központi adórendszer átalakítását, illetve a főváros és a kerületek egymáshoz való viszonyának újragondolását.

Kósa Lajos azt mondta: ésszerűnek tartanák a helyi adók lehetőség szerinti helyben való beszedését, továbbá a jelenlegi pályázati rendszer radikális egyszerűsítését, a bürokrácia minimalizálását.

A pénteken elfogadott 12 pontos csomagban az országgyűlési és az önkormányzati képviselők létszámának csökkentését is kérik a szövetségek elnökei. Kósa Lajos hangsúlyozta: a csökkentésnek differenciáltnak kell lennie, megszüntetve a jelenlegi aránytalanságokat. Példaként hozta fel, hogy míg a Fővárosi Önkormányzat létszáma 66 fő, addig a Pest megyeié 81, illetve, hogy míg a Bács- Kiskun Megyei Önkormányzatban 46-an ülnek, addig a nagyobb lélekszámú Hajdú- Bihar Megyeiben csak 40-en.

A „követeléscsomag" szerint indokolt a polgármesteri jogállás megerősítése, illetve az állami és önkormányzati vagyon egyenrangú kezelése - közölte Kósa Lajos, hozzátéve: a szövetségek rendszeres párbeszédet kívánnak folytatni az új kormánnyal, miközben változatlanul elkötelezettek az érdemi önkormányzati érdekképviselet mellett.

Az MTI érdeklődésére Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke elmondta, hogy a most nyilvánosságra hozott 12 pontot megküldik Orbán Viktornak, illetve az önkormányzatokért felelős leendő miniszternek. Gémesi szerint az érdekképviseletek javaslatairól a parlament alakuló ülését, illetve az új kormány eskütételét követően, akár már nyár előtt megkezdődhet az érdemi egyeztetés.

Olvasóink írták

 • 10. Goldmund 2010. május 02. 17:12
  „Mi értelme annak, hogy az OGY-ciklus félidejében legyenek az önkormányzati választások?
  Hogy kétévente menjen a gyűlölködés (amit kampánynak neveznek)?
  Szerintem tökéletes jó a mostani elosztás: így csak szűk egy évig van kampányhangulat.
  Nekem nem hiányzik, hogy még jobban beletenyereljenek a poltikusok a mindennapjainkba.”
 • 9. adalfold 2010. május 02. 10:00
  „gerikém a tanársegéd nem egyetemi tanár:D

  én nem vagyok gyűlöletkeltő.

  meglepő lesz amit mondok, de az orbán által pénzelt széles maffia lapja, a magyar hírlap... na az gyűlöletkeltő.

  a Jobbik az újkori magyar történelem egyik hazai pártja, a kommunista diktatúra kezdete óta egyetlen magyar szerveződésű párt. Nincs mögötte soros györgy, amerikai mágnások. Csak hazai értelmiségiek. Amit gondoltok, az manipuláció eredménye. A Jobbiknak nincs köze a kuruc.info-hoz, nem antiszemita. Nézz nyilatkozatokat, olvass programot. Könnyű alaptalan vádakon lovagolni.
  Győr második kerületi jelöltje meg mensa-tagként veri az összes mszp-s - fideszes funkcionárius szellemi és lojalitási minőségét. Mi a baj az első kerületivel?

  Magyarország jövője az értelmes hazafiakon múlik. A szélsőség kizárásával véget kell vetnünk a látszat és hazugságkormányzásnak (mszp), a korlátlan hatalommániának és kiszámíthatatlanságnak (fidesz), és a nagytőke mutyinak is gátat kell szabni (mszp,fidesz), lehet ,csak akarat kérdése. Új összefogás kell, s ez nem egy hiteltelen, velejéig korrupt Fidesz 52.7%-os támogatottsága. Ez matematikailag sem összefogás.”
 • 8. adalfold 2010. május 02. 09:51
  „Egy oldalon vagyunk?

  nem hinném. mi nem vagyunk oligarchák, mi látunk, mi nem vagyunk likud barát keresztények, mi nem vagyunk likud barát zsidók. Mi szeretjük Magyarországot, s nem marketing az identitás-tudatunk. Mi demokraták vagyunk...
  ha kell, mi, mérnök barátaimmal... vonulunk.

  És meg lehet nézni a mediános statisztikát a jobbik szavazótáboráról: messze több egyetemi végzettségű, mint a fideszében.Na ki a link párt?
  Meg lehet nézni az ,,intelligens" LMP-t, hányszorosan több egyetemi tanárt küldött most a jobbik a parlamentünkbe...Ja, hogy az lmp-ben nincs is egyetemi tanár. elnézést.Csak keresztényeket karácsonykor kiirtani akaró rádiósok.

  szebb jövőt.”
 • 7. Geri89 2010. május 01. 22:49
  „adafold te tényleg ilyen hülye vagy? vagy csak azt hiszed mindenki más hülye? nézz már utánna annak miről dumálsz. Számos egyetemi tanár van az LMP-ben, de hogy csak a frakcióra és az ismertebbekre koncentráljak: pl. Karácsony Gergely és Jávor Benedek.
  Egyébként szerinted egy frakció értéke az egyetemi tanárok számában mérhető? Ez szánalmas!!! A többi diplomás már nem is számít? sőt szerinted aki nem egyetemi tanár az nem is ember?”
 • 6. Komissar 2010. május 01. 19:55
  „5. hozzászólás FREDDY/S 2010.05.01. 16:35

  Te még mindig nem fogod fel?
  Elsődleges szempont a hatalom 40 valahány évre történő megszerzése.
  Hogy ezen idő alatt meglophassák azt, amit bűntársaik meghagytak.
  Az állampolgár részükről le van to-jv-a, jó magasról.
  Köszönhető a bar-ikák csordaszellemének.”
 • 5. FREDDY/S 2010. május 01. 16:35
  „Az állampolgárok jogállását is tisztázni kellene az adózás ás a megélhetés szempontjából, nemde...”
 • 4. ValóSág 2010. május 01. 08:54
  „A megalakuló új parlamentben a 48 jobbikos képviselőn kívűl nincs annyi "gyűlöletkeltő" egyén mint nálatok! Amennyiben mérnök barátaitok hasonló kaliberűek, mint a győri 1.választókerületben mutogatott jelöltetek, akkor vonulgathattok! A hasonlókkal sokra mentek! ÉBRESZTŐ jobbik, ÉBRESZTŐ! A lázálomból ébredjetek fel! Eljött az igazság pillanata! Ideje lenne észre térni!”
 • 3. adalfold 2010. május 01. 01:55
  „Egy oldalon vagyunk?

  nem hinném. mi nem vagyunk oligarchák, mi látunk, mi nem vagyunk likud barát keresztények, mi nem vagyunk likud barát zsidók. Mi szeretjük Magyarországot, s nem marketing az identitás-tudatunk. Mi demokraták vagyunk...
  ha kell, mi, mérnök barátaimmal... vonulunk.

  És meg lehet nézni a mediános statisztikát a jobbik szavazótáboráról: messze több egyetemi végzettségű, mint a fideszében.Na ki a link párt?
  Meg lehet nézni az ,,intelligens" LMP-t, hányszorosan több egyetemi tanárt küldött most a jobbik a parlamentünkbe...Ja, hogy az lmp-ben nincs is egyetemi tanár. elnézést.Csak keresztényeket karácsonykor kiirtani akaró rádiósok.

  szebb jövőt.”
 • 2. adalfold 2010. április 30. 19:41
  „Azért, hogy nehogy visszavághasson/változtathasson a választópolgár, ha csalódik a mindenkori kormányban, annak blőd hazugságaiban,ígéreteiben.
  Centralizáló, mocskos, hatalommániás balos likud banda...”
 • 1. háté 2010. április 30. 19:09
  „Mocskos szemét banda fityesz-kádéenpé!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolagyümölcs-program

A szeptemberben kezdődő következő tanévben is folytatódik az Európai Unió iskolagyümölcs-programja,… Tovább olvasom