Kisalföld logö

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Új hidegháború – harc az Antarktiszért

Nagy-Britannia is beszállt abba a tülekedésbe, amely a világ egyik utolsó, még érintetlen területéért folyik, méghozzá az olajban rendkívül gazdag Antarktiszért.
A brit külügyminisztérium egy 99 millió 974 ezer hektáros (386 ezer négyzetmérföld) területre jelezte az igényét az Atlanti-óceán déli részén, a tengerfenéken. S mivel a szigetország ki szeretné terjeszteni felségjogát erre a területre, vitába keveredett Argentínával és Chilével. Ezek az országok szintén ugyanerre a területre tartanak számot.

Argentínában a briteket azzal vádolták, hogy imperialista igényeiket szeretnék kielégíteni, és a régi sérelem, amelyet az 1982-es Falkland-szigeteki konfliktus miatt még mindig tartott, most újraéledt.

A zöldek szintén elítélik a területtel kapcsolatos beadványokat, valamint azt, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete felelőtlenül meghajol a kérés előtt, szerintük mindez ellentétes az 1959-ben aláírt Antarktisz Szerződésnek, amelyet Nagy-Britannia is szignált. A szerződés védi az Antarktiszt a terület felosztásával szemben, és tiltja a gáz, az olaj és az ásványi anyagok bármilyen kitermelését.

A szakértők szerint, ha sikerülne a briteknek megszerezniük az Antarktiszt, az roppant nagy hasznot hajtana Nagy-Britanniának, mert az ország megkapná a lehetőséget arra, hogy fúrásokat végezzen a tengerfenéken.

Az első golyót egyébként Oroszország lőtte ki azzal, hogy óriási területekre nyújtotta be az igényét az északi-sarki tengerfenékre, sőt már ki is kitűzték az orosz lobogót a sarkon.

Ausztrália, Franciaország és Brazília szintén szeretnék felségterületeiket bővíteni, mégpedig olyan tengeri területekkel, amelyekre eddig még senki sem nyújtott be igényt. A brit akció nagy felzúdulást váltott ki Buenos Airesben, illetve Chilében.

A brit külügyi hivatal szóvivője azt mondta, a tengerfenék birtoklása iránt benyújtott kérelem nem az egyetlen, amelyet az Egyesült Nemzetek Szervezete 2009 májusában esedékes ülésére ezekben a hónapokban készítenek elő.

Daily Mail, írta: Jane Merrick
Fordította: Nyemcsok Éva
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogyasztó műtétek, öngyilkosság és természetes halál

A fogyasztó műtéten átesett páciensek körében az átlagnál magasabb a halálozási arány, főként… Tovább olvasom